Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Deşi are la activ infracţiuni care te strâng în spate, Curtea de Apel a decis să nu-l trimită în închisoare

Traficantul olog - „Umanismul dreptului penal” a fost invocat în premieră la un proces de judecătorii ieșeni

GALERIE
scaun
  • scaun
- +

Boala de care suferă l-a salvat de închisoare pe un traficant de droguri, infractor veteran. Curţii de Apel au invocat „umanismul dreptului penal” pentru a-i înlocui sentinţa cu executare dată iniţial într-una cu suspendare. Eduard Lesenciuc nu se afla la prima încălcare serioasă a legii. Anterior, fusese condamnat în Italia la 10 ani de închisoare pentru lipsire de libertate, incitare la prostituţie, proxenetism, extorcare şi sechestrare de persoane. Fusese eliberat după mai puţin de 5 ani, tot din umanism.

Eduard Lesenciuc s-a întors la Podu Iloaiei cu o indemnizaţie de handicap acordată de statul italian după eliberare. În urma unui accident, ajunsese tetraplegic, fiind practic paralizat de la piept în jos, putându-se folosi doar de mâna stângă, parţial, purtând în permanenţă o sondă urinară şi neputându-şi controla sfincterele. Pentru a-şi asigura venituri suplimentare, Lesenciuc a încercat să se apuce de trafic de droguri, scop în care i-a dat fratelui său 3.500 de euro. Ramon Lesenciuc i-a dat banii unui basarabean, Liviu Ghiciuc, iar acesta s-a descurcat. A cumpărat din Spania un kilogram de cannabis, marfa urmând să ajungă în România printr-un colet. Transportul a fost însă interceptat de poliţişti, care nu au mai avut altceva de făcut decât să înlocuiască drogul cu frunze inofensive, să trimită coletul mai departe şi să-i aştepte pe destinatari să se prezinte să-l ridice. Cei doi fraţi Lesenciuc şi Ghiciuc au fost reţinuţi imediat şi trimişi în judecată pentru trafic internaţional de droguri.

Handicapul nu a impresionat la Tribunal

În primă instanţă, handicapul lui Eduard Lesenciuc i-a impresionat pe judecători, care l-au considerat în mod eronat ca iniţiator al afacerii pe fratele lui. Ramon Lesenciuc a fost condamnat de Tribunal la 3 ani şi 8 luni de închisoare, cu executarea pedepsei în regim de detenţie. Eduard Lesenciuc a primit o pedeapsă de 2 ani şi 9 luni, iar Liviu Ghiciuc a fost pedepsit cu 2 ani şi jumătate de închisoare, ambele condamnări fiind cu suspendare. În urma contestaţiei procurorilor, Curtea de Apel a rectificat eroarea de judecată de la Tribunal şi au dispus rejudecarea cazului pentru Eduard Lesenciuc. La rejudecare, Tribunalul l-a condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare, cu executare. Sentinţa a fost contestată de traficant, iar dosarul a ajuns din nou la Curtea de Apel. Aici, magistraţii au analizat în detaliu situaţia concretă a inculpatului, insistând asupra circumstanţei atenuante reprezentate de periculozitatea sa redusă ca şi asupra faptului că nu apucase să vândă nici măcar un gram de cannabis. De asemenea, condamnarea din Italia nu fusese recunoscută în România, deci formal Lesenciuc nu avea antecedente penale. Starea de sănătate a lui Lesenciuc a fost factorul decisiv în stabilirea sentinţei.

„Răspunderea penală, instituţie cu caracter umanist”

„Potenţialul criminogen al inculpatului este limitat. Este evident că starea sa de sănătate s-a deteriorat. Faptul că inculpatul s-a confruntat pe durata procedurii de faţă cu posibilitatea de a fi încarcerat reprezintă un avertisment puternic ca acesta să nu mai reia comportamentul ilicit. Executarea unei pedepse cu închisoarea nu trebuie să aducă atingere demnităţii unei persoane; or, sistemul penitenciar român nu este organizat astfel încât să asigure drepturile persoanelor cu handicap, mai ales în situaţii precum cea de faţă, când inculpatul nu se poate îngriji singur la modul minim, având nevoie de asistent personal permanent şi care ar trebui să fie o persoană calificată. Răspunderea penală apare în sistemul dreptului nostru penal ca o instituţie cu caracter umanist, care ţine seama de condiţia umană, de determinismele conduitei sociale a omului şi de posibilitatea lui de a-şi dirija în mod liber voinţa”, au justificat magistraţii decizia de a-l condamna la doar 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri