Cum poţi vota viitorul primarul al Iaşului dacă nu ai domiciliul în oraş?

Primele pregătiri pentru alegeri. Pot vota la europarlamentare, nu şi la locale – cine sunt aceste persoane? Precizările DLEP Iaşi

miercuri, 27 martie 2024, 02:50
4 MIN
 Primele pregătiri pentru alegeri. Pot vota la europarlamentare, nu şi la locale – cine sunt aceste persoane? Precizările DLEP Iaşi

Alegătorii cu alt domiciliu decât în municipiul Iaşi pot vota viitorul primar al oraşului doar dacă au viză de flotant. Pentru a putea să-şi exercite acest drept, ei trebuie să obţină dovada reşedinţei în Iaşi cel târziu pe 10 aprilie. După acest termen, vor putea vota doar în localitatea de domiciliu la scrutinul local.

 

Dacă îşi declară reşedinţa după 10 aprilie şi se află în Iaşi în ziua alegerilor, atunci vor putea vota doar la scrutinul european. Odată ce îşi declară reşedinţa în altă localitate decât cea de domiciliu, înainte de 10 aprilie, alegătorul are două opţiuni: poate vota pe liste permanente (cu înscrierea în Registrul Electoral cel târziu până pe 25 aprilie) sau pe liste suplimentare (nu necesită înscriere în Registru) la ambele scrutine în localitatea de reşedinţă.

Potrivit Direcţiei Locale de Evidenţă a Persoanelor (DLEP), de la începutul anului şi până acum au fost înregistrate doar 1.405 de cereri pentru eliberarea vizei de flotant în municipiul Iaşi, cu 19% mai puţin faţă de perioada similară a anului trecut. „Menţiunea privind stabilirea reşedinţei se înscrie la cererea persoanei fizice care locuieşte mai mult de 15 zile la adresa la care are locuinţa secundară, iar perioada maximă de valabilitate este de 12 luni”, a declarat Marius Bodoga, directorul DLEP. Dovada locuirii pe o perioadă de mai mult de 15 zile se face printr-o declaraţie pe proprie răspundere.

 

Viza de reşedinţă, eliberată în 4 zile lucrătoare

 

Ţinând cont de faptul că eliberarea unui astfel de dovezi durează maxim 4 zile lucrătoare, cei care doresc să aibă drept la vot la locale în municipiul Iaşi ar trebuie să depună cerere în aceste zile. Înainte de depunerea cererii la sediul DLEP, cei interesaţi trebuie să se programeze online (www.dlep-iasi.ro) la oricare dintre cele 8 birouri ale direcţiei.

„Cererea se depune personal însoţită de actul de identitate şi documentul cu care se face dovada adresei de reşedinţă (în original). Nu se percepe taxa pentru acest serviciu, iar termenul maxim de soluţionare este de 4 zile lucrătoare, dacă nu implică verificări suplimentare”, a mai declarat Marius Bodoga.

Într-un ghid întocmit de Expert Forum (www.votcorect.ro), se arată că unele modificări legislative recente au stabilit că viza de reşedinţă nu se înscrie în actul de identitate dacă la adresa respectivă sunt înregistrate mai mult de zece persoane. „Limita nu se aplică în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresa membrilor familiei extinse şi nici pentru persoanele fizice care nu posedă act de identitate şi sunt internate sau primite spre îngrijire ori găzduire în instituţii de ocrotire/centre de servicii sociale sau în centre educative”, se precizează în ghid.

În cazul persoanelor din locuri de cazare în comun (cămine, internate şcolare, campusuri universitare, instituţii de ocrotire, centre de servicii sociale sau centre educative), dovada adresei de reşedinţă se face cu declaraţia scrisă a conducătorului instituţiei sau centrului ori a persoanei abilitate de acesta.

 

Un exemplu concret

 

„Am domiciliul în Constanţa şi reşedinţă înregistrată la Iaşi, cu mai mult de 60 de zile înainte de data alegerilor, dar nu m-am înscris în Registrul Electoral cu adresa de reşedinţă cel târziu 45 de zile înaintea datei alegerilor. În ziua alegerilor sunt la Iaşi. Pot vota pentru europarlamentare, dar şi pentru locale, unde voi fi înscris pe listele suplimentare, întrucât nu mi-am înregistrat adresa de reşedinţă la primărie, în Registrul Electoral. Dacă sunt la Constanţa în ziua respectivă, pot vota pentru ambele alegeri – pentru locale votez pe lista permanentă, întrucât sunt înregistrat cu domiciliul”, este un exemplu de situaţie care se poate întâmpla în ziua alegerilor, exemplu detaliat în ghidul Expert Forum.

Alegerile locale şi cele europarlamentare vor avea loc 9 iunie. Potrivit calendarului anunţat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), 10 aprilie este termenul limită pentru depunerea candidaturilor la Parlamentul European, iar 30 aprilie este data limită pentru candidaturile la alegerile locale. Campania electorală va începe pe 10 mai şi se va finaliza pe 8 iunie (ora 7.00). Alegătorii vor putea vota pe 9 iunie în intervalul orar 7.00 – 22.00, interval care poate fi prelungit până la ora 23.59 doar pentru acele persoane care, la ora 22.00, se află la sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare.

Comentarii