anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 09.12.2022

Scandal la Opera din Iași. Un celebru balerin e acuzat că a intrat repetat în vestiarul femeilor, când acestea făceau duș

GALERIE
opera
 • opera
- +

Celebrul balerin Vlad Mărculescu, care a fost dat afară din instituție pe vremea managerului Beatrice Rancea și reangajat sub conducerea lui Daniel Șandru, este acuzat de un grup de balerine de hărțuire sexuală. În ultimele două săptămâni „Ziarul de Iași” a pus cap la cap mărturii de la apropiații balerinelor, de la personalul artistic, tehnic și auxiliar din instituție, discutând și cu două dintre victime, care au confirmat acuzațiile privind hărțuirea, dar care au spus că nu vor să specifice detaliile și au dorit să își păstreze anonimatul.

Vlad Mărculescu este acuzat că ar fi intrat de mai multe ori în vestiarul destinat balerinelor, unde acestea se schimbau, și le-a surprins dezbrăcate. În unele situații, acesta ar fi refuzat să iasă după ce a fost rugat, fiind alungat în urma țipetelor femeilor. Săptămâna trecută situația a răbufnit, iar o plângere semnată de opt balerine a ajuns pe biroul managerului Andrei Fermeșanu.

Opera, însă, nu a demarat nicio investigație la nivel intern pentru a vedea dacă plângerea se confirmă sau nu. Contactat de către „Ziarul de Iași”, Vlad Mărculescu a negat acuzațiile, admițând că singurele momente în care a intrat în vestiarul femeilor au fost cele în care a vrut să folosească chiuveta aflată la intrare să se spele, dar doar când ușa era deschisă.

„I s-a spus de nu știu câte ori să nu mai intre, ce puteau să facă fetele?”

În spațiul destinat repetițiilor de balet care nu au loc pe Scena mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, balerinii au zonă de vestiare individualizată: bărbați și femei. Zonele de vestiare sunt distincte, nu există puncte comune între ele, fiind despărțite de un spațiu de 20-30 de metri.

În ultimele luni, „Ziarul de Iași” a aflat că s-au înmulțit reclamațiile cu privire la faptul că Vlad Mărculescu, fost prim-solist de balet, unul dintre cei mai cunoscuți soliști de balet ai operei ieșene, intra în vestiarul femeilor.

Acest lucru s-ar fi întâmplat în special la finalul repetițiilor, atunci când acestea făceau duș și se schimbau pentru a pleca acasă. Inițial trecute la capitolul „accidente”, astfel de evenimente s-ar fi repetat din ce în ce mai des în ultima perioadă, conform mărturiile membrilor trupei de balet.

Mai ales că balerinele au povestit apropiaților că Vlad Mărculescu nu părăsea vestiarul decât cu dificultate sau cu scandal, atunci când le surprindea dezbrăcate.

„Nu ai cum să încurci vestiarele și nici să spui că există acolo ceva: resurse, apă, lumină, căldură, habar n-am, ce nu găsești în vestiarul bărbaților”, a explicat unul dintre angajații de la Departamentul Tehnic al instituției.

După ce au apelat întâi la Cristina Todi, șef-serviciu balet, plângându-se de atitudinea lui Mărculescu, și nu s-a luat nicio măsură administrativă, iar situația ar fi continuat, balerinele au depus o plângere oficială la conducerea instituției de cultură.

Din cele 14 femei despre care sursele noastre spun că s-au regăsit în situația de fi surprinse dezbrăcate în vestiar, cel puțin 8 dintre ele au semnat o hârtie în care îl acuză pe Mărculescu de agresiune sexuală.

„Intra în vestiar când era ușa închisă, fără să bată la ușă, i s-a spus de nu știu câte ori să nu mai intre și dacă nu a înțeles, au făcut și fetele o plângere. Ăsta este felul lui, îl știm de mic, de când lucrează aici, ne-am obișnuit cu el, dar acum a sărit calul: nu poți să intri într-un vestiar de fete când vrei tu. Normal că i s-a atras atenția o dată, de două ori, dar dacă nu s-a înțeles de vorbă bună, unde să se plângă fetele dacă nu la conducere?”, a spus una dintre persoanele din zona de pregătire artistică de la Operă.

Plângerea stă de o săptămână în sertarul conducerii Operei

„Ziarul de Iași” a vorbit și cu Andrei Fermeșanu, managerul Operei din Iași. Acesta a confirmat faptul că a fost primită o plângere pe numele lui Vlad Mărculescu, dar a precizat că nu s-a demarat niciun acțiune pe plan intern pentru că, momentan, aceasta se află la Oficiul Juridic.

„Am primit plângerea respectivă și am trimis-o la Oficiul Juridic pentru un punct de vedere, pentru a vedea dacă este de competența noastră la nivel intern sau dacă trebuie să o trimitem la organele de cercetare penală”, a precizat Andrei Fermeșanu pentru „Ziarul de Iași”.

