Proiect lansat de Fundaţia Star of Hope pentru 20 de copii cu dizabilităţi

miercuri, 01 septembrie 2021, 01:56
2 MIN
 Proiect lansat de Fundaţia Star of Hope pentru 20 de copii cu dizabilităţi

Ianis are 15 ani, este diagnosticat cu autism şi cântă dumnezeieşte la trompetă. Este elev şi la Şcola Populară de Arte, şi ieri „s-a dat în spectacol“ pe scenă la promovarea proiectului „Incluziune socială activă pentru copiii cu dizabilităţi“, lansat de Fundaţia Star of Hope.

Despre Ianis, mama sa spune sec că atunci când era foarte mic, la vârsta de doi ani, când era întrebat dacă îşi doreşte un lucru, reacţiona prin ţipete. Acum, cântă trompeta.

„Diagnosticul băieţelului l-am aflat la vârsta de patru ani şi câteva luni cu ajutorul unei doamne psiholog de la grădiniţă. Cu ajutorul dumneaei am aflat de Fundaţia Star of Hope. Copilul care nu ştia să spună mamă, tată, până la a cere un pahar cu apă, e un drum foarte greu şi lung de parcurs. Fără aceste terapii, cu care Fundaţia Star of Hope ne-a ajutat, nu se ajungea nicăieri, pentru că noi, ca părinţi, nu ştiam ce trebuie să facem. Noi, aflând acest diagnostic, nu ştiam ce este: autism“, a spus mama lui Ianis.

Proiectul lansat ieri se adresează unui număr de 20 de copii, tineri vulnerabili, în special cu dizabilităţi din judeţul Iaşi. Modelul propus vizează un prototip „social“, care, are la bază Strategia Europeană pentru persoane cu handicap 2010-2020, care prevede protecţia socială şi participarea copiilor cu dizabilităţi la viaţa comunitară.

Printre cei prezenţi pe scenă s-a aflat şi Ianis, un copil de 15 ani, elev la un liceu din Iaşi, dar care studiază şi la Şcoala Populară de Artă. Şi el a fost diagnosticat cu autism, dar cântă.

Scopul proiectului este creşterea gradului de incluziune socială şi şcolară a 20 de copii şi tineri aflaţi în dificultate, în special cu dizabilităţi prin facilitarea accesului la servicii terapii de recuperare, de dezvoltare a abilităţilor de viaţă, organizare workshop-uri pentru cadre didactice, activităţi de împuternicire a părinţilor care au copii cu dizabilităţi în perioada. Proiectul se desfăşoară în perioada august 2021– martie 2022. Valoarea totală a proiectului este de 40.640 lei din care suma de 36.540 lei reprezintă finanţarea nerambursabilă oferită de către Consiliul Judeţean Iaşi. La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale din Iaşi, beneficiari ai proiectului – copii şi tineri, părinţi, cadre didactice, voluntari şi reprezentanţi ai mass-media.

Comentarii