Urs în judetul Iaşi? Urme ciudate în zona Dobrovăţ, făcute publice de un inginer silvic. Unde duc indicaţiile?
“Urs în padurea Bârnova-Dobrovat? Ce informatii avem si de ce nu ar trebui sa ne & (...)
citeste totsambata, 28.05.2022
Spitalul de Neurochirurgie încearcă responsabilizarea şi „orientarea“ către performanţă a tuturor medicilor angajaţi. În acest sens, începând cu anul curent, activitatea fiecărui medic clinician va fi evaluată de o comisie mixtă.
Evaluatorii vor nota cu puncte de la 1 la 5 mai mulţi indicatori, printre care numărul de pacienţi îngrijiţi într-o lună, indicele de complexitate a cazurilor, indicele de mortalitate, durata medie de spitalizare, infecţiile nosocomiale, indicele de operabilitate şi numărul de cazuri invalidate. Calificativul obţinut de medicul evaluat îi poate aduce acestuia sporul maxim acordat în specialitate sau, dimpotrivă, sporul minim.
Pe de altă parte, în cazul medicilor cu rezultate slabe obţinute doi ani la rând, managerul poate propune încetarea contractului de muncă. Întrucât indicatorii evaluaţi provin din planul de management încheiat între manager şi principalul ordonator de credite - Consiliul Judeţean - unii medici consideră că evaluarea anunţată reprezintă, de fapt, un „transfer“ de responsabilităţi din zona de management către cea medicală. În schimb, managerul de la Neurochirurgie a subliniat că evaluarea se impune din două motive: spre binele medicilor şi în favoarea pacienţilor.
„Totul este făcut corect, pe baze legale. Este o realitate pe care toată lumea trebuie să o înţeleagă: într-o organizaţie trebuie să existe anumite criterii de performanţă şi toată lumea trebuie să se ralieze acestor obiective“, a arătat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie.
Cine are „foarte bine“ are sporurile maxime
Regulamentul de Ordine Interioară de la Spitalul de Neurochirurgie a fost completat de la 1 martie cu o fişă de evaluare pentru fiecare medic clinician. Potrivit Regulamentului de Evaluare, medicii vor fi evaluaţi anual sau ori de câte ori este necesar de o comisie formată din manager, director medical, şef de secţie, şeful serviciului RUNOS, alături de reprezentantul sindicatului - în calitate de observator.
În comparaţie, în celelalte spitale din Iaşi, fiecare medic clinician este evaluat doar de şeful de secţie, acesta la rândul său fiind evaluat de directorul medical. La „Neuro“, încă de la începutul anului, fiecare medic îşi va asuma în faţa comitetului director o valoare a indicatorilor care vor fi, ulterior, apreciaţi şi notaţi.
La evaluare, valorile indicatorilor realizaţi trebuie să coincidă cu valorile asumate iniţial sau măcar să se apropie de primele. În caz contrar, calificativul obţinut de medic prin punctarea tuturor celor opt indicatori poate atrage sancţiuni. Pentru doctorii care obţin la finalul evaluării calificativul „foarte bine“, managerul poate propune menţinerea sau acordarea sporurilor la maxim şi susţinerea financiară pentru educaţie medicală continuă.
Pe de altă parte, pentru medicii care obţin calificativele „bine“ şi „satisfăcător“ conducerea spitalului poate propune reducerea sporurilor sau încetarea contractului de muncă.
„Pentru medicii clinicieni care obţin la finalul evaluării anuale «bine», managerul poate propune reducerea sporurilor acordate la minim conform prevederilor legale. Pentru medicii clinicieni care obţin doi ani consecutiv calificativul «satisfăcător», managerul poate propune încetarea contractului de muncă, potrivit art. 61 lit. d) din Codul Muncii: «Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii: în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat»“, se precizează în Regulamentul de Evaluare.
Potrivit unor medici angajaţi la Neurochirurgie, un indicator precum cel legat de infecţiile nosocomiale reprezintă munca întregului colectiv care ajunge la patul bolnavului, nu doar a medicului pacientului. De aceea, apariţia unor infecţii nosocomiale nu poate fi imputată doar medicului.
„Infecţiile nosocomiale sunt apanajul unui compartiment special, cel epidemiologic. Nu poţi responsabiliza un om pentru o situaţie, cum este apariţia unei infecţii nosocomiale. Aici este o muncă de colectiv şi aş îndrăzni să spun că medicii sunt cel mai puţin vizaţi pentru că, în realitate, foarte mulţi alţi angajaţi au implicare directă: infirmiere, asistente, personalul care face curăţenie, asistente şefe, personalul care spală lenjeria pacientului“, a precizat un doctor, sub protecţia anonimatului.
„Sunt medici cu 3 pacienţi şi sunt care au 100 de pacienţi pe lună“
Potrivit dr. Lucian Eva (foto), managerul Spitalului de Neurochirurgie, evaluarea tuturor medicilor a fost decisă după o analiză a performanţei fiecărui specialist din spital. Această analiză a relevat că în spital lucrează şi medici neperformanţi care obţin venituri similare cu doctorii cu o activitate vastă.
