anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

duminica, 22.05.2022

Ruşine! Vot revoltător ieri în Comisia de Urbanism. Este strigător la cer

GALERIE
vot Urbanism
 • vot Urbanism
- +

Vă imaginaţi că se poate construi un bloc pe o suprafaţă pe care nu încape cum trebuie nici măcar o casă? Consilierii locali de mai sus (foto) au aprobat această monstruozitate în Comisia de Urbanism, ieri: bloc cu 7 etaje pe numai 379 mp. Aleşii PSD din comisie s-au dat de ceasul morţii să aprobe controversatul proiect propus de o firmă din siajul membrilor familiei lui Ghiocel Asimionesei, care editează publicaţia „Bună Ziua Iaşi”. Iniţiativa a fost aprobată într-o manieră ciudată, după o ipotetică încheiere de şedinţă. Reporterul „Ziarului de Iaşi” nu a avut acces la votul final. Proiectul a ajuns în Comisie într-un timp record: în mai puţin de 25 de zile de la publicare. Maniera în care a acţionat ieri Comisia de urbanism arată o evidentă dublă măsură în judecarea proiectelor, şi ridică mari semne de întrebare cu privire la adevăratele interese ale unora dintre membri. Aveţi cuvântul, domnule primar!

Comisia de urbanism a Consiliului Local (CL) Iaşi a picat ieri testul integrităţii. Controlată de PSD, consilierii social-democraţi s-au dat de ceasul morţii să aprobe un proiect ce stârneşte controverse: un bloc cu şapte etaje (ultimul fiind etaj tehnic) pe o suprafaţă de 379 mp, pe str. Hatman Şendrea, cu parcări în sistem multipark. Terenul abia dacă ajunge pentru construirea unei case, darămite pentru un bloc înalt de 24 metri. Pe tot parcursul acestui an, consilierii au respins proiecte pe suprafeţe mai mici de 500 mp, dacă acestea prevedeau mai mult de 2-3 etaje. În multe cazuri, propuneau un regim de înălţime mai mic şi amânau proiectul. În plus, de mai multe iniţiative cu sistem multipark consilierii PSD nici nu vroiau să audă, pe motiv că astfel de promisiuni nu sunt onorate de afaceriştii imobiliari. Totuşi, ieri, preşedintele Comisiei, Paul Boişteanu (PSD), şi-a schimbat optica la 180 grade, alături de ceilalţi colegi de partid, inclusiv viceprimarul „răzvrătit” Gabriel Harabagiu. Proiectul constă în construirea de „unităţi de cazare şi locuinţe colective” pe str. Hatman Şendrea nr. 46-48 şi este propus de Grafic Beta Trust SRL, firmă care se ocupă, printre altele, de publicitate la publicaţia „Bună Ziua Iaşi”, controlată de membri ai familiei lui Ghiocel Asimionesei. De remarcat şi rapiditatea cu care proiectul a ajuns pe masa Comisiei de urbanism: planul urbanistic zonal a fost lansat în consultare publică pe 14 noiembrie, acum mai puţin de 25 de zile.

