Traficantul olog - „Umanismul dreptului penal” a fost invocat în premieră la un proces de judecătorii ieșeni
Eduard Lesenciuc s-a întors la Podu Iloaiei cu o indemnizatie de handicap acordata de statul i (...)
citeste totduminica, 22.05.2022
Vă imaginaţi că se poate construi un bloc pe o suprafaţă pe care nu încape cum trebuie nici măcar o casă? Consilierii locali de mai sus (foto) au aprobat această monstruozitate în Comisia de Urbanism, ieri: bloc cu 7 etaje pe numai 379 mp. Aleşii PSD din comisie s-au dat de ceasul morţii să aprobe controversatul proiect propus de o firmă din siajul membrilor familiei lui Ghiocel Asimionesei, care editează publicaţia „Bună Ziua Iaşi”. Iniţiativa a fost aprobată într-o manieră ciudată, după o ipotetică încheiere de şedinţă. Reporterul „Ziarului de Iaşi” nu a avut acces la votul final. Proiectul a ajuns în Comisie într-un timp record: în mai puţin de 25 de zile de la publicare. Maniera în care a acţionat ieri Comisia de urbanism arată o evidentă dublă măsură în judecarea proiectelor, şi ridică mari semne de întrebare cu privire la adevăratele interese ale unora dintre membri. Aveţi cuvântul, domnule primar!
Comisia de urbanism a Consiliului Local (CL) Iaşi a picat ieri testul integrităţii. Controlată de PSD, consilierii social-democraţi s-au dat de ceasul morţii să aprobe un proiect ce stârneşte controverse: un bloc cu şapte etaje (ultimul fiind etaj tehnic) pe o suprafaţă de 379 mp, pe str. Hatman Şendrea, cu parcări în sistem multipark. Terenul abia dacă ajunge pentru construirea unei case, darămite pentru un bloc înalt de 24 metri. Pe tot parcursul acestui an, consilierii au respins proiecte pe suprafeţe mai mici de 500 mp, dacă acestea prevedeau mai mult de 2-3 etaje. În multe cazuri, propuneau un regim de înălţime mai mic şi amânau proiectul. În plus, de mai multe iniţiative cu sistem multipark consilierii PSD nici nu vroiau să audă, pe motiv că astfel de promisiuni nu sunt onorate de afaceriştii imobiliari. Totuşi, ieri, preşedintele Comisiei, Paul Boişteanu (PSD), şi-a schimbat optica la 180 grade, alături de ceilalţi colegi de partid, inclusiv viceprimarul „răzvrătit” Gabriel Harabagiu. Proiectul constă în construirea de „unităţi de cazare şi locuinţe colective” pe str. Hatman Şendrea nr. 46-48 şi este propus de Grafic Beta Trust SRL, firmă care se ocupă, printre altele, de publicitate la publicaţia „Bună Ziua Iaşi”, controlată de membri ai familiei lui Ghiocel Asimionesei. De remarcat şi rapiditatea cu care proiectul a ajuns pe masa Comisiei de urbanism: planul urbanistic zonal a fost lansat în consultare publică pe 14 noiembrie, acum mai puţin de 25 de zile.
Consilierul ALDE a avut votul decisiv, deşi iniţial s-a abţinut
Proiectul a fost aprobat într-o manieră ciudată de către Comisie, care arată posibile înţelegeri în culise. La şedinţă au participat şase consilieri: Paul Boişteanu (PSD, preşedintele Comisiei), Marius Aur (PSD, secretar), Gabriel Harabagiu (viceprimar, PSD), Gabriel Surdu (PSD), Vintilă Iordan (ALDE) şi Ciprian Bostan (PNL). Pentru ca proiectul să treacă, PSD avea nevoie de 5 voturi, în condiţiile în care sunt 9 membri în Comisie. La prima dezbatere pe proiect, doar cei 4 consilieri ai PSD au fost de acord cu iniţiativa, în timp ce reprezentanţii ALDE şi PNL s-au abţinut. De remarcat că Boişteanu şi Surdu s-au exprimat cel mai vehement în favoarea proiectului. Consilierii PSD au încercat să-l înduplece pe aliatul de la ALDE, dar, la acel moment, Iordan părea de neclintit. În condiţiile abţinerii acestuia, „salvarea” PSD ar fi urmat să vină de la consilierul PMP, Violeta Găburici, fiind invocat faptul că aceasta întârzie la şedinţă, drept pentru care s-a decis reluarea dezbaterii la finalul reuniunii. După o oră şi jumătate de discuţii, Găburici tot nu ajunsese. În primă instanţă, şedinţa s-a încheiat, dar decizia în cazul proiectului nu era clară. Consilierii au rămas în sediul Primăriei, vehiculându-se ideea că alesul PMP va ajunge totuşi la şedinţă. După alte 30-40 minute, unii consilieri, care erau pe hol, au fost invitaţi în sală, moment în care şi reporterul „Ziarului de Iaşi” a încercat să intre. Însă preşedintele Comisiei, Paul Boişteanu, a informat scurt: „şedinţa s-a încheiat”.
După alte câteva minute de aşteptare, consilierii au început să iasă, primul fiind chiar Vintilă Iordan, cel care se abţinuse la proiect. Cu destul de multă greutate, acesta a comunicat că proiectul a fost aprobat „condiţionat”, în sensul că firma trebuie să concesioneze un teren din vecinătate pentru a putea construi blocul. Dar concesionarea terenului este cu titlu de „recomandare”. Întrebat dacă şi-a schimbat votul, Iordan a susţinut că nu a fost niciun vot. „Care vot? Nu a fost niciun vot, am împărtăşit punctul de vedere al Comisiei”, a spus Iordan. După câteva bâlbâieli, Iordan a mai spus că a fost scris în procesul verbal faptul că firma trebuie să concesioneze încă o suprafaţă de teren pentru a putea construi. Practic, consilierul ALDE a confirmat că şedinţa nu se încheiase, iar acest lucru arată că membrii Comisiei au ţinut să ia decizia finală în absenţa presei. Liberalul Ciprian Bostan a confirmat, la rândul lui, condiţiile în care a fost aprobat proiectul, el rămânând singurul consilier care s-a abţinut la vot.
