Ruşine! Vot revoltător ieri în Comisia de Urbanism. Este strigător la cer

vineri, 07 decembrie 2018, 02:50
4 MIN
 Ruşine! Vot revoltător ieri în Comisia de Urbanism. Este strigător la cer

Vă imaginaţi că se poate construi un bloc pe o suprafaţă pe care nu încape cum trebuie nici măcar o casă? Consilierii locali de mai sus (foto) au aprobat această monstruozitate în Comisia de Urbanism, ieri: bloc cu 7 etaje pe numai 379 mp. Aleşii PSD din comisie s-au dat de ceasul morţii să aprobe controversatul proiect propus de o firmă din siajul membrilor familiei lui Ghiocel Asimionesei, care editează publicaţia „Bună Ziua Iaşi”. Iniţiativa a fost aprobată într-o manieră ciudată, după o ipotetică încheiere de şedinţă. Reporterul „Ziarului de Iaşi” nu a avut acces la votul final. Proiectul a ajuns în Comisie într-un timp record: în mai puţin de 25 de zile de la publicare. Maniera în care a acţionat ieri Comisia de urbanism arată o evidentă dublă măsură în judecarea proiectelor, şi ridică mari semne de întrebare cu privire la adevăratele interese ale unora dintre membri. Aveţi cuvântul, domnule primar!

Comisia de urbanism a Consiliului Local (CL) Iaşi a picat ieri testul integrităţii. Controlată de PSD, consilierii social-democraţi s-au dat de ceasul morţii să aprobe un proiect ce stârneşte controverse: un bloc cu şapte etaje (ultimul fiind etaj tehnic) pe o suprafaţă de 379 mp, pe str. Hatman Şendrea, cu parcări în sistem multipark. Terenul abia dacă ajunge pentru construirea unei case, darămite pentru un bloc înalt de 24 metri. Pe tot parcursul acestui an, consilierii au respins proiecte pe suprafeţe mai mici de 500 mp, dacă acestea prevedeau mai mult de 2-3 etaje. În multe cazuri, propuneau un regim de înălţime mai mic şi amânau proiectul. În plus, de mai multe iniţiative cu sistem multipark consilierii PSD nici nu vroiau să audă, pe motiv că astfel de promisiuni nu sunt onorate de afaceriştii imobiliari. Totuşi, ieri, preşedintele Comisiei, Paul Boişteanu (PSD), şi-a schimbat optica la 180 grade, alături de ceilalţi colegi de partid, inclusiv viceprimarul „răzvrătit” Gabriel Harabagiu. Proiectul constă în construirea de „unităţi de cazare şi locuinţe colective” pe str. Hatman Şendrea nr. 46-48 şi este propus de Grafic Beta Trust SRL, firmă care se ocupă, printre altele, de publicitate la publicaţia „Bună Ziua Iaşi”, controlată de membri ai familiei lui Ghiocel Asimionesei. De remarcat şi rapiditatea cu care proiectul a ajuns pe masa Comisiei de urbanism: planul urbanistic zonal a fost lansat în consultare publică pe 14 noiembrie, acum mai puţin de 25 de zile.

Consilierul ALDE a avut votul decisiv, deşi iniţial s-a abţinut

Proiectul a fost aprobat într-o manieră ciudată de către Comisie, care arată posibile înţelegeri în culise. La şedinţă au participat şase consilieri: Paul Boişteanu (PSD, preşedintele Comisiei), Marius Aur (PSD, secretar), Gabriel Harabagiu (viceprimar, PSD), Gabriel Surdu (PSD), Vintilă Iordan (ALDE) şi Ciprian Bostan (PNL). Pentru ca proiectul să treacă, PSD avea nevoie de 5 voturi, în condiţiile în care sunt 9 membri în Comisie. La prima dezbatere pe proiect, doar cei 4 consilieri ai PSD au fost de acord cu iniţiativa, în timp ce reprezentanţii ALDE şi PNL s-au abţinut. De remarcat că Boişteanu şi Surdu s-au exprimat cel mai vehement în favoarea proiectului. Consilierii PSD au încercat să-l înduplece pe aliatul de la ALDE, dar, la acel moment, Iordan părea de neclintit. În condiţiile abţinerii acestuia, „salvarea” PSD ar fi urmat să vină de la consilierul PMP, Violeta Găburici, fiind invocat faptul că aceasta întârzie la şedinţă, drept pentru care s-a decis reluarea dezbaterii la finalul reuniunii. După o oră şi jumătate de discuţii, Găburici tot nu ajunsese. În primă instanţă, şedinţa s-a încheiat, dar decizia în cazul proiectului nu era clară. Consilierii au rămas în sediul Primăriei, vehiculându-se ideea că alesul PMP va ajunge totuşi la şedinţă. După alte 30-40 minute, unii consilieri, care erau pe hol, au fost invitaţi în sală, moment în care şi reporterul „Ziarului de Iaşi” a încercat să intre. Însă preşedintele Comisiei, Paul Boişteanu, a informat scurt: „şedinţa s-a încheiat”.

După alte câteva minute de aşteptare, consilierii au început să iasă, primul fiind chiar Vintilă Iordan, cel care se abţinuse la proiect. Cu destul de multă greutate, acesta a comunicat că proiectul a fost aprobat „condiţionat”, în sensul că firma trebuie să concesioneze un teren din vecinătate pentru a putea construi blocul. Dar concesionarea terenului este cu titlu de „recomandare”. Întrebat dacă şi-a schimbat votul, Iordan a susţinut că nu a fost niciun vot. „Care vot? Nu a fost niciun vot, am împărtăşit punctul de vedere al Comisiei”, a spus Iordan. După câteva bâlbâieli, Iordan a mai spus că a fost scris în procesul verbal faptul că firma trebuie să concesioneze încă o suprafaţă de teren pentru a putea construi. Practic, consilierul ALDE a confirmat că şedinţa nu se încheiase, iar acest lucru arată că membrii Comisiei au ţinut să ia decizia finală în absenţa presei. Liberalul Ciprian Bostan a confirmat, la rândul lui, condiţiile în care a fost aprobat proiectul, el rămânând singurul consilier care s-a abţinut la vot.

Domnule primar, aveţi cuvântul!

Maniera în care Comisia a tratat acest proiect a arătat fără urmă de îndoială dubla măsură a unora dintre membrii forului în judecarea de iniţiative urbanistice, şi ridică mari semne de întrebare cu privire la oportunitatea menţinerii Comisiei în actuala componenţă. O problemă la care primarul Mihai Chirica va trebui să reflecteze şi să acţioneze ferm, dacă vrea să arate, aşa cum clamează mereu, că se dezice de legăturile sale neclare atât cu lumea samsarilor imobiliari, cât şi cu controversatele afaceri de presă şi imobiliare legate de familia lui Ghiocel Asimionesei. 

 

 

Comentarii