Consilierul ALDE a avut votul decisiv, deşi iniţial s-a abţinut

Proiectul a fost aprobat într-o manieră ciudată de către Comisie, care arată posibile înţelegeri în culise. La şedinţă au participat şase consilieri: Paul Boişteanu (PSD, preşedintele Comisiei), Marius Aur (PSD, secretar), Gabriel Harabagiu (viceprimar, PSD), Gabriel Surdu (PSD), Vintilă Iordan (ALDE) şi Ciprian Bostan (PNL). Pentru ca proiectul să treacă, PSD avea nevoie de 5 voturi, în condiţiile în care sunt 9 membri în Comisie. La prima dezbatere pe proiect, doar cei 4 consilieri ai PSD au fost de acord cu iniţiativa, în timp ce reprezentanţii ALDE şi PNL s-au abţinut. De remarcat că Boişteanu şi Surdu s-au exprimat cel mai vehement în favoarea proiectului. Consilierii PSD au încercat să-l înduplece pe aliatul de la ALDE, dar, la acel moment, Iordan părea de neclintit. În condiţiile abţinerii acestuia, „salvarea” PSD ar fi urmat să vină de la consilierul PMP, Violeta Găburici, fiind invocat faptul că aceasta întârzie la şedinţă, drept pentru care s-a decis reluarea dezbaterii la finalul reuniunii. După o oră şi jumătate de discuţii, Găburici tot nu ajunsese. În primă instanţă, şedinţa s-a încheiat, dar decizia în cazul proiectului nu era clară. Consilierii au rămas în sediul Primăriei, vehiculându-se ideea că alesul PMP va ajunge totuşi la şedinţă. După alte 30-40 minute, unii consilieri, care erau pe hol, au fost invitaţi în sală, moment în care şi reporterul „Ziarului de Iaşi” a încercat să intre. Însă preşedintele Comisiei, Paul Boişteanu, a informat scurt: „şedinţa s-a încheiat”.

După alte câteva minute de aşteptare, consilierii au început să iasă, primul fiind chiar Vintilă Iordan, cel care se abţinuse la proiect. Cu destul de multă greutate, acesta a comunicat că proiectul a fost aprobat „condiţionat”, în sensul că firma trebuie să concesioneze un teren din vecinătate pentru a putea construi blocul. Dar concesionarea terenului este cu titlu de „recomandare”. Întrebat dacă şi-a schimbat votul, Iordan a susţinut că nu a fost niciun vot. „Care vot? Nu a fost niciun vot, am împărtăşit punctul de vedere al Comisiei”, a spus Iordan. După câteva bâlbâieli, Iordan a mai spus că a fost scris în procesul verbal faptul că firma trebuie să concesioneze încă o suprafaţă de teren pentru a putea construi. Practic, consilierul ALDE a confirmat că şedinţa nu se încheiase, iar acest lucru arată că membrii Comisiei au ţinut să ia decizia finală în absenţa presei. Liberalul Ciprian Bostan a confirmat, la rândul lui, condiţiile în care a fost aprobat proiectul, el rămânând singurul consilier care s-a abţinut la vot.

Domnule primar, aveţi cuvântul!

Maniera în care Comisia a tratat acest proiect a arătat fără urmă de îndoială dubla măsură a unora dintre membrii forului în judecarea de iniţiative urbanistice, şi ridică mari semne de întrebare cu privire la oportunitatea menţinerii Comisiei în actuala componenţă. O problemă la care primarul Mihai Chirica va trebui să reflecteze şi să acţioneze ferm, dacă vrea să arate, aşa cum clamează mereu, că se dezice de legăturile sale neclare atât cu lumea samsarilor imobiliari, cât şi cu controversatele afaceri de presă şi imobiliare legate de familia lui Ghiocel Asimionesei. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de AUR şi sporturile

Nicolae GRECU

Generaţia de AUR şi sporturile

Stimaţi iubitori de fotbal şi sporturi din spaţiul carpato-danubian-pontic, realizăm acum că noi, condeierii, pixarii şi tastatorii în domeniu am greşit în masă în aprecierile noastre.

opinii

Creşterea oraşului

arh. Ionel OANCEA

Creşterea oraşului

După reculul din anii postcomunişti, când falimentul industriei ieşene a distrus zeci de mii de locuri de muncă, dezvoltarea Iaşului a fost previzibilă. În fapt este marele pol de atracţie al regiunii Nord-Est şi unul dintre cele mai mari din ţară.

Lumina de la capătul Luminiţei

pr. Constantin STURZU

Lumina de la capătul Luminiţei

Aşa cum ni se relatează în pericopa evanghelică ce se citeşte mâine în bisericile ortodoxe (de la Ioan 4, 5-42), Iisus are un dialog deloc comod cu o femeie ce venise să scoată apă de la o fântână din Samaria, de lângă cetatea Sihar, acolo unde Domnul, ostenit de călătorie, se aşezase în aşteptarea ucenicilor plecaţi să cumpere de mâncare.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor.

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.