Proiect pentru reabilitarea Podului de Piatră, construit în urmă cu două secole

miercuri, 17 aprilie 2024, 08:39
2 MIN
 Proiect pentru reabilitarea Podului de Piatră, construit în urmă cu două secole

Primăria pregătește un proiect pentru reabilitarea Podului de Piatră. Deocamdată, municipalitatea este pe cale de a încheia un contract privind proiectarea lucrărilor. Odată ce documentația va fi gata, autoritatea locală va avea detaliile și soluțiile tehnice pentru restaurarea monumentului istoric.

Conform Primăriei Iași, podul prezintă zone cu degradări și deteriorări ale zidăriei din piatră care „au apărut în timp și au o evoluție rapidă și constantă”. Podul a fost construit în perioada 1836-1838, are o lungime de 36,7 m, în timp ce lățimea este de 6,8 m.

„Evoluția fenomenului de erodare a structurii, extinderea zonelor degradate ale zidăriei au ca efect posibila scoatere din funcțiune (podul este deschis circulației pietonale), dar și distrugerea acestuia”, se precizează în caietul de sarcini aferent procedurii de achiziție a serviciilor de proiectare. Acest contract are o valoare la peeste 250.000 lei.

Contractul prevede realizarea expertizei tehnice și a documentației de avizare a lucrărilor de intervenție. De asemenea, documentația mai trebuie să cuprindă: studiul geotehnic, ridicarea topografică, studiul istoric, studii de laborator (piatră și mortar), studiu de proveniență piatră și alte acte în vederea obținerii avizelor necesare pentru autorizarea lucrărilor. Odată ce va fi semnat un contract, documentațiile trebuie predate în maximum 4 luni.

„Obiectivul general al proiectului îl reprezintă conservarea patrimoniului cultural și arhitectural a Municipiului Iași, menținerea funcționalității podului, punerea în evidență și redarea aspectului inițial al monumentului”, se mai precizează în documentația de atribuire a contractului de proiectare.

Primăria a primit o ofertă pentru contract în valoare de 265.000 lei de la firma ieșeană Software Design Solution. Firma desfășoară activități de arhitectură, iar, anul trecut, a avut o cifră de afaceri de 3,9 milioane lei, în condițiile unui profit de 2,8 milioane lei.

Comentarii