anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 27.11.2022

Raport asupra stării judeţului: Ce drog domină piața din Iași

GALERIE
cannabis-captura
 • cannabis-captura
- +

În valul de viroze respiratorii sunt doar 7 cazuri de gripă. Pesta porcină s-a apropiat de graniţele judeţului. Planul de şcolarizare 2019-2020 pariază pe învăţământul profesional. Anul trecut, urgenţele medicale cauzate de consumul de droguri au fost mai numeroase la Spitalul de Copii decât la Spitalul „Sf. Spiridon“.

La Colegiul prefectural desfăşurat ieri, a fost făcută comparaţia între incidenţa cazurilor de gripă de anul acesta (1.155 la nivel naţional, săptămâna trecută) şi numărul cazurilor de la începutul lui 2017 (80). La nivelul judeţului, sunt 7 cazuri confirmate plus un deces înregistrat săptămâna trecută.

„La Iaşi nu este epidemie de gripă. Ne aflăm într-o perioadă de supraveghere a gripei. Pacienţii sunt testaţi şi, deocamdată, nu sunt semne ale unei epidemii“, a explicat reprezentanta Direcţiei de Sănătate Pu­blică.

Prefectul Marian Şerbescu a recomandat apoi Poliţiei Rutiere să iniţieze o campanie de informare a pietonilor, pentru că şi ei trebuie să respecte regulile de circulaţie pe drumurile publice. El a amintit rezultatele unei acţiuni re­cente a poliţiştilor, pentru combaterea cauzelor ca­re generează accidente rutiere: din 60 de sancţiuni administrate, una singură a fost pentru neacordare de prioritate pe zebră. În schimb, 25 de pietoni au fost amendaţi.

Comune sărace şi comune fără ajutor social

Numărul beneficiarilor de venit minim garantat a stârnit nedumerirea prefectului. Marian Şerbescu a invocat o „evoluţie neobişnuită“ a numărului de cazuri într-una dintre cele mai sărace comune din judeţ, Lungani, ajuns la 1.587, mai mult de un sfert din totalul populaţiei. Reprezentanta Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială a intervenit, spunând că, de fapt, sunt 404 dosare şi că la 1587 se ajunge dacă se iau în considerare şi membrii de familie.

Pe de altă parte, numărul de beneficiari creşte în sezonul rece. O asemenea situaţie este la Mironeasa, unde în octombrie erau 585 de cazuri, iar în decembrie, 877. Totuşi, prefectul a arătat că sunt şi comune cu un număr foarte mic de beneficiari ai acestei forme de venit: Roşcani 5 cazuri, Ţuţora 5, Vlădeni 3, iar Andrieşeni - niciunul.

„Anumite nu se leagă. Nu cred că locuitorii din Andrieşeni şi Roşcani sunt foarte înstăriţi, comparativ cu Mironeasa sau cu Lungani. Cred că e o necunoaştere a modului de aplicare a legii de către cei din primăriile locale“, a mai spus prefectul, cerând un raport asupra situaţiei.

În ce priveşte pesta porcină, în ultimul timp au apărut două cazuri mai apropiate de graniţele judeţului, unul în Bistriţa-Năsăud, iar celălalt în nordul judeţului Botoşani. Adjunctul Direcţiei Sanitare Veterinare crede că mistreţul găsit aproape de graniţa cu Ucraina a migrat în timpul unei vânători, deşi există recomandarea ca împuşcarea să se facă numai la pândă.

Ieşenii migrează în suburbii, dar şcolile rămân în municipiu

Inspectorul general şcolar al judeţului Iaşi a prezentat apoi planul de şcolarizare pentru anul 2019-2020, care nu conţine schimbări mari. De remarcat este creşterea cu 25 la sută a numărului de clase în învăţământul profesional, comparativ cu anul şcolar în curs, de la 80 la 100 de clase. Întrebată despre extinderea cartierelor de locuinţe în Zona Metropolitană, dar fără construirea de şcoli şi grădiniţe, inspectoarea şefă a răspuns că este o prioritate pe care o va aduce în atenţia autorităţilor locale din municipiu şi din comunele din jurul Iaşului. Ea a dat exemplul comunei Ciurea, unde deja se construieşte o grădiniţă şi se extind spaţiile de învăţământ tocmai pentru că populaţia a crescut.

