Ruşine! Vot revoltător ieri în Comisia de Urbanism. Este strigător la cer
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 16.05.2021

Ruşine! Vot revoltător ieri în Comisia de Urbanism. Este strigător la cer

GALERIE
vot Urbanism
  • vot Urbanism
- +

Vă imaginaţi că se poate construi un bloc pe o suprafaţă pe care nu încape cum trebuie nici măcar o casă? Consilierii locali de mai sus (foto) au aprobat această monstruozitate în Comisia de Urbanism, ieri: bloc cu 7 etaje pe numai 379 mp. Aleşii PSD din comisie s-au dat de ceasul morţii să aprobe controversatul proiect propus de o firmă din siajul membrilor familiei lui Ghiocel Asimionesei, care editează publicaţia „Bună Ziua Iaşi”. Iniţiativa a fost aprobată într-o manieră ciudată, după o ipotetică încheiere de şedinţă. Reporterul „Ziarului de Iaşi” nu a avut acces la votul final. Proiectul a ajuns în Comisie într-un timp record: în mai puţin de 25 de zile de la publicare. Maniera în care a acţionat ieri Comisia de urbanism arată o evidentă dublă măsură în judecarea proiectelor, şi ridică mari semne de întrebare cu privire la adevăratele interese ale unora dintre membri. Aveţi cuvântul, domnule primar!

Comisia de urbanism a Consiliului Local (CL) Iaşi a picat ieri testul integrităţii. Controlată de PSD, consilierii social-democraţi s-au dat de ceasul morţii să aprobe un proiect ce stârneşte controverse: un bloc cu şapte etaje (ultimul fiind etaj tehnic) pe o suprafaţă de 379 mp, pe str. Hatman Şendrea, cu parcări în sistem multipark. Terenul abia dacă ajunge pentru construirea unei case, darămite pentru un bloc înalt de 24 metri. Pe tot parcursul acestui an, consilierii au respins proiecte pe suprafeţe mai mici de 500 mp, dacă acestea prevedeau mai mult de 2-3 etaje. În multe cazuri, propuneau un regim de înălţime mai mic şi amânau proiectul. În plus, de mai multe iniţiative cu sistem multipark consilierii PSD nici nu vroiau să audă, pe motiv că astfel de promisiuni nu sunt onorate de afaceriştii imobiliari. Totuşi, ieri, preşedintele Comisiei, Paul Boişteanu (PSD), şi-a schimbat optica la 180 grade, alături de ceilalţi colegi de partid, inclusiv viceprimarul „răzvrătit” Gabriel Harabagiu. Proiectul constă în construirea de „unităţi de cazare şi locuinţe colective” pe str. Hatman Şendrea nr. 46-48 şi este propus de Grafic Beta Trust SRL, firmă care se ocupă, printre altele, de publicitate la publicaţia „Bună Ziua Iaşi”, controlată de membri ai familiei lui Ghiocel Asimionesei. De remarcat şi rapiditatea cu care proiectul a ajuns pe masa Comisiei de urbanism: planul urbanistic zonal a fost lansat în consultare publică pe 14 noiembrie, acum mai puţin de 25 de zile.

Consilierul ALDE a avut votul decisiv, deşi iniţial s-a abţinut

Proiectul a fost aprobat într-o manieră ciudată de către Comisie, care arată posibile înţelegeri în culise. La şedinţă au participat şase consilieri: Paul Boişteanu (PSD, preşedintele Comisiei), Marius Aur (PSD, secretar), Gabriel Harabagiu (viceprimar, PSD), Gabriel Surdu (PSD), Vintilă Iordan (ALDE) şi Ciprian Bostan (PNL). Pentru ca proiectul să treacă, PSD avea nevoie de 5 voturi, în condiţiile în care sunt 9 membri în Comisie. La prima dezbatere pe proiect, doar cei 4 consilieri ai PSD au fost de acord cu iniţiativa, în timp ce reprezentanţii ALDE şi PNL s-au abţinut. De remarcat că Boişteanu şi Surdu s-au exprimat cel mai vehement în favoarea proiectului. Consilierii PSD au încercat să-l înduplece pe aliatul de la ALDE, dar, la acel moment, Iordan părea de neclintit. În condiţiile abţinerii acestuia, „salvarea” PSD ar fi urmat să vină de la consilierul PMP, Violeta Găburici, fiind invocat faptul că aceasta întârzie la şedinţă, drept pentru care s-a decis reluarea dezbaterii la finalul reuniunii. După o oră şi jumătate de discuţii, Găburici tot nu ajunsese. În primă instanţă, şedinţa s-a încheiat, dar decizia în cazul proiectului nu era clară. Consilierii au rămas în sediul Primăriei, vehiculându-se ideea că alesul PMP va ajunge totuşi la şedinţă. După alte 30-40 minute, unii consilieri, care erau pe hol, au fost invitaţi în sală, moment în care şi reporterul „Ziarului de Iaşi” a încercat să intre. Însă preşedintele Comisiei, Paul Boişteanu, a informat scurt: „şedinţa s-a încheiat”.

După alte câteva minute de aşteptare, consilierii au început să iasă, primul fiind chiar Vintilă Iordan, cel care se abţinuse la proiect. Cu destul de multă greutate, acesta a comunicat că proiectul a fost aprobat „condiţionat”, în sensul că firma trebuie să concesioneze un teren din vecinătate pentru a putea construi blocul. Dar concesionarea terenului este cu titlu de „recomandare”. Întrebat dacă şi-a schimbat votul, Iordan a susţinut că nu a fost niciun vot. „Care vot? Nu a fost niciun vot, am împărtăşit punctul de vedere al Comisiei”, a spus Iordan. După câteva bâlbâieli, Iordan a mai spus că a fost scris în procesul verbal faptul că firma trebuie să concesioneze încă o suprafaţă de teren pentru a putea construi. Practic, consilierul ALDE a confirmat că şedinţa nu se încheiase, iar acest lucru arată că membrii Comisiei au ţinut să ia decizia finală în absenţa presei. Liberalul Ciprian Bostan a confirmat, la rândul lui, condiţiile în care a fost aprobat proiectul, el rămânând singurul consilier care s-a abţinut la vot.

Domnule primar, aveţi cuvântul!

Maniera în care Comisia a tratat acest proiect a arătat fără urmă de îndoială dubla măsură a unora dintre membrii forului în judecarea de iniţiative urbanistice, şi ridică mari semne de întrebare cu privire la oportunitatea menţinerii Comisiei în actuala componenţă. O problemă la care primarul Mihai Chirica va trebui să reflecteze şi să acţioneze ferm, dacă vrea să arate, aşa cum clamează mereu, că se dezice de legăturile sale neclare atât cu lumea samsarilor imobiliari, cât şi cu controversatele afaceri de presă şi imobiliare legate de familia lui Ghiocel Asimionesei. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.