Domnule primar, aveţi cuvântul!
Maniera în care Comisia a tratat acest proiect a arătat fără urmă de îndoială dubla măsură a unora dintre membrii forului în judecarea de iniţiative urbanistice, şi ridică mari semne de întrebare cu privire la oportunitatea menţinerii Comisiei în actuala componenţă. O problemă la care primarul Mihai Chirica va trebui să reflecteze şi să acţioneze ferm, dacă vrea să arate, aşa cum clamează mereu, că se dezice de legăturile sale neclare atât cu lumea samsarilor imobiliari, cât şi cu controversatele afaceri de presă şi imobiliare legate de familia lui Ghiocel Asimionesei.
Cuvinte cheie: + Buna ziua Iasi, firma, bloc, comisie, Consiliul Local
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Sorana Cîrstea s-a calificat în turul al doilea al French Open
LaLiga, plângere împotriva clubului PSG: E scandalos ce a făcut
(VIDEO) Accident spectaculos la Raliul Argeşului. Nu au existat răniţi
(VIDEO) Urs filmat la Raliul Argeşului, în timp ce mută un balot de paie
Protest imens al opoziţiei de la Istanbul împotriva lui Erdogan
Doi copii din Suceava au mers 15 km cu bicicletele pentru a restitui un portofel pierdut
Şeful DNA: În ultimii doi ani am pus sub sechestru bunuri de peste 400 de milioane de euro
Amalia Enache, despre Iaşi: „Doar în Lisabona şi Ardeal am mai trăit senzaţia asta”
Stiaţi că Iaşul a fost unul dintre cele mai moderne oraşe europene din Imperiul Otoman?
Vă mai amintiţi că Iaşul are tramvaie turceşti? Când ar putea să iasă la stradă
Declarații halucinante la televiziunea rusă: „Dacă voia, Rusia rezolva cu Ucraina în câteva ore”
Mâncarea viitorului: Ce am putea ajunge să mâncăm până în 2050?
Există o tencuială minune anti-cutremur? Explicaţiile unui profesor ieşean
Economiile americanilor au scăzut în medie cu 9.000 de dolari în 2022
(VIDEO) Cum a fost în a doua zi la Catedral Music Festival. Dansând în ploaie
Toate tablele clasice din şcoli vor fi înlocuite. Cum arată tablele interactive
IMAGINI DE FESTIVAL: Iubitorii de animale şi-au dat întâlnire la Iaşi. Copiii, încântaţi
Vaslui: Un preot român și un preot ucrainean au băut până a venit Ambulanţa
Reportaj la „doza patru” - Discuţii pro şi contra, pe holurile cabinetelor medicale
România trage Republica Moldova în Uniunea Europeană. Ședință comună: ce s-a decis ieri la Iaşi?
Doi ciobani l-au zvântat în bătaie pe veterinarul care le-a găsit câteva oi bolnave
Fostul finanţator al Dinamo, Nicolae Badea, dă tărcoale Iaşului: vrea 10 milioane lei
„Ne vedem la Mitropolie”: o nouă serie de evenimente organizată de Arhiepscopia Iaşilor
Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*
Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu
Şofer beat, reţinut după ce a intrat cu maşina într-un microbuz la Valea Lupului
În sfârşit, Poliţia a depistat în trafic un permis românesc falsificat
A furat telefonul din maşină, Poliţia l-a prins, apoi păgubitul s-a împăcat cu hoţul
Un șofer prins duhnind a alcool a refuzat să sufle şi să meargă la analize
Duminică începe la Iaşi cel mai important turneu de tenis destinat copiilor
A ieşit la o plimbare nocturnă de plăcere, dar a ajuns după gratii
Ministerul Apărării din Republica Moldova anchetează un furt din echipamentul militar
Cine visează la funcții în partid? Candidaturi pentru Consiliul Naţional al PNL
Ucrainenii estimează că cel puţin 28.700 de soldaţi ruşi au murit de la începutul războiului
Tribunal internaţional special pentru crimele de război din Ucraina
Sergentul rus Vadim Şişimarin, judecat cu privire la crimă de război în Ucraina, pledează nevinovat
Nepotisme ca-n balcani la naţionala Olandei. Ronald Koeman l-a ales secund pe fratele său Erwin
ZdI TV: Război în Ucraina, furtună în lume. Alexandru Lăzescu despre reaşezările marilor puteri
Preşedintele ANAF este nemulţumit că angajaţii din subordine sunt în vârstă
Premierul Nicolae Ciucă laudă administraţiile liberale şi Clujul. “Am să cer licenţă pentru export”
Formaţia Atletico Mineiro a stabilit un record în Copa Libertadores: 18 meciuri fără eşec
Festivalul Național de Folclor „Constantin Arvinte”, Iași, 24 - 27 mai 2022 (P)
Cântăreaţa Rihanna, în vârstă de 34 de ani, a devenit mamă. Ea a născut un băieţel
Ion Barbu, ”Îmblânzitorul de pietre”, vine la ArtEast Gallery
Nicolae GRECUGeneraţia de AUR şi sporturile |
arh. Ionel OANCEACreşterea oraşului |
pr. Constantin STURZULumina de la capătul Luminiţei |
Eugen MUNTEANUIdentitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor. |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.