Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Raportul lui Tudorel Toader, plin de greşeli cap-coadă. Are şi virgule între subiect şi predicat

GALERIE
gresili raport4
  • gresili raport4
- +

Bogdan Oprea, coordonator strategie şi comunicare al eurodeputatului Siegfried Muresan, face o analiză din punct de vedere gramatical a raportului lui Tudorel Toader. El arată că documentul este plin de greşeli gramaticale, fiind descoperite în medie 14 greşeli pe pagină. Mai jos redăm postarea integrală.

“Hai să ne şi distrăm un pic. Aşa arată, din punctul de vedere al corecturii ortografice şi de sens, raportul de înfierare al DNA semnat, cu titulatura completă „prof. univ. dr.”, de ministrul justiţiei, Tudorel Toader (domn care reaminteşte tuturor, la începutul documentului, că a fost prodecan timp de 8 ani, decan, timp de 12 ani, şi, din 2016, este rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, cea mai veche universitate din România)...

În doar 4 pagini şi jumătate din 35 de pagini (nu m-au ţinut nervii să parcurg raportul până la capăt) avem:
- 61 de greşeli de grafie şi sens, o medie de 14 greşeli/pagină (şi nu am corectat la nivel de virgulă lipsă),
- 2 virgule între subiect şi predicat,
- 1 dezacord de gen între pronumele demonstrativ şi substantiv,
- mai multe nume de instituţii scrise cu literă mică,
- poate mai grav decât orice altceva, domnul „prof. univ. dr.”, de la înălţimea specializării sale în drept, greşeşte până şi numele funcţiei a cărei demnitate ne spune că o apără şi scrie, în mai multe locuri, în mod greşit, „procurorul general al DNA”; orice student al meu de anul I află, în primul semestru, la cursul de Presă şi actualitate, că DNA este condusă de un „procuror-şef” („procuror general” este cel care conduce Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi doar el), un profesor doctor în drept şi fost procuror nu are dreptul să comită o astfel de greşeală nici în somn, astăzi el este ministru!

Nu am făcut aici o analiză a ideilor exprimate (ca şi în cazul studenţilor mei, au dreptul la propriile opinii, dacă sunt bine argumentate), dar, în situaţia în care un student mi-ar preda o lucrare atât de neîngrijită, ar trebui să cuprindă idei geniale ca să treacă de nota 5. Aşa cum îi învăţ şi pe ei, dacă vrei ca mesajul tău să fie recepţionat de cititori, poate, chiar însuşit, forma în care îl prezinţi este esenţială. Un text agramat şi dezordonat redactat face dovada unei persoane care nu se deranjează nici măcar să înveţe să scrie în limba maternă. Şi este grav şi pentru un jurnalist sau om de comunicare, cum le spun mereu studenţilor mei, darmite pentru un „prof. univ. dr.” cu zeci de ani de catedră în spate, dascăl pentru mii de tineri, rector al celei mai vechi universităţi din România şi ajuns ministru, poziţie din care, astăzi, ghidează orientarea strategică a României şi, în cel mai direct mod cu putinţă, viitorul ţării.

Cu respect pentru Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, dar un personaj ce semnează cu numele lui şi olograf un document care arată în acest fel este AGRAMAT şi, probabil, ANALFABET FUNCŢIONAL. Chiar şi numai privind la forma acestui text şi eu nu am nici cea mai mică încredere că Tudorel Toader înţelege ceva când citeşte şi citează din rapoartele la care face referire. Astfel de oameni, analfabeţi care se cred eminenţe cenuşii, sunt cel mai uşor de manipulat. Astăzi, el decide viitorul unei ţări şi al poporului său”, scrie pe contul său de Facebook, Bogdan Oprea.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri