Banii ar urma să vină prin Programul Operaţional Regional Nord-Est. Suma este cu 80 de milioane mai mare decât finanţarea primită prin POR în perioada actuală de programare. Municipalitatea ia în calcul şi o finanţare comună cu CJ pentru refacerea Filarmonicii: lucrărilor de eficienţă energetică prin PNRR, iar consolidarea prin PORNE. Proiectele de mediu şi mobilitate urbană ar consuma cea mai mare parte din alocare: 90 de milioane de euro
Noile programe europene de finanţare bat la uşă, dar Primăria încă nu are finalizată lista de proiecte prioritare. Primarul Mihai Chirica a făcut ieri o scurtă prezentare a componentelor Programului Operaţional Regional Nord-Est (PORNE), principala linie de finanţare prin intermediul căreia vor fi derulate proiectele Iaşului în perioada 2021 – 2027. Cu această ocazie, edilul a dezvăluit suma totală „garantată în plată” pentru Iaşi: peste 130 milioane euro. În ce măsură această sumă este una semnificativă sau nu, vom putea vedea după ce vor fi făcute publice finanţările şi pentru celelalte oraşe mari din ţară. Cert este un lucru: suma este cu 80 milioane euro mai mare faţă de pre-alocarea către Iaşi din POR în perioada actuală de programare (2014 – 2020), cu finalizare în 2023. Deocamdată, la nivelul municipalităţii nu a fost definivată lista prioritară de proiecte, dar primarul a amintit ieri câteva dintre iniţiative.
Filarmonica va fi restaurată prin PNRR şi PORNE?
O surpriză pe lista de proiecte este includerea restaurării clădirii în care funcţionează Filarmonica. Pentru acest imobil, Consiliul Judeţean (CJ) ar urma să obţină fonduri prin PNRR, dar banii estimaţi nu ajung şi pentru consolidarea imobilului: 55% din deviz face referire la astfel de lucrări, în condiţiile în care valoarea întregului proiect este estimată la 15 milioane euro. În schimb, un scenariu de lucru vizează asigurarea lucrărilor de eficienţă energetică prin PNRR, iar consolidarea prin PORNE. În context, primarul a spus ieri că asigurarea de fonduri în cadrul PORNE va fi posibilă în urma unui parteneriat Primărie – CJ. Una dintre componentele programului vizează promovarea dezvoltării integrate inclusiv la nivel de patrimoniu cultural, unde Iaşul are pre-alocaţi 19 milioane euro. Cu o parte din aceşti bani ar urma să fie finanţat un proiect integrat în care să fie inclusă Filarmonica, spaţiul verde din jurul Teatrului Naţional (inclusiv cu desfiinţarea Cubului şi realizarea unui amfiteatru) şi amenajarea unei zone pietonale (zona statuii lui Miron Costin şi pe str. I.C. Brătianu).
Mihai Chirica a explicat că aceste obiective pot fi incluse pe o axă culturală est-vest din centrul Iaşului, unde sunt finanţate sau în curs de accesare de fonduri şi alte proiecte: Colegiul de Arte „Octav Băncilă” (în pregătire), refacerea parcului TNI (în execuţie), reamenajarea zonei Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (în pregătire), Baia Turcească (în curs de finalizare), Episcopia Romano-Catolică (obiectiv restaurat), Teatrul Naţional (restaurat) şi noul sediu al Primăriei Iaşi (în pregătire) care va degrava Palatul Roznovanu, iar monumentul va putea fi pus în valoare inclusiv prin reamenajarea spaţiului verde din curtea interioară.
Ce alte proiecte vor putea fi finanţate din „suma garantată”
În afara celor 19 milioane euro pe care Primăria vrea să-i repartizeze pentru restaurarea patrimoniului cultural, Iaşul mai beneficiază de alte aproape 120 milioane euro, astfel: digitalizare (6 milioane euro), proiecte de mediu (42 milioane euro, iar două dintre componente vor fi reabilitarea de clădiri publice – 23 milioane euro şi reabilitarea de clădiri rezidenţiale – 8 milioane euro), mobilitate urbană (48 milioane euro) şi proiecte dedicate sistemului de educaţie (18 milioane euro). Primarul nu a intrat în detalii cu privire la proiectele prioritare, dar a nominalizat iniţiative precum digitalizarea serviciilor publice sau achiziţia de mijloace de transport (tramvaie, autobuze electrice sau autobuze pe bază de hidrogen).
„Valoarea totală propusă pentru municipiul Iaşi, care se va gestiona prin Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est, care devine şi autoritate de management prin descentralizarea acestei activităţi de la Ministerul Dezvoltării, este de 132,7 milioane euro, cu aproximativ 80 milioane euro mai mult decât valoarea de pe celălalt exerciţiu bugetar, respectiv 2014 – 2020. Cred că în câteva luni vom vedea publicate cele mai multe dintre ghidurile de finanţare pentru a putea să începem să depunem proiecte”, a declarat primarul Mihai Chirica. În ceea ce priveşte portofoliul de proiecte, edilul a susţinut că sunt peste 500 de proiecte, dar lista prioritară va fi definitivată odată cu finalizarea actualizării strategiei de dezvoltare a municipiului Iaşi.
Publicitate și alte recomandări video