anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 24.10.2020

Pregătiri pentru Sărbătorile Iaşului

Sărbătorile Sf. Parascheva: coadă mai lungă, fără vin, concert şi artificii

GALERIE
sarbatorile Iasului
  • sarbatorile Iasului
- +

Acest lucru este cauzat de faptul că vor fi măsuri de distanţare, iar rândul „va fi foarte mult îngustat”, conform primarului. Nu se va organiza Festivalul vinului şi nici concertul sau artificiile.

 

Ediţia din acest an a Sărbătorilor Iaşului se va desfăşura fără o serie de evenimente devenite deja tradiţie. Scopul municipalităţii este de a nu favoriza formarea de aglomerări în ideea de a preveni răspândirea bolii infecţioase Covid-19. O primă decizie luată de Primărie, în urma unor discuţii preliminare cu alţi factori de decizie implicaţi, vizează renunţarea la concertul de pe 15 octombrie (implicit şi la focul de artificii) şi la Festivalul Vinului. „Un lucru este cert, nu vom putea organiza concert în aer liber, pentru că nu vom putea impune 500 de spectatori. Ştim cu toţii că înainte participau cu zecile de mii. De aceea renunţăm la concert. De asemenea, vom renunţa şi la Festivalul Vinului. Este foarte greu să organizezi în mod ordonat o activitate care, printre altele, presupune şi consumul de băuturi alcoolice”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Edilul şef al Iaşului spune că intenţia este de a se limita şi alte evenimente care ţin de alimentaţia publică. Totuşi, conform edilului, târgul de blănuri şi alte manifestări asemănătoare vor avea loc, dar în condiţiile stricte ale măsurilor luate la nivel central şi local în contextul pandemiei Covid-19. „Vom încerca să organizăm câteva târguri, dar cu condiţii extreme de distanţare socială, cu controlul celor care comercializează, dar şi a celor care cumpără să fie foarte rigid, pentru a împiedica creşterea numărului de infectări”, a subliniat Mihai Chirica.

Potrivit edilului, târgurile care vor rămâne în programul „Sărbătorilor Iaşului” se vor desfăşura, în principiu, în aceleaşi zone ca în anii precedenţi, un exemplu în acest sens fiind esplanada Costache Negri pentru târgul de blănuri. În ceea ce priveşte componenta religioasă a sărbătorilor, primarul a precizat că Mitropolia Moldovei şi Bucovinei s-a angajat în mod foarte clar să organizeze Hramul Sfintei Parascheva de pe 14 octombrie doar cu respectarea condiţiilor date de pandemia Covid-19. „Asta înseamnă măsuri suplimentare de distanţare, imposibilitatea de a mai intra pelerinii în contact între ei, desfiinţarea punctelor de vânzare a obiectelor de cult. Femeile care au copii în braţe, bătrânii, persoanele cu handicap vor avea un culoar separat spre racla Sfintei Cuvioase Parascheva”, a detaliat primarul. Edilul a mai spus că autorităţile se aşteaptă şi în acest an la un număr mare de pelerini, dar a adăugat că măsurile care vor fi decise vor limita contactul între oameni: inclusiv la coada care se formează la racla Sfintei Parascheva, pelerinii vor trebui să respecte distanţarea fizică, ceea ce va duce la un rând mult mai întins faţă de anii anteriori. „Va trebui să înţeleagă toată lumea: nu se va mai putea intra cu miile, nu se va mai putea sta la coadă cum s-a stat până acum – câte 3-4 în rând. Rândul pelerinilor va fi separat 100% de orice alt contact. Nu se va mai putea sta nici măcar câte doi, rândul va fi foarte mult îngustat. Suntem conştienţi că rândul va fi mult mai lung, dublu, dacă nu triplu, dar va fi şi un flux de circulaţie mult mai rapid, ceea ce va scurta timpul de aşteptare sau, cel puţin, va fi echivalent cu cel din anii precedenţi”, a menţionat Mihai Chirica.

Edilul şef al Iaşului a mai spus că în ziua slujbei, pe 14 octombrie, va fi oprită orice activitate comercială în zona Mitropoliei (inclusiv pe pietonalul Ştefan cel Mare), iar prezenţa oficialităţilor pe scenă, care va fi montată în curtea lăcaşului de cult, va fi limitată la maximum 50 de persoane. „Nu putem să evităm complet Sărbătorile Iaşului, dar va trebui să le facem cu mai multă decenţă, cu mai multă precauţie”, a conchis Mihai Chirica. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.