Povestirile ieşenilor din Italia despre coronavirus: „E delir. Nimeni nu intră, nimeni nu pleacă”

marți, 25 februarie 2020, 02:50
5 MIN

Italia, a treia ţară afectată de epidemia de coronavirus din lume, este la un pas de carantină. Până ieri erau înregistrate şapte decese, în majoritatea cazurilor fiind bătrâni, care aveau şi alte boli. În total, peste 200 de persoane au fost depistate cu acest virus, iar mulţi sunt locuitori din provinciile Lombardia şi Veneto. Tot în Italia trăieşte însă şi cea mai mare comunitate de români din Europa. Şi tot în Italia muncesc cei mai mulţi dintre ieşenii plecaţi.

 

„La Codogno au încercuit oraşul. Nimeni nu intră, nimeni nu iese“

 În oraşele din nordul Peninsulei muncesc peste 172.000 de români, ceea ce reprezintă peste 2% din populaţia Lombardiei. Ieri, la Bergamo, în doar o singură zi, două persoane şi-au pierdut viaţa din cauza virusului.

Alte câteva zeci sunt internate în spitale. Mihaela Maxim este chef la un restaurant de lux din zona turistică a oraşului Bergamo. A lăsat Iaşul în urmă cu 22 de ani. La Bergamo şi-a făcut o familie.

„Este un delir. De dimineaţă toate magazinele deschise nu mai aveau nimic de vânzare. Raioane întregi sunt goale. Nici carne, nici peşte, nici legume, nici conserve, nimic. Locuiesc în Siriate, o suburbia a oraşului Bergamo“, a povestit Mihaela.

Are două fete, una de 23 de ani care lucrează cu ea şi alta de 14 ani care este elevă la liceu. Acum toate trei stau baricadate în casă.

„Restaurantul unde lucrez eu şi fata mai mare s-a închis astăzi (ieri, nr). Nu ni s-a spus pentru cât timp. Oricum, ştim că nu suntem plătiţi pentru perioada asta“, a adăugat femeia.

La ora la care Ziarul de Iaşi a stat de vorbă cu Mihaela, Bergamo nu se afla încă în carantină. Se înregistrase doar deces, iar panica a pus stăpânire în scurt timp pe oraş.

„La supermarketuri nu mai sunt dezinfectanţi pentru mâini sau pentru casă de câteva zile. La farmacii, nici vorbă de măşti de protecţie. După deces, au creat un număr verde, unde să anunţăm dacă ne simţim rău. La Codogno au încercuit oraşul. Nimeni nu intră, nimeni nu iese“, spune Mihaela Maxim.

„Centrul istoric al Bergamo e pustiu, e gol, ca după război“

Şcolile şi universităţile din Bergamo s-au închis. La fel şi întreg centru istoric al oraşului.

„Încă de aseară, centrul Bergamo era pustiu. E gol, ca după război. Dintr-odată, au dispărut toţi turiştii. Nu a mai fost aşa ceva de când sunt eu aici“, a mai spus Mihaela Maxim. Italienii, amatori de mers la terase, la restaurant, acum stau după perdele în case.

„Panica a venit treptat. Până acum două zile erau curajoşi care veneau la restaurant. Apoi, clienţii au început să comande acasă, deşi restaurantul nu are serviciul ăsta. Acum că s-a închis, toate s-au închis, probabil că îşi gătesc acasă“, spune Mihaela Maxim.

În Bergamo, nu circulă aproape nimeni pe străzi. Toţi se uită la televizor şi caută explicaţii, dar şi ajutor.

„Toţi oamenii de ştiinţă, toţi medicii spun acelaşi lucru. Că nu vom scăpa de coronavirus. Dar dau asigurări ca e doar un pic mai grav decât gripa“, mai adaugă Mihaela Maxim. Asigurările date de specialişti însă nu îi prea liniştesc cel puţin pe români. Şi asta pentru că nu toţi au încredere.

