Sfaturi care salvează vieți: Recomandări de la Academia de Prim Ajutor în cazul accidentelor rutiere cu victime rănite

joi, 25 aprilie 2024, 03:00
2 MIN
 Sfaturi care salvează vieți: Recomandări de la Academia de Prim Ajutor în cazul accidentelor rutiere cu victime rănite

Conform Academiei de Prim Ajutor, dacă suntem martori la un accident rutier și există victime rănite, contrar primului instinct, acestea nu trebuie mobilizate, indiferent dacă sunt pe partea carosabilă sau în mașini.

Există riscul să prezinte leziuni la nivelul coloanei cervicale, care, prin mobilizare, se pot agrava și pot duce chiar la deces. Academia de Prim Ajutor este o organizație neguvernamentală fondată de medici urgentiști din Cluj, având acum fiiliala în marile orașe, la Iași având pe șoseaua Arcu.

În schimb, în caz de accident, angajații academiei recomandă să asigurăm zona în care s-a produs. Prin urmare, să parcăm mașina astfel încât să fie vizibilă, dar nu uităm să lăsăm suficient spațiu pentru ca mașinile echipajelor de intervenție să aibă acces. În continuare, să folosim triunghiurile reflectorizante și să ne echipăm cu vestă reflectorizantă.

Al doilea pas recomandat de Academia de Prim Ajutor este verificarea stării victimelor. În principiu, trebuie să avem în vedere câteva lucruri importante despre victime înainte de a suna la 112, precum numărul de victime, vârsta aproximativă a acestora – copiii nu sunt „adulți în miniatură” și, drept urmare, aceștia se tratează diferit și necesită cu totul alte resurse. De asemenea, e important să avem în vedere starea de conștiență a victimelor în situațiile de urgență: avem doar două posibilități, conștient sau inconștient. Astfel, o victimă este considerată conștientă dacă putem obține un răspuns de la aceasta, chiar dacă răspunsul nu este orientat și coerent. Un alt aspect important este dacă victimele respiră sau nu. Stopul cardio-respirator necesită intervenție de urgență, iar dacă este cazul, dispecerul 112 ne va instrui pe loc pentru a putea începe chiar noi manevrele de resuscitare.

Al treilea pas într-o astfel de situație de urgență este apelul la 112 pentru a chema ajutoare. Deși pare că dispecerii cer prea multe detalii, este indicat să le răspundem cu calm și la obiect. Toate detaliile sunt absolut necesare pentru ca la locul accidentului să ajungă un număr suficient de echipaje de intervenție, care să fie cât mai informate asupra a ceea ce se va găsi pe teren.

În cazuri de urgență extremă, se poate acordă primul ajutor, folosind cunoștințele dobândite la un curs de prim ajutor sau indicațiile dispecerului 112.

Comentarii