Soprana Maria Slătinaru-Nistor, DOCTOR HONORIS CAUSA la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi

joi, 27 octombrie 2016, 14:47
3 MIN
 Soprana Maria Slătinaru-Nistor,  DOCTOR HONORIS CAUSA la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi

Luni, 31 octombrie 2016, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi va acorda înalta distincţie de Doctor Honoris Causa sopranei Maria Slătinaru-Nistor. 

Ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa se va desfăşura la sediul Rectoratului Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, Casa Balş, strada Cuza Vodă 29, în sala Eduard Caudella, începând cu ora 11:30. În cadrul Ceremoniei, prof. univ. dr. Tatiana Pocinoc, Decanul Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice, va prezenta Laudatio.

 Participarea la ceremonie este liberă.

Soprana Maria Slătinaru-Nistor a absolvit Conservatorul din Iași în 1967, la clasa prof. Florica Maries), continuând studiile la Conservatorul din București, la clasa  Prof. Arta Florescu.

Între anii 1969-1990 a activat ca prim solistă a Operei Române din București, interpretând numeroase roluri principale precum: Elisabetha de Valois din opera „Don Carlo” de G.Verdi,  Leonora din „Trubadurul” și „Aida” de Verdi, Margueritte din „Faust” de Charles Gounod, Mimi din „Boema”, Liu din „Turandot” , Floria din „Tosca” de G. Puccini, Leonore din „Fidelio” de Beethoven, Maddalena din „Andrea Chenier” de Umberto Giordano, Sieglinde din „Walkiria” de Richard Wagner, Prima  Doamnă din „Flautul fermecat” de Wolfgang Amadeus Mozart ,  Santuzza din „Cavalleria Rusticana” de Pietro Mascagni, la  care se adaugă roluri din operele românești „Hamlet” de Pascal Bentoiu și „Ecaterina Teodoroiu” de Emil Lerescu.

Soprana Maria Slătinaru Nistor este laureată a numeroase concursuri internaționale de canto precum: Concursul internațional „Piotr Ilici Ceaikovski” de la Moscova în 1966, Concursul internațional „George Enescu” București în 1967, Concursul internațional de la Toulouse, Franța în 1968, Concursul internațional de la s’Hertogenbosch, Olanda sau Concursul internațional de canto “Francesco Vinas”, Barcelona în 1969.

În întreaga activitate artistică, soprana Maria Slătinaru-Nistor a interpretat roluri principale pe cele mai mari scene ale lumii, alături de artiști lirici sau dirijori renumiți ca: Fiorenza Cossotto, Viorica Cortez, Franco Bonisolli, Carlo Bergonzi, Corneliu Murgu, Vasile Moldoveanu, Giuseppe Giacomini, Piero Capuccili, Nicolae Herlea, Francesco Molinari Pradelli, Alberto Erede, Nello Santi etc.

În egală măsură, Soprana Maria Slătinaru-Nistor a desfășurat o bogată activitate didactică, activând între anii 1990 – 2013 ca profesor la Universitatea Națională de Muzică București, de asemenea susținând cursuri în Montreal, Basel, Milano, Belgrad, Sofia și Constanța.

Pentru toată cariera  artistică și activitatea didactică, i sau atribuit urmatoarele distincții: „Steaua României“ în grad de Ofițer  (2000) „Meritul Cultural“ în grad de Comandor (2008), Universitatea „Ovidius“ – Constanța „DOCTOR  HONORIS CAUSA“ (octombrie – 2009), din partea Casei Regale a României, decernarea decorației „NIHIL  SINE  DEO“  (2012 ), Academia de Muzica  „Gh. Dima “ –  Cluj-Napoca „DOCTOR  HONORIS CAUSA“ (mai –  2014).

Organizator: Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași

  

Comentarii