„Conform Codului Muncii, angajatorul are obligaţia de a stabili obiectivele de performanţă individuală a fiecărui angajat. Acei indicatori de performanţă individuală care se vor negocia cu fiecare medic în parte fac parte din planul meu de management în baza căruia am ocupat această funcţie în spital şi în baza căruia, dacă nu-l îndeplinesc, pot fi eliberat din funcţie. Evaluarea are ca scop responsabilizarea medicilor, pentru că până acum se realizau nişte indicatori pe secţie, de către şeful de secţie. Pe de altă parte, evaluarea are scopul de a diferenţia medicii inclusiv în plan financiar. Asta pentru că sunt medici care au trei pacienţi pe lună şi sunt medici care au 100 de pacienţi pe lună“, a subliniat dr. Eva.
Conform managerului, cu toate că modificarea Regulamentului de Ordine Interioară privind evaluarea tuturor medicilor clinicieni a fost în dezbatere publică, niciun medic nu a formulat plângeri scrise conducerii spitalului şi nici nu s-a adresat instanţei.
„Este, într-adevăr, un proiect unic la nivel de judeţ. Mai este, de asemenea, o realitate pe care toată lumea trebuie să o înţeleagă: într-o organizaţie, trebuie să existe anumite criterii de performanţă şi toată lumea trebuie să se ralieze acestor obiective. Noi introducem această evaluare în beneficiul medicilor, dar mai ales al pacienţilor“, a conchis dr. Lucian Eva.
Cuvinte cheie: + eva, neurochirurgie, regulament, iasi
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Crima de la fabrica de ţigarete: pedepse reduse cu 11 ani din total
VIDEO: Încă o victimă la o trecere fără bariere: Spulberat de tren, când se întorcea de la muncă
CM Kaiac-canoe (Poznan): Cătălin Chirila, în finala probei de canoe simplu 1.000 metri
Olaf Scholz: Am avut multe conversații cu Putin și voi continua să discut cu el
Armata ucraineană ar putea fi nevoită să se retragă din orașele regiunii Luhansk
6.000 de euro șpaga ca să lucrezi la Ambulanță. Opt rețineri, cu managerul în frunte
Begu a fost amendată după incidentul de la meciul cu Alexandrova
Statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Centru împlinește azi 110 ani
VIDEO: Catedrala Mântuirii Neamului a devenit loc de sărit cu paraşuta
Doi soți din Iași au ucis un uliu protejat de lege și s-au lăudat pe Facebook
Se scumpesc biletele de tren de la 1 iulie! Care sunt noile tarife
Două victime după o explozie urmată de incendiu la Andrieșeni. O femeie a murit
Metaverse la Iaşi: Vin degustat într-o cramă complet virtuală
Echipele din Belarus şi Ucraina nu se vor putea înfrunta în competiţiile UEFA
Un refugiu din Alpii francezi, închis „definitiv”, victimă a încălzirii globale
Lewis Hamilton poate concura cu bijuterii şi piercinguri cel puţin până la 30 iunie
Surse: Glovo disponibilizează 40% dintre angajații fostului foodpanda România
Bărbat decedat pe stradă, lângă Spitalul Municipal Ploieşti. Paznicul nu a alertat cadrele medicale
Doi politicieni ruşi îi cer lui Putin să oprească invazia în Ucraina
Armele au devenit cauza principală a deceselor în rândul tinerilor americani
Vanessa Youness, apropiată de Emil Boc, condamnată la 3 ani închisoare cu executare
CNAIR a aprobat azi indicatorii tehnico-economici ai Autostrăzii Focşani-Bacău
Se deschid oficial bazele de agrement din Iaşi. Cât costă şezlongul la Ciric
Rareş Bogdan visează că PNR va ajunge la 36% la alegerile din 2024
Hunedoara: Un băieţel de doi ani a murit după ce a căzut de la etaj, scăpat de mama sa
Dana Nălbaru, despre fiul ei, Kadri: Școala nu îl ajută. E prea avansat pentru vârsta pe care o are
Ce reprezintă compania CreditPrime – recenziile clienților (P)
Dacia Sandero revine în luna aprilie pe podiumul vânzărilor de mașini noi în Europa
Google prezintă Street View Camera. Poate fi montată pe orice mașină
Cecenul Asvad Idriso, „comandantul Tik-Tok”, a fost spulberat de ucraineni
Rusia a trimis pe frontul din Ucraina oameni complet nepregătiţi
Starlink are acum 400.000 de utilizatori. Popularitatea sa explodează în 2022
Generalul Shamanov, măcelarul din Cecenia, detalii despre terminarea războiului
Peste 100 de designeri, 40 de show-uri de modă, un catwalk impozant
Ministrul Predoiu “revarsă” un val de privilegii către magistraţi
Schimbarea din Codul Rutier la care nu se mai aștepta nimeni. Aviz motocicliștilor!
Lazăr Vlădică, fostul şef de la Armamente, a fost audiat de procurorii DNA
Cererea de ghiozdane antiglonț pentru copii a crescut în SUA
Cantităţi fără precedent de petrol din Rusia se îndreaptă către India şi China
ROBOR la trei luni atinge cea mai mare valoare din ultimii nouă ani
Fostul vicepreşedinte al CJ Suceava prins când primea 40.000 de euro mită, trimis în judecată de DNA
Alexandru CĂLINESCUFranţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme |
George PLEȘUCine ocupă scaunul gol? |
dr. Eugen TÂRCOVEANUIN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.