anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Unchiul primarului Chirica, din nou cu ochii pe terenul public al Iaşului: vrea să primească hectarul de „revoluţionar”

GALERIE
uchi chirica
 • uchi chirica
- +

Unchiul primarului Mihai Chirica ţine să-i fie răsplătite meritele de revoluţionar. Vasile Chirica a contestat sentinţa Judecătoriei prin care i se respinsese solicitarea de a primi 1 ha de teren pe raza municipiului pentru implicarea sa în evenimentele din decembrie 1989. Tribunalul nu a stabilit încă primul termen al apelului.

FOTO: Vasile Chirica, unchiul primarului de Iași

În septembrie 2019, Vasile Chirica s-a adresat Judecătoriei, cerând ca municipalitatea să fie obligată să-i atribuie în proprietate un teren extravilan de 10.000 mp. El a depus la dosar un certificat emis în 2016, conform căruia ar fi fost „luptător pentru victoria revoluţiei din decembrie 1989, cu rol determinant”. Conform legii 341/2004, „a recunoştinţei”, luptătorii cu rol determinant au dreptul la o recompensă sub forma unui teren extravilan, dacă nu deţin deja o proprietate funciară. Chirica a arătat că îndeplineşte condiţiile legale pentru a primi pământ, dar răspunsurile la cererile adresate Primăriei fie au fost echivoce, fie au lipsit. De cealaltă parte, reprezentanţii municipalităţii au precizat că revoluţionarii primesc teren „în limita posibilităţilor”, iar Primăria nu dispune de suficient teren nici pentru a-i pune în posesie pe foştii proprietari ale căror pământuri fuseseră confiscate în timpul regimului comunist.

Citește și:  Un nou tun marca Chirica: unchiul său primeste teren de sute de mii de euro, în timp ce pentru alții ”nu există teren”

Pentru a dovedi totuşi că Primăria are teren disponibil, Chirica a ataşat la dosar un inventar al domeniului public şi privat al municipiului, care menţiona existenţa a 61,93 ha libere în zona