Un copil se stinge în spital. Mama refuză operația, crezând că-i vor lua organele
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 16.05.2021

Un copil se stinge în spital. Mama refuză operația, crezând că-i vor lua organele

GALERIE
copil operatie sfanta maria inima
  • copil operatie sfanta maria inima
- +

Un băiat de 12 ani suferă de o gravă afecţiune congenitală. O operaţie pe cord nu poate fi evitată. A fost programat pentru o intervenţie chirurgicală care urma să fie realizată de o echipă de medici din Israel, dar mama a refuzat operaţia. Motivul: femeia credea că de fapt i se vor lua organele copilului.

Un copil în vârstă de 12 ani, care suferă de o afecţiune congenitală a inimii, aşteaptă şansa la o viaţă normală de câţiva ani, însă aceasta întârzie să apară deoarece mama acestuia nu este de acord cu o intervenţie chirugicală care i-ar salva viaţa.

Acesta se află internat încă de luni în Clinica de Cardiologie Pediatrică a Spitalului de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi, fiind adus de la Complexul Romaniţa din Roman, în urma unei consultaţii. Acesta se află acolo încă din anul 2007, fiind abandonat de mama sa, deoarece nu îl putea creşte.

Băiatul suferă de tetralogie Fallot, adică are mai multe defecte la nivelul inimii, care îl împiedică să se dezvolte şi să ducă o viaţă normală. Mai mult, acesta prezintă şi un grad de handicap.

Acum trei ani, în anul 2014, prin intermediul medicilor şi al asistenţilor sociali, acesta a avut şansa să fie operat de o echipă medicală din Israel, însă mama a refuzat, crezând că de fapt medicii ar vrea să vândă organele copilului, la acel moment apelând la diverse ameninţări asupra asistenţilor sociali care se ocupau de caz.

„Copilul a fost internat la noi în vederea programării unei intervenţii chirurgicale pe cord, iar starea lui este destul de gravă. Noi am încercat de mai multe ori să îl programăm pentru o intervenţie, însă mama lui a refuzat, a şi scris o declaraţie pe propria răspundere că nu este de acord. Nu este normal ca mama să spună nu, dacă nu ştie ce se întâmplă cu el, el este un om care are o viaţă înainte şi e păcat să nu îi ofere această şansă. Trebuie să înţeleagă şi să fie de acord pentru că s-a ajuns la momentul în care intervenţia se face acum sau niciodată“, a precizat prof. dr. Constantin Iordache, medic primar pediatru în cadrul Clinicii de Cardiologie Pediatrică de la Spitalul de Copii.

Medicii spun că, fiind o afecţiune depistată de la naştere, operaţia se putea realiza încă din primul an de viaţă. Tetralogia Fallot constă în existenţa a patru anomalii anatomice la nivelul inimii, caracterizate prin învineţirea extremităţilor, deoarece fluxul de sânge oxigenat din circulaţia sistemică devine necorespunzător nevoilor organismului.

„Prezintă mai multe defecte la nivelul inimii, adică din naştere inima lui are patru defecte ventriculare, care însă se pot corecta chirurgical, de obicei cu cât pacientul este mai mic, cu atât şansele de refacere sunt mai mari. Cu cât se întârzie, cu atât organismul suferă, el acum este într-o continuă hipoxie, dacă la noi sângele nostru este încărcat cu oxigen cam 90%, la el procentul este de 50%, ceea ce nu este bine nici pentru creier şi nici pentru restul organelor. Dacă merge din salon până în capătul holului şi se întoarce, se învineţeşte şi nu mai poate merge. Cu cât creşte ca vârstă, cu atât e mai grav şi îi scad şansele“, a explicat dr. Ionuţ Albu, medic rezident pediatru.

Mama copilului, greu de găsit

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asis­tenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din Neamţ au început încă din momentul în care copilul a fost internat să o caute pe mama acestuia, pentru a încerca şi de această dată să îi explice importanţa acestei operaţii, însă mama şi-a schimbat domiciliul, aflându-se într-un alt sat din judeţ. Copilul se află din anul 2007 într-un sistem de protecţie în cadrul Complexului Romaniţa, prin hotărârea unei comisii de protecţie, repre­zentantul legal al acestuia fiind însă mama sa, care uneori îl vizitează sau îl contactează telefo­nic.

„În momentul de faţă, mama este reprezentantul legal, are putere de a decide ce se în­tâmplă cu el, şi pentru a se ajunge să se considere că nu mai are nicio legătură cu el, ar trebui să existe minimum trei luni în care să nu fi fost vizitat sau contactat telefonic, ceea ce până acum nu s-a întâmplat. Este intrat de multă vreme în sistem, pe lângă gradul de handicap are şi o problemă extrem de serioasă la inimă. Au mai fost situaţii în care reprezentantul legal al copilului nu a putut fi găsit şi acesta a fost operat până la urmă pe baza prevederilor ordinului 145 al Minis­terului Sănătăţii. Acolo este stipulat că în momentul în care medicul consideră că viaţa pacientului este pusă în pericol, iar intervenţia este în interesul său, însă re­prezentantul legal refuză să îşi dea consim­ţământul, decizia este declinată unei comisii de arbitraj, alcătuită din trei medici. Am mai avut situaţii în care au fost operaţi copii fără acordul reprezentantului legal, în baza unei decizii a unei comisii medicale“, a explicat Magda Vasilache, purtător de cuvânt al DGASPC Neamţ.

În cursul după-amiezii de ieri, reprezentanţii instituţiei au transmis că au reuşit să ia legătura cu mama băiatului, care se afla în drum spre Italia şi că urmează ca zilele acestea să discute cu medicii ieşeni pentru fi informată despre starea copilului şi despre importanţa realizării intervenţiei chirurgicale cât mai urgent.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.