Reacția lui Chirica, trimis în judecată a treia oară: „S-au grăbit cu un dosar ţinut la dospit de 2 ani”

vineri, 19 aprilie 2024, 16:12
4 MIN
 Reacția lui Chirica, trimis în judecată a treia oară: „S-au grăbit cu un dosar ţinut la dospit de 2 ani”

Primarul Mihai Chirica a fost trimis vineri din nou în judecată. Procurorii DIICOT au înregistrat la Curtea de Apel dosarul numit generic „Veranda”, în care edilul și mai mulți angajați ai municipalității sunt acuzați că ar fi emis ilegal 8 autorizații de construire, beneficiarul acestora fiind omul de afaceri Cristin Zămosteanu.

Trebuie menționat că trimiterea in judecata a unui functionar public atrage suspendarea de drept din functie. In speta este vorba în special despre Cristina Oteleanu (șefa de departamentului Juridic din Primărie) și Alex Mustiață (arhitectul-șef). Nu e cazul lui Mihai Chirica, funcția de primar fiind asimilată cu statutul de demnitar.

„Potrivit legii, în momentul în care va exista o comunicare oficială pe acest subiect, conducerea instituţiei va opera modificările de personal necesare, astfel încât nici un serviciu sau direcţie a Primăriei să nu aibă de suferit”, se arată într-un comunicat de presă remis de municipalitate.

CITESTE SI: Chirica, trimis a treia oară în judecată. În dosarul ”Veranda” se impută un prejudiciu de 12 milioane de euro

„Odată la 4 ani, se scot din sertare diferite marote, care se folosesc în scop politic şi electoral. Acum s-au grăbit cu un dosar ţinut la dospit de 2 ani, chiar a doua zi după lansarea eternilor contracandidaţi, aceiaşi care pierd toate alegerile la rând. Este păcat că sunt unele elemente în lumea justiţiei care se lasă angrenate în jocul politic şi electoral. Sunt convins că adevărul va ieşi cât mai repede la iveală şi cei cu adevărat vinovaţi vor fi pedepsiţi. Între timp, Primăria Municipiului Iaşi îşi vede de treabă, eu rămân în continuare în slujba comunităţii ieşene, avem în lucru zeci de proiecte pe care le aşteaptă ieşenii, iar piedicile unor candidaţi de serviciu nu vor putea să le oprească”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Într-o declarație separată pentru Radio Iași, Mihai Chirica a dat vina pe USR pentru acest nou dosar fără să argumenteze cum un partid aflat în opoziție poate să provoace trimiterea în judecată a unui edil primar din „arcul guvernamental”.

„Nu am văzut un document oficial, dar bănuiesc că nu este o minciună adusă în spațiul public chiar în halul acesta. Din perspectiva mea este iarăși o joacă politică prin care, dacă vă amintiți, am trecut și în anul 2020. Sunt argumentele cu care o parte a clasei politice consideră că pot câștiga alegerile în condițiile în care acest dosar «Veranda»… o supraetajare pe un supermarket a apărut în decembrie 2020 și suntem cu o lună înainte de alegeri.

E clar că se joacă undeva necinstit, că se utilizează oameni din sistemul juridic pentru a crea avantaje politice pentru adversarii pe care-i am. Nu este frumos, mai ales că se leagă într-o coincidență urâtă cu lansarea candidaturilor de la USR, aceeași adversari ca în 2020 (n.red. a avut loc joi, 18 aprilie) și imediat se discută despre acest dosar.

Nu are nimic de a face cu activitatea DIICOT, este total injust și lipsit de legalitate, mai trebuie citite anumite acte normative; nu are nimic de a face cu activitatea primarului, care trebuie să își ducă toate deciziile cu caracter obligatoriu la bun sfârșit. Nu s-a efectuat niciun abuz în serviciu și nu s-a efectuat niciodată de când sunt eu primar.

Se încearcă, sunt în picioare, activitatea primăriei continuă, nu avem și nu vom avea nicio sincopă, dar cred că e un atac violent la democrație prin înrobarea unor părți din justiție în viața politică.

Am citit și raportul CSAST prezentat în această săptămână care spune foarte clar că în RO este un pericol, pentru că părți din justiție sunt afiliate politic. Se vede foarte clar, îmi pare foarte rău să spun acest lucru, dacă un profesionist din justiție poate să dea o explicație pe ce s-a întâmplat acum și de ce în această maniera eu nu mai declar nimic pe această temă toată viața mea. Dar părerea mea este că adevărul este în altă parte”, a spus edilul.

Răspunsul contracandidatului de la USR nu a întârziat să apară.

„Constat cu amărăciune că primarul Iașului și-a pierdut complet rațiunea, este un delir în formă continuată, să spun așa. Acest dosar a plecat de la faptele sale de corupție, este deja de notorietate că nu este singurul dosar în care este cercetat și nu este singurul om care este trimis în judecată, el răspunde acum pentru tot ceea ce a făcut în anii aceștia și sunt lucruri pe care eu l-am adus atenției publice de 8 ani încoace. Le-am adus atenției publice pentru că la mine ajungeau persoane și familii abuzate de Primărie, primar, pe aceste chestiuni imobiliare pentru că, dacă vă amintiți, marile scandaluri legate de primarul Mihai Chirica sunt din categoria celor imobiliare – abuzuri imobiliare. Evident că atât mai poate să spună acum, la finalul carierei sale politice, pentru că i se datorează unui atac electoral al unui alt candidat la Primărie. Este, evident, o chestiune falsă, lucrurile în dosarul respectiv sunt foarte clare din moment ce a fost încheiat rechizitoriul și a fost trimis în judecată. După cum se vede, din ce am citit în mass-media astăzi, nu e vorba doar despre persoana sa, ci de întregul aparat din Primăria care răspundea de autorizarea construcțiilor imobiliare mari în Iași și marea mea problemă acum este aceea că, prin această decapitare, să spun, a tuturor bandiților care au gestionat problemele imobiliare în favoarea mafiei imobiliare din Iași că va rămâne orașul blocat pe urbanism, nu va mai cine să semneze avize, autorizații pentru oamenii de bună-credință. Corect ar fi ca, în acest moment, primarul Chirica să-și dea demisia din funcție de urgență pentru că este a nu știu câta oară face orașul de râs”, a afirmat Marius Bodea.

 

Comentarii