De altfel, și Vlad Mărculescu a precizat pentru publicația noastră că știe despre existența unor plângeri la adresa sa, dar că nu le-a văzut și că nimeni din conducerea Operei nu l-a chemat la vreo discuție și nici nu l-ar fi înștiințat oficial că există o astfel de reclamație.

Balerinul neagă acuzațiile și acuză abuzuri asupra sa din partea celorlalți angajați

Vlad Mărculescu a negat, integral, toate acuzațiile aduse de către balerine. A spus că folosește de opt ani de zile toaleta din vestiarul respectiv, unde merge pentru a se spăla la chiuveta aflată la intrare, și că nu a intrat niciodată când ușa a fost închisă la vestiar.

„Mă bucur că putem vorbi despre asta, pentru că sunt abuzuri asupra mea încă de pe vremea doamnei Rancea. Aceleași persoane mă agresează pe mine, dar vă spun că nu am agresat pe nimeni, nici sexual, nici altfel. Sunt afirmațiile unor persoane care vor să folosească această situație, să o transforme într-un atac personal. Aceste două-trei persoane care au dat curs la declarații și plângeri asupra mea au împins și altele să semneze plângeri”, a declarat Vlad Mărculescu.

El a mai specificat că a simțit o presiune să se retragă la începutul anului din postul de „maestru asistent de balet”, însă presiunile nu au devenit mai puține după ce s-a retras din funcția respectivă. Pe siteul Operei, acesta încă figurează ca fiind asistent coregraf, pe lângă funcția de solist de balet.

Momentul reintegrării în colectivul Operei a balerinului Vlad Mărculescu, după ce a fost concediat de Beatrice Rancea. În fotografie, alături de fostul manager, Daniel Șandru, și actualul manager, Andrei Fermeșanu

„Am spus că mă voi retrage din funcția de maestru asistent de balet – dacă compania nu mă vrea, eu mă dau la o parte. Dar timp de opt ani de zile eu m-am spălat pe față la chiuveta din acel vestiar, nu am intrat niciodată în vestiarul lor, doar mergeam să mă spăl pe față. Și la o săptămână după ce m-am retras din postul acesta a început acest scandal. Este vorba și de rea-credință la adresa mea, fiindcă au făcut aceste plângeri și după ce au închis vestiarul cu cheia”, a declarat Vlad Mărculescu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Suntem pe nicăieri

Pavel LUCESCU

Suntem pe nicăieri

Fără a intra în amănunte, două mari probleme cred că avem azi, fără soluţii în vechile aranjamente politice în care încă trăim: inegalitatea care de peste douăzeci de ani creşte continuu şi deja accelerat şi, în strânsă legătură cu asta, spectrul deja manifest al noilor abuzuri.

opinii

Interogaţii identitare

Alexandru CĂLINESCU

Interogaţii identitare

Într-un deceniu numărul adolescenţilor care se autodiagnostichează că sunt trans a crescut de 25 de ori! Un semnal de alarmă a fost tras, în urmă cu câteva luni, de manifestul lansat de zeci de oameni de ştiinţă şi intelectuali reputaţi, manifest în care este respinsă categoric teoria conform căreia sexele sunt construcţii sociale.

Noaptea în care au ars - bibliografie obligatorie

George PLEȘU

Noaptea în care au ars - bibliografie obligatorie

Mi-a trebuit ceva curaj să citesc cartea. O aveam cumpărată de aproape o lună când, într-o zi, am deschis-o cu inima strânsă. Nu m-am uitat înainte peste nicio recenzie, am vrut să percep textul fără medieri suplimentare. 

Palma Sfântului Nicolae

pr. Constantin STURZU

Palma Sfântului Nicolae

Nu doar la începutul lunii decembrie, ci şi în anumite situaţii conflictuale ce mai apar (din păcate) în Biserică, se obişnuieşte a se invoca drept argument pentru anumite comportamente palma dată de Sfântul Ierarh Nicolae lui Arie. 

pulspulspuls

Pod de flori între gheşăftul de la aeroportul ieşean, admiterea României în Schengen şi vizita lui Ciucă la Iași

Pod de flori între gheşăftul de la aeroportul ieşean, admiterea României în Schengen şi vizita lui Ciucă la Iași

Pentru că tot am văzut că scandalul buiandrugilor de la noul terminal al aeroportului ieşean dă să se stingă, în aşteptarea vreunui rezultat al sesizărilor trimise în mai multe derecţii de şefii partidoiului ieşean, haideţi să vă spunem despre chestiune, ca s-o mai ţinem trează măcar o zi, câteva şpârle care circulă în mediul politic ieşean!

Caricatura zilei

Austria vrea

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.