În ultima parte a reuniunii Colegiului prefectural, şeful Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Iaşi a prezentat un bilanţ al activităţii pentru întreg anul trecut. Numărul cazurilor de urgenţe medicale provocate de consumul de droguri a scăzut de la 455 (în 2017) la 430, dintre care 167 de cazuri la UPU „Sf. Spiridon“, iar 263 de cazuri, la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“.

Raportul menţionează însă o creştere a numărului delictelor comise prin încălcarea regimului drogurilor, precum şi capturile realizate de cei de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi: 4,9 grame de heroină, 550 de comprimate Ecstasy, 240 g cocaină, 52 kg de cannabis „proaspăt“, 1.149 g de substanţe etnobotanice.

Şeful Centrului a admis că activităţile grupului de la „Antidrog“ sunt doar de prevenire şi că directorii instituţiilor de învăţământ pentru astfel de acţiuni îi cheamă în şcoli. Prefectul i-a solicitat mai multă vizibi­litate „şi o mai mare implicare în viaţa publică, pentru ca oamenii să ştie de existenţa dvs“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Globalizare în alb şi negru

Nicolae GRECU

Globalizare în alb şi negru

Unele fenomene de la Cupa Mondială care se desfăşoară acum în Qatar sunt puse, mai mult sau mai puţin justificat, pe seama acestui concept al contemporaneităţii.

opinii

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Eugen MUNTEANU

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Coborât din sferele rarefiate ale preocupărilor sale de cercetător erudit al dialectelor limbii latine și al formării limbii române literare, tânărul aspirant la gloria științifică, dar și doritor să‑și asigure un cămin și o familie începe un asiduu asalt sentimental.

Pentru un pumn de voturi

Radu POPESCU

Pentru un pumn de voturi

La nouă luni de la declanșare, războiul din Ucraina produce în continuare răni și în Republica Moldova, o țară pomenită în fața unor crize umanitare, energetice și economice fără precedent.

Literarh

arh. Ionel OANCEA

Literarh

Tema MUST-ului de arhitectură din anul acesta s-a născut din ispitirile creatorului de spaţii artistico-funcţionale venite din lumea celorlalte arte. În acest continuum al expresivităţii estetice, literatura poate fi în conexiune cu arhitectura până în pragul dincolo de care cuvântul inventat pentru titlu, „literarh” începe să aibă substanţă? Răspund din capul locului, da. Inspirat de răspunsul acesta ferm, uşor demonstrabil, poate nu este lipsit de logică să găsim în limba arhitecţilor poeţi şi prozatori un echivalent inspirat pentru englezescul MUST.

pulspulspuls

Hopaa: premarele Mihăiţă spălat pe la subsuori cu sondajul. Cineva scoate capul afară şi dă ordine

Hopaa: premarele Mihăiţă spălat pe la subsuori cu sondajul. Cineva scoate capul afară şi dă ordine

LATER EDIT.  Cu o promptitudine care anunţă vremuri bune în comunicare, domnul premare ne-a anunţat că intervenţia de pe platforma PNL nu-i aparţine, ba, chiar mai mult, el nu ar avea nici măcar access la platforma respectivă. Touché, monsieur! Rugăm, prin urmare, curioşii să citescă pulsul nostru în cheia că există o persoană destul de puternică la liberali, cu acces deplin la butoane, care-I ia la per tu şI alte celea pe cei mai înalţI lideri, dar care stă prost cu gramatica. Ceea ce n-ar fi o noutate.   Iacătă, stimaţi telespectatori, cum megasondajul acela ultraincredibil al liberalilor, care-l scotea pe Mihai Chirica premare în 2024 încă dinainte de alegeri, cu 50% şi peste, i-a dat edilului şef apă la moară, stuchit la furcă, cum se mai spune, başca tupeu politic, şi după numai câteva zile omul scoate deja capul la interval ca să facă ordine în partid. 

Caricatura zilei

Jucătorul argentinian Lautaro Martínez protestează

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.