anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 28.05.2022

Premieră la Iaşi: Regulament de evaluare a medicilor. A creat rumoare printre doctori

GALERIE
eva
 • eva
- +

Spitalul de Neurochirurgie încearcă responsabilizarea şi „orientarea“ către performanţă a tuturor medicilor angajaţi. În acest sens, începând cu anul curent, activitatea fiecărui medic clinician va fi evaluată de o comisie mixtă.

Evaluatorii vor nota cu puncte de la 1 la 5 mai mulţi indicatori, printre care numărul de pacienţi îngrijiţi într-o lună, indicele de complexitate a cazurilor, indicele de mortalitate, durata medie de spitalizare, infecţiile nosocomiale, indicele de operabilitate şi numărul de cazuri invalidate. Calificativul obţinut de medicul evaluat îi poate aduce acestuia sporul maxim acordat în specialitate sau, dimpotrivă, sporul minim.

Pe de altă parte, în cazul medicilor cu rezultate slabe obţinute doi ani la rând, managerul poate propune încetarea contractului de muncă. Întrucât indicatorii evaluaţi provin din planul de management încheiat între manager şi principalul ordonator de credite - Consiliul Judeţean - unii medici consideră că evaluarea anunţată reprezintă, de fapt, un „transfer“ de res­ponsabilităţi din zona de management către cea medicală. În schimb, managerul de la Neurochirurgie a subliniat că evaluarea se impune din două motive: spre binele medicilor şi în favoarea pacienţilor.

„Totul este făcut corect, pe baze legale. Este o realitate pe care toată lumea trebuie să o înţeleagă: într-o organizaţie trebuie să existe anumite criterii de performanţă şi toată lumea trebuie să se ralieze acestor obiective“, a arătat dr. Lucian Eva, ma­nagerul Spitalului de Neurochirurgie.

Cine are „foarte bine“ are sporurile maxime

Regulamentul de Ordine Interioară de la Spitalul de Neurochirurgie a fost completat de la 1 martie cu o fişă de evaluare pentru fiecare medic clinician. Potrivit Regula­mentului de Evaluare, medicii vor fi eva­luaţi anual sau ori de câte ori este necesar de o comisie formată din manager, director medical, şef de secţie, şeful serviciului RUNOS, alături de reprezentantul sindicatului - în calitate de observator.

În comparaţie, în celelalte spitale din Iaşi, fiecare medic clinician este evaluat doar de şeful de secţie, acesta la rândul său fiind evaluat de directorul medical. La „Neuro“, încă de la începutul anului, fiecare medic îşi va asuma în faţa comitetului director o va­loare a indicatorilor care vor fi, ulterior, apreciaţi şi notaţi.

La evaluare, valorile indicatorilor realizaţi trebuie să coincidă cu valorile asumate iniţial sau măcar să se apropie de primele. În caz contrar, calificativul obţinut de medic prin punctarea tutu­ror celor opt indicatori poate atrage sanc­ţiuni. Pentru doctorii care obţin la finalul evaluării calificativul „foarte bine“, ma­nagerul poate propune menţinerea sau acordarea sporurilor la maxim şi susţinerea financiară pentru educaţie medicală continuă.

Pe de altă parte, pentru medicii care obţin calificativele „bine“ şi „satisfăcător“ conducerea spitalului poate propune redu­cerea sporurilor sau încetarea contractului de muncă.

„Pentru medicii clinicieni care obţin la finalul evaluării anuale «bine», managerul poate propune reducerea spo­rurilor acordate la minim conform pre­vederilor legale. Pentru medicii clinicieni care obţin doi ani consecutiv calificativul «satisfăcător», managerul poate propune încetarea contractului de muncă, potrivit art. 61 lit. d) din Codul Muncii: «An­gajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii: în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat»“, se precizează în Regulamentul de Evaluare.

Potrivit unor medici angajaţi la Neuro­chirurgie, un indicator precum cel legat de infecţiile nosocomiale reprezintă munca întregului colectiv care ajunge la patul bolnavului, nu doar a medicului pacientului. De aceea, apariţia unor infecţii nosocomiale nu poate fi imputată doar medicului.

„Infecţiile nosocomiale sunt apanajul unui compartiment special, cel epidemiologic. Nu poţi responsabiliza un om pentru o situaţie, cum este apariţia unei in­fecţii nosocomiale. Aici este o muncă de colectiv şi aş îndrăzni să spun că medicii sunt cel mai puţin vizaţi pentru că, în realitate, foarte mulţi alţi angajaţi au implicare directă: infirmiere, asistente, personalul care face curăţenie, asistente şefe, personalul care spală lenjeria pa­cientului“, a precizat un doctor, sub protecţia anonimatului.

