Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Scandal la Opera din Iași. Un celebru balerin e acuzat că a intrat repetat în vestiarul femeilor, când acestea făceau duș

GALERIE
opera
  • opera
- +

Celebrul balerin Vlad Mărculescu, care a fost dat afară din instituție pe vremea managerului Beatrice Rancea și reangajat sub conducerea lui Daniel Șandru, este acuzat de un grup de balerine de hărțuire sexuală. În ultimele două săptămâni „Ziarul de Iași” a pus cap la cap mărturii de la apropiații balerinelor, de la personalul artistic, tehnic și auxiliar din instituție, discutând și cu două dintre victime, care au confirmat acuzațiile privind hărțuirea, dar care au spus că nu vor să specifice detaliile și au dorit să își păstreze anonimatul.

Vlad Mărculescu este acuzat că ar fi intrat de mai multe ori în vestiarul destinat balerinelor, unde acestea se schimbau, și le-a surprins dezbrăcate. În unele situații, acesta ar fi refuzat să iasă după ce a fost rugat, fiind alungat în urma țipetelor femeilor. Săptămâna trecută situația a răbufnit, iar o plângere semnată de opt balerine a ajuns pe biroul managerului Andrei Fermeșanu.

Opera, însă, nu a demarat nicio investigație la nivel intern pentru a vedea dacă plângerea se confirmă sau nu. Contactat de către „Ziarul de Iași”, Vlad Mărculescu a negat acuzațiile, admițând că singurele momente în care a intrat în vestiarul femeilor au fost cele în care a vrut să folosească chiuveta aflată la intrare să se spele, dar doar când ușa era deschisă.

„I s-a spus de nu știu câte ori să nu mai intre, ce puteau să facă fetele?”

În spațiul destinat repetițiilor de balet care nu au loc pe Scena mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, balerinii au zonă de vestiare individualizată: bărbați și femei. Zonele de vestiare sunt distincte, nu există puncte comune între ele, fiind despărțite de un spațiu de 20-30 de metri.

În ultimele luni, „Ziarul de Iași” a aflat că s-au înmulțit reclamațiile cu privire la faptul că Vlad Mărculescu, fost prim-solist de balet, unul dintre cei mai cunoscuți soliști de balet ai operei ieșene, intra în vestiarul femeilor.

Acest lucru s-ar fi întâmplat în special la finalul repetițiilor, atunci când acestea făceau duș și se schimbau pentru a pleca acasă. Inițial trecute la capitolul „accidente”, astfel de evenimente s-ar fi repetat din ce în ce mai des în ultima perioadă, conform mărturiile membrilor trupei de balet.

Mai ales că balerinele au povestit apropiaților că Vlad Mărculescu nu părăsea vestiarul decât cu dificultate sau cu scandal, atunci când le surprindea dezbrăcate.

„Nu ai cum să încurci vestiarele și nici să spui că există acolo ceva: resurse, apă, lumină, căldură, habar n-am, ce nu găsești în vestiarul bărbaților”, a explicat unul dintre angajații de la Departamentul Tehnic al instituției.

După ce au apelat întâi la Cristina Todi, șef-serviciu balet, plângându-se de atitudinea lui Mărculescu, și nu s-a luat nicio măsură administrativă, iar situația ar fi continuat, balerinele au depus o plângere oficială la conducerea instituției de cultură.

Din cele 14 femei despre care sursele noastre spun că s-au regăsit în situația de fi surprinse dezbrăcate în vestiar, cel puțin 8 dintre ele au semnat o hârtie în care îl acuză pe Mărculescu de agresiune sexuală.

„Intra în vestiar când era ușa închisă, fără să bată la ușă, i s-a spus de nu știu câte ori să nu mai intre și dacă nu a înțeles, au făcut și fetele o plângere. Ăsta este felul lui, îl știm de mic, de când lucrează aici, ne-am obișnuit cu el, dar acum a sărit calul: nu poți să intri într-un vestiar de fete când vrei tu. Normal că i s-a atras atenția o dată, de două ori, dar dacă nu s-a înțeles de vorbă bună, unde să se plângă fetele dacă nu la conducere?”, a spus una dintre persoanele din zona de pregătire artistică de la Operă.

Plângerea stă de o săptămână în sertarul conducerii Operei

„Ziarul de Iași” a vorbit și cu Andrei Fermeșanu, managerul Operei din Iași. Acesta a confirmat faptul că a fost primită o plângere pe numele lui Vlad Mărculescu, dar a precizat că nu s-a demarat niciun acțiune pe plan intern pentru că, momentan, aceasta se află la Oficiul Juridic.

„Am primit plângerea respectivă și am trimis-o la Oficiul Juridic pentru un punct de vedere, pentru a vedea dacă este de competența noastră la nivel intern sau dacă trebuie să o trimitem la organele de cercetare penală”, a precizat Andrei Fermeșanu pentru „Ziarul de Iași”.

De altfel, și Vlad Mărculescu a precizat pentru publicația noastră că știe despre existența unor plângeri la adresa sa, dar că nu le-a văzut și că nimeni din conducerea Operei nu l-a chemat la vreo discuție și nici nu l-ar fi înștiințat oficial că există o astfel de reclamație.

Balerinul neagă acuzațiile și acuză abuzuri asupra sa din partea celorlalți angajați

Vlad Mărculescu a negat, integral, toate acuzațiile aduse de către balerine. A spus că folosește de opt ani de zile toaleta din vestiarul respectiv, unde merge pentru a se spăla la chiuveta aflată la intrare, și că nu a intrat niciodată când ușa a fost închisă la vestiar.

„Mă bucur că putem vorbi despre asta, pentru că sunt abuzuri asupra mea încă de pe vremea doamnei Rancea. Aceleași persoane mă agresează pe mine, dar vă spun că nu am agresat pe nimeni, nici sexual, nici altfel. Sunt afirmațiile unor persoane care vor să folosească această situație, să o transforme într-un atac personal. Aceste două-trei persoane care au dat curs la declarații și plângeri asupra mea au împins și altele să semneze plângeri”, a declarat Vlad Mărculescu.

El a mai specificat că a simțit o presiune să se retragă la începutul anului din postul de „maestru asistent de balet”, însă presiunile nu au devenit mai puține după ce s-a retras din funcția respectivă. Pe siteul Operei, acesta încă figurează ca fiind asistent coregraf, pe lângă funcția de solist de balet.

Momentul reintegrării în colectivul Operei a balerinului Vlad Mărculescu, după ce a fost concediat de Beatrice Rancea. În fotografie, alături de fostul manager, Daniel Șandru, și actualul manager, Andrei Fermeșanu

„Am spus că mă voi retrage din funcția de maestru asistent de balet – dacă compania nu mă vrea, eu mă dau la o parte. Dar timp de opt ani de zile eu m-am spălat pe față la chiuveta din acel vestiar, nu am intrat niciodată în vestiarul lor, doar mergeam să mă spăl pe față. Și la o săptămână după ce m-am retras din postul acesta a început acest scandal. Este vorba și de rea-credință la adresa mea, fiindcă au făcut aceste plângeri și după ce au închis vestiarul cu cheia”, a declarat Vlad Mărculescu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri