Lup şi paznic în acelaşi timp: proiect de vilă strecurat de Surdu fără consultare publică

miercuri, 23 ianuarie 2019, 03:01
4 MIN
 Lup şi paznic în acelaşi timp: proiect de vilă  strecurat de Surdu fără consultare publică

Un membru al comisiei a trecut un PUZ fără ca documentaţia să respecte toate procedurile. Proiectul consilierului Gabriel Surdu a fost aprobat fără să fi trecut prin faza de consultare publică. Vinovatul de serviciu a fost găsit: „numita Luminiţa Neagu“. De remarcat faptul că ambele proiecte înaintate de Surdu, în decembrie 2018, au ajuns în timp record în Comisia de Urbanism.

Comisia de urbanism a aprobat săptămâna trecută un proiect urbanistic fără a avea toate actele în regulă. Beneficiarul este chiar un membru al forului, respectiv consilierul PSD Gabriel Surdu. Proiectul constă în construirea unei vile de lux în Copou şi a intrat pe ordinea de zi a Comisiei fără să fi fost respectate toate procedurile prealabile. Acum, Primăria aruncă vina în cârca unui funcţionar şi spune că procedurile au fost reluate.

„Decizia Comisiei nu a creat niciun efect juridic“, spune municipalitatea într-un răspuns oferit la soli­citarea „Ziarului de Iaşi“.

Surdu a fost reţinut în comentarii şi a susţinut că a aflat de la noi că proiectul a fost aprobat fără a avea toate documentele în regulă. Dacă Planul Urbanistic Zonal (PUZ) ar fi intrat în această lună în plenul Consiliului Local (CL) pentru votul final, atunci hotărârea trebuia anulată. Nu e clar cum a ajuns proiectul să fie discutat în Comisia de urbanism atât timp cât nu au fost respectate toate procedurile. Săptămâna trecută, „Ziarul de Iaşi“ a relatat modul ciudat în care un alt proiect al lui Surdu (un aparthotel în zona centrală) a fost pe cale a de a fi aprobat în aceeaşi şedinţă, dar, în cele din urmă, a fost amânat.

Proiectul de PUZ nu a fost publicat pe site-ul Primăriei

Şedinţa Comisiei de urbanism a avut loc pe 17 ianuarie, iar pe ordinea de zi a fost inclus şi un proiect privind aprobarea unui PUZ pentru construirea unei locuinţe individuale în Copou, pe aleea Mihail Sadoveanu. Proiectul nu pare a avea probleme în ceea ce priveşte indicatorii urbanistici: Surdu are în proprietate aproape 1.400 mp şi vrea să ridice o vilă cu demisol, parter, un etaj şi mansardă, la o înălţime maximă de 10 metri. Planul urbanistic mai prevede amenajarea unei sere şi a unui foişor. Proiectul a trecut fără probleme de Comisie, fiind printre primele discutate în cadrul şedinţei. Surdu s-a abţinut de la discuţii şi vot. Dar, serviciul de urbanism a introdus PUZ-ul pe ordinea de zi fără a fi îndeplinită o cerinţă legală: publicarea pe site-ul Primăriei a proiectului de PUZ pentru informare şi consultare publică. Acest document a fost postat a doua zi, pe 18 ianuarie, după votul din Comisia de urbanism.

Culmea, un alt document publicat în aceeaşi zi atestă încheierea etapei de consultare publică, iar în act se precizează în mod eronat că proiectul de PUZ a fost publicat pe 18 decembrie 2018. Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, a susţinut că Direcţia de urbanism a trimis proiectul către Centrul de Informare pentru Cetăţeni (CIC) în data de 18 decembrie. Oficialul municipalităţii a mai spus că, după finalizarea şedinţei Comisiei de urbanism din data de 17 ianuarie, a fost reverificată toată documentaţia şi a fost solicitat de la CIC procesul verbal de afişare a proiectului pe site.

„Din reverificarea dispusă s-a constatat faptul că numita Luminiţa Neagu, angajat care are această responsabilitate în sarcină, nu a afişat acest proiect de hotărâre de CL, motiv pentru care, începând cu data de 18 ianuarie 2019, s-a dispus reluarea etapei de informare publică, care va dura până pe data de 17 februarie 2019, reluându-se, practic, toată procedura de aprobare prealabilă pentru ca acest proiect să fie introdus pe ordinea de zi a şedinţei de CL şi în dezbaterea plenului“, a mai spus Buraga.

El a adăugat că decizia Comisiei de urbanism „nu a creat niciun efect juridic“.

„De mai bine de un an, înainte de a fi introdus pe ordinea de zi a şedinţelor de CL, primarul Mihai Chirica a dispus ca un număr de persoane din Direcţia Juridică din cadrul Primăriei Municipiului Iaşi să reverifice conţinutul fiecărui proiect de hotărâre de CL înainte de a intra pe ordinea de zi“, a menţionat Buraga.

Contactat telefonic, Gabriel Surdu a susţinut că a aflat de la noi faptul că procedura prealabilă de avizare a fost reluată în ciuda faptului că votul a fost favorabil în Comisia de urbanism.

„Nu am ce comentarii să fac, este un parcurs normal pe care trebuie să-l facă orice cetăţean al Iaşului. Conform celor legale, mă supun acestor prevederi legale. În momentul când va fi aprobat, va fi aprobat. Dacă mai trebuie documentaţie, lămurită lumea sau ştiu eu ce, facem şi acest lucru. Nu vreau să am un regim preferenţial“, a spus Gabriel Surdu.

Totuşi, de remarcat viteza cu care proiectele lui Surdu au intrat spre dezbatere în Comisia de urbanism. Ambele cereri de avizare a proiectelor de PUZ (vila din Copou şi aparthotelul din Centru) au fost înaintate pe 10 decembrie 2018, fiind incluse pe ordinea de zi a Comisiei de urbanism într-un timp record. În alte situaţii, beneficiari de PUZ-uri sunt nevoiţi să aşteptate perioade îndelungate de timp până la aprobarea unui proiect de către Comisie.

Comentarii