„Cel puţin medicii de familie de aici sunt foarte prost pregătiţi. Dentistul meu, de exemplu, nu are nicio treabă cu meseria. Înainte am avut un nutriţionist, un incompetent. Am fost operată de sinuzită şi de 6 ani am aceleaşi simptome“, a spus Mihaela Maxim.

Dar femeia nu vrea să se întoarcă acasă nici de frica virusului: „Să mă întorc? Unde? La Iaşi nu mai am pe nimeni. Îmbrăţişaţi Iaşul pentru mine“.

De panică ar fi responsabilă şi televiziunea de pe aici. „Doar suntem latini cu toţii, nu?“

Tot în centrul Bergamo se află şi un centru de înfrumuseţare patronat de o ieşeancă. Corina Braner se află de 27 de ani în Italia şi îi este dor de Iaşi. Pe business nu a pus lacătul pentru că are clinte programate pentru toată săptămâna. Ea speră că vor veni.

„De obicei, lunea, centrul este închis. Dar mâine deschidem din nou. Am cliente programate toată săptămâna“, a spus Corina Braner. Ieşeanca a adăugat că, deocamdată, Primăria din Bergamo nu a ordonat decât închiderea şcolilor, universităţii şi a muzeelor.

În rest, rămâne la latitudinea fiecărui patron să suspende sau nu activitatea. „Muzeele sunt închise în toată Lombardia. Deci, turismul este foarte afectat. Iar populaţia intră în panică foarte repede. Principala frică este să nu moară de foame. Au golit până şi rafturile de apă din magazine“, a mai spus Corina Braner.

Ieşencei nu îi este însă frică, şi nici în panică nu a intrat. „Eu am încredere în sistemul lor de sănătate. De panică ar fi responsabilă şi televiziunea de pe aici. Doar suntem latini cu toţii, nu?“, a adaugat Corina Braner.

Şi-au luat locuinţe şi nu mai vor înapoi acasă

La kilometri buni de Bergamo se află Cremona, oraş din provincia Veneto. Şi aici muncesc mulţi ieşeni. Silvica Şimonca este preşedintele asociaţiei Orizontti Latini di Cremona.

Predă la o şcoală din localitate şi ţine mereu legătura cu ei. Cu românii ei de acolo.

„Şcolile în toată regiunea Veneto sunt închise până pe 1 martie. Există posibilitatea să se mai prelungească cu o săptămână, în funcţie de cum evoluează lucrurile. La şcoala mea sunt foarte mulţi elevi din zonele roşii, mulţi dintre ei sunt români. Peste tot în regiune s-au suspendat toate manifestările publice şi sportive. Magazinele sunt aproape goale pentru că oamenii şi-au făcut provizii pentru o perioadă mai lungă de timp“, a povestit Silvica Şimonca.

Cei care tranzitează oraşele roşii sunt obligaţi să efectueze testul la întoarcere.

„Soţul meu s-a dus să facă testul. A aşteptat într-o cameră unde mai erau 10 persoane. Chiar dacă rezultatul a fost negativ, a fost obligat să stea izolat în casă 14 zile. În afara spitalelor sunt amenajate corturi pentru informaţii. Aici, în Cremona, barurile şi restaurantele se închid la ora 18 acum. Nu mai este permisă nici slujba la biserică“, a povestit Silvica Şimonca.

Chiar dacă panica pune stăpânire pe oraş, ieşeanca spune că nu crede că românii vor fugi către casa natală foarte repede.

„Desigur, economia Italiei va suferi, dar au suficiente resurse să îşi revină. Românii, majoritatea, au încredere în sistemul medical de aici. La Cremona, românii sunt pe primul loc în ceea ce priveşte cumpărarea unei locuinţe, în condiţiile în care afacerile imobiliare sunt aproape zero. De aceea, nu cred că se vor întoarce masiv acasă“, a mai spus Silvica Şimonca.

FOTO CREDIT: Corina Brener

Comentarii