Praful saharian a ajuns și la Iași, dar s-a respirat aer curat. Fenomenul care a avut loc noaptea trecută

miercuri, 24 aprilie 2024, 09:58
2 MIN
 Praful saharian a ajuns și la Iași, dar s-a respirat aer curat. Fenomenul care a avut loc noaptea trecută

Al doilea val de praf adus în ultima lună de curenții de aer din Sahara peste România este mai vizibil decât primul, cel puțin la Iași. Motivul: ploaia de astă-noapte, care a adus o mare parte la sol și a curățat aerul.

„Din fericire, de această dată s-au înregistrat și precipitații, iar acest praf s-a depus sub formă umedă la sol și în astfel nu au mai apărut particulele în suspensie PM10 și PM2,5 pe care noi ar fi trebuit să le respirăm, deci am respirat un aer curat. Dar într-adevăr creează un disconfort vizual, dacă vreți, depunerea lui pe toate suprafețele, inclusiv pe mașini și pe vegetație”, a explicat fenomenul Galea Temneanu, directorul Agenției de Protecție a Mediului Iași.

„Este un fenomen pe care îl întâlnim destul de des în ultima perioadă, dar în funcție de condițiile meteo poate influența sau nu calitatea aerului pe care îl respirăm. De data aceasta, chiar a fost benefică ploaia și l-a depus la sol”, a mai spus ea.

România se află sub o nouă masă de aer încărcată cu praf de origine sahariană, la mai puțin de o săptămână după un alt episod similar. Astfel, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, începând de azi, de la ora 09.00 și până mâine, 24 aprilie, ora 13.00, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a acestei noi mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei. Aceasta se va afla deasupra României azi și mâine, iar depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și în intervalele în care va ploua.

În după-amiaza zilei de miercuri masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va deplasa spre nord-est și se va îndepărta de țară, potrivit meteorologilor. Modul în care se deplasează această masă de aer, deasupra Europei poate fi urmărit pe site-ul Serviciului de Monitorizare a Atmosferei Copernicus (CAMS): https://atmosphere.copernicus.eu/charts/

FOTO: Mașini din Iași acoperite de praful saharian

Comentarii