Sărbătorile Sf. Parascheva: coadă mai lungă, fără vin, concert şi artificii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Pregătiri pentru Sărbătorile Iaşului

Sărbătorile Sf. Parascheva: coadă mai lungă, fără vin, concert şi artificii

GALERIE
sarbatorile Iasului
  • sarbatorile Iasului
- +

Acest lucru este cauzat de faptul că vor fi măsuri de distanţare, iar rândul „va fi foarte mult îngustat”, conform primarului. Nu se va organiza Festivalul vinului şi nici concertul sau artificiile.

 

Ediţia din acest an a Sărbătorilor Iaşului se va desfăşura fără o serie de evenimente devenite deja tradiţie. Scopul municipalităţii este de a nu favoriza formarea de aglomerări în ideea de a preveni răspândirea bolii infecţioase Covid-19. O primă decizie luată de Primărie, în urma unor discuţii preliminare cu alţi factori de decizie implicaţi, vizează renunţarea la concertul de pe 15 octombrie (implicit şi la focul de artificii) şi la Festivalul Vinului. „Un lucru este cert, nu vom putea organiza concert în aer liber, pentru că nu vom putea impune 500 de spectatori. Ştim cu toţii că înainte participau cu zecile de mii. De aceea renunţăm la concert. De asemenea, vom renunţa şi la Festivalul Vinului. Este foarte greu să organizezi în mod ordonat o activitate care, printre altele, presupune şi consumul de băuturi alcoolice”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Edilul şef al Iaşului spune că intenţia este de a se limita şi alte evenimente care ţin de alimentaţia publică. Totuşi, conform edilului, târgul de blănuri şi alte manifestări asemănătoare vor avea loc, dar în condiţiile stricte ale măsurilor luate la nivel central şi local în contextul pandemiei Covid-19. „Vom încerca să organizăm câteva târguri, dar cu condiţii extreme de distanţare socială, cu controlul celor care comercializează, dar şi a celor care cumpără să fie foarte rigid, pentru a împiedica creşterea numărului de infectări”, a subliniat Mihai Chirica.

Potrivit edilului, târgurile care vor rămâne în programul „Sărbătorilor Iaşului” se vor desfăşura, în principiu, în aceleaşi zone ca în anii precedenţi, un exemplu în acest sens fiind esplanada Costache Negri pentru târgul de blănuri. În ceea ce priveşte componenta religioasă a sărbătorilor, primarul a precizat că Mitropolia Moldovei şi Bucovinei s-a angajat în mod foarte clar să organizeze Hramul Sfintei Parascheva de pe 14 octombrie doar cu respectarea condiţiilor date de pandemia Covid-19. „Asta înseamnă măsuri suplimentare de distanţare, imposibilitatea de a mai intra pelerinii în contact între ei, desfiinţarea punctelor de vânzare a obiectelor de cult. Femeile care au copii în braţe, bătrânii, persoanele cu handicap vor avea un culoar separat spre racla Sfintei Cuvioase Parascheva”, a detaliat primarul. Edilul a mai spus că autorităţile se aşteaptă şi în acest an la un număr mare de pelerini, dar a adăugat că măsurile care vor fi decise vor limita contactul între oameni: inclusiv la coada care se formează la racla Sfintei Parascheva, pelerinii vor trebui să respecte distanţarea fizică, ceea ce va duce la un rând mult mai întins faţă de anii anteriori. „Va trebui să înţeleagă toată lumea: nu se va mai putea intra cu miile, nu se va mai putea sta la coadă cum s-a stat până acum – câte 3-4 în rând. Rândul pelerinilor va fi separat 100% de orice alt contact. Nu se va mai putea sta nici măcar câte doi, rândul va fi foarte mult îngustat. Suntem conştienţi că rândul va fi mult mai lung, dublu, dacă nu triplu, dar va fi şi un flux de circulaţie mult mai rapid, ceea ce va scurta timpul de aşteptare sau, cel puţin, va fi echivalent cu cel din anii precedenţi”, a menţionat Mihai Chirica.

Edilul şef al Iaşului a mai spus că în ziua slujbei, pe 14 octombrie, va fi oprită orice activitate comercială în zona Mitropoliei (inclusiv pe pietonalul Ştefan cel Mare), iar prezenţa oficialităţilor pe scenă, care va fi montată în curtea lăcaşului de cult, va fi limitată la maximum 50 de persoane. „Nu putem să evităm complet Sărbătorile Iaşului, dar va trebui să le facem cu mai multă decenţă, cu mai multă precauţie”, a conchis Mihai Chirica. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Lapoviță

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.