„Sunt medici cu 3 pacienţi şi sunt care au 100 de pacienţi pe lună“

Potrivit dr. Lucian Eva (foto), managerul Spi­talului de Neurochirurgie, evaluarea tutu­ror medicilor a fost decisă după o analiză a performanţei fiecărui specialist din spital. Această analiză a relevat că în spital lucrează şi medici neperformanţi care obţin venituri similare cu doctorii cu o activitate vastă.

„Conform Codului Muncii, angajatorul are obligaţia de a stabili obiectivele de performanţă individuală a fiecărui angajat. Acei indicatori de performanţă individuală care se vor negocia cu fiecare medic în parte fac parte din planul meu de management în baza căruia am ocupat această funcţie în spital şi în baza căruia, dacă nu-l îndeplinesc, pot fi eliberat din funcţie. Evaluarea are ca scop responsabilizarea medicilor, pentru că până acum se realizau nişte indicatori pe sec­ţie, de către şeful de secţie. Pe de altă par­te, evaluarea are scopul de a diferenţia medicii inclusiv în plan financiar. Asta pentru că sunt medici care au trei pacienţi pe lună şi sunt medici care au 100 de pacienţi pe lună“, a subliniat dr. Eva.

Conform managerului, cu toate că modificarea Regulamentului de Ordine Interioară privind evaluarea tuturor me­dicilor clinicieni a fost în dezbatere pu­blică, niciun medic nu a formulat plângeri scrise conducerii spitalului şi nici nu s-a adresat instanţei.

„Este, într-adevăr, un proiect unic la nivel de judeţ. Mai este, de asemenea, o realitate pe care toată lumea trebuie să o înţeleagă: într-o organizaţie, trebuie să existe anumite criterii de performanţă şi toată lumea trebuie să se ralieze acestor obiective. Noi introducem această evaluare în beneficiul medicilor, dar mai ales al pacienţilor“, a conchis dr. Lucian Eva.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Toni HRIŢAC

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Anunţul companiei Iulius apropie de sfârşit o dezbatere publică care în urmă cu trei ani a mobilizat societatea civilă ieşeană. Au fost douăsprezece ore de discuţii aprinse, marcate de suspiciune şi neîncredere. Este însă atributul unui oraş de valoare să scoată o asemenea soluţie după discuţii încinse.

opinii

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

Alexandru CĂLINESCU

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

După ce reluaseră sloganul clasic, „să punem stavilă extremei drepte”, au descoperit că extrema stângă, sub conducerea lui Jean-Luc Mélenchon, a devenit mai periculoasă decât partidul lui Marine Le Pen. În consecinţă, executivul actual (căruia comentatorii îi prevăd o viaţă scurtă) a fost alcătuit în aşa fel încât să „ciupească” (scuzaţi termenul) din electoratul mélenchonist.

Cine ocupă scaunul gol?

George PLEȘU

Cine ocupă scaunul gol?

Iaşul are nevoie de un organism care să direcţioneze, să ghideze şi să potenţeze eforturile culturale ale comunităţii, de la administraţia locală şi instituţiile culturale de stat, la societatea civilă, sectorul cultural independent şi până la publicul existent şi dezvoltarea de noi audienţe. Fie că se va chema Institutul Cultural Ieşean sau în orice alt fel, înfiinţarea sa este esenţială pentru a reprezenta interesele industriilor culturale şi creative şi a realiza cât mai rapid o strategie culturală care să facă parte dintr-o viitoare strategie de oraş.

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

dr. Eugen TÂRCOVEANU

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

Alături de alte mari personalităţi chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul şi modernizarea chirurgiei din ţara noastră. Şcoala pe care a format-o îi este pe deplin recunoscătoare şi îi va păstra o vie amintire.

pulspulspuls

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Tare ne-am mai amuzat alaltăieri, stimaţi telespectatori, când l-am auzit pe fostul şef liberal nea Şică Orban dezvăluind boborului, la o emisiune teve şi oră de maximă audienţă, şi chiar de ziua lui, cum a trebuit el săracul să-i paraşuteze pe listele parlamentare liberale pe actualul premier Ciucă şi pe actualul menistru al Justiţiei Predoiu, totul la intervenţii din afara partidului (de la Cotroceni, adicătelea). 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.