Se dau “bani din elicopter” la Consiliul Judeţean. 15.000, în mână, pentru Alexe. Zeci de mii, pentru alţi şefi

vineri, 31 martie 2023, 01:55
4 MIN
 Se dau “bani din elicopter” la Consiliul Judeţean. 15.000, în mână, pentru Alexe. Zeci de mii, pentru alţi şefi

Mai multe salarii, precum cele ale secretarului general, administratorului public, arhitectului-șef și ale șefilor de direcții sunt plafonate la indemnizațiile vicepreședinților, adică 13 mii de lei. Strict secret: cum se împart sporurile la angajați

Deși Curtea Constituțională a binecuvântat cu exact o lună în urmă proiectul legislativ privind creșterea lefurilor șefilor administrației locale, legea încă nu este promulgată de președintele Klaus Iohannis. Actul normativ permite calcularea indemnizațiilor primarilor și viceprimarilor, ale președinților CJ și vicepreședinților pe baza salariului minim brut din 2021. Până acum, baza era salariul din 2019. Prin urmare, în lipsa legii, răspunsul primit de la Consiliul Județean la o solicitare a Ziarului de Iași în acest sens nu consemnează aceste modificări în grila de salarizare a șefilor de la Casa Pătrată.

Deși prezentată incomplet în documentul primit la redacție, lista care cuprinde funcțiile de la CJ din categoria personalului plătit din fonduri publice și drepturile în bani ce se pot acorda în anul 2023 sugerează totuși noul nivel la care ajung salariile de bază ale celor aproximativ 200 de angajați.

Astfel, dacă până acum președintele Costel Alexe avea un salariu de bază brut de 18.720 de lei, acesta va crește la 20.700 odată cu iscălirea de către șeful statului a decretului de promulgare a noii legi. Cu tot cu sporuri, șeful CJ va avea aproximativ 15 mii de lei net în fiecare lună.

 

Doi vicepreședinți și un administrator

 

Cei doi vicepreședinți, Marius Dangă și Sorin Afloarei, vor avea fiecare 18.400 de lei salariul de bază brut, la care, evident, se adaugă binemeritatele sporuri. Răspunsul primit de la CJ la solicitarea Ziarului de Iași menționează lista sporurilor acordate angajaților administrației județului, dar nu și numărul celor care beneficiază de acestea.

Cum niciunul dintre „vici” nu deține titlul de doctor precum ultimii trei președinți ai CJ, avansul venitului lor net va fi ceva mai mic decât al șefului lor: de la aproape 12 mii de lei, la ceva mai mult de 13 mii.

Același salariu l-ar putea avea și administratorul public al județului, Ștefan Cazacu. Potrivit legii salarizării personalului plătit din bani publici, el nu poate să aibă mai puțin decât salariul de bază al secretarului județului și nici mai mult decât indemnizația vicepreședinților. Practic, în ultima declarație de avere, Cazacu menționează un venit lunar net de aproape 12 mii de lei obținut de la CJ, egal cu al vicepreședinților și cu 2000 mai mult decât secretarul județului.

 

Doar președintele e mai presus ca vicele

 

La rândul său, secretarul general al județului ar trebui să aibă, de la 1 ianuarie, un salariu de bază brut de peste 22 de mii de lei, însă nu îl poate depăși pe al vicepreședinților. La fel și arhitectul-șef al județului, directorii executivi și cei adjuncți.

Șefii de serviciu pierd cel mai puțin, salariul de bază brut pentru acest nivel fiind de 18.450 de lei. Practic, doar angajații de la muncitorul necalificat de categoria a doua, care pornește de la salariul minim, 3000 de lei brut, și până la șefii de birou, care au un coeficient de salarizare de 5,85 (înmulțit cu salariul minim) se vor bucura de leafa întreagă.

Pe de altă parte, saltul indemnizației președintelui CJ atrage și alte creșteri. De exemplu, indemnizația consilierilor județeni, care este de 10 la sută din cea a șefului CJ, ori a membrilor comisiilor de concurs (inclusiv proiecte de management pentru instituțiile publice de cultură din curtea CJ), de evaluare și de soluționare a contestațiilor, și ea tot 10 la sută. Și membrii Autorității Teritoriale de Ordine Publică Iași sunt răsplătiți de asemenea cu 10 la sută din indemnizația președintelui CJ.

 

Sporurile sunt secrete la CJ, dar însumează un sfert din cheltuielile de personal

 

Cât privește sporurile acordate, cele mai mari sunt pentru titlul științific de doctor (1500 de lei brut, adică 50 la sută din salariul minim pe economie) și pentru implicarea în pregătirea și derularea proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile, până la 50 la sută din salariul de bază. Participarea în comisiile de promovare a funcționarilor publici aduce 300 de lei. Condițiile de muncă pot să contribuie cu un plus de 11 la sută din salariul de bază. Nu lipsesc voucherele de vacanță (1450 de lei) și indemnizația de hrană (347 lei/lună). Dacă acestea din urmă sunt în mod evident acordate după efectivul de angajați, numărul beneficiarilor fiecărui spor menționat mai sus rămâne un secret bine păzit la CJ.

În ciuda plafonărilor salariale, mai mult de jumătate din cele 1,63 de miliarde de lei din bugetul consolidat al CJ pe 2023 reprezintă cheltuielile de personal, respectiv 841,3 milioane de lei. Balanța este înclinată astfel de mai mulți ani. Practic, 212,75 de milioane de lei provin din bugetul local, iar 628,6 milioane reprezintă cheltuielile de personal din bugetul instituțiilor publice. Pentru cele 242 de posturi din organigrama CJ, totalul salariilor de bază aprobat în bugetul pe anul în curs se ridică la 39,5 milioane de lei – la care se adaugă toate celelalte sporuri, compensații, prime, tichete de masă și de vacanță, până la cel mult 30 la sută, respectiv 12 milioane de lei.

CItește și: EXCLUSIV: Raiul bugetarilor! Salariile la Consiliul Judeţean Iaşi sar de 10.000 lei media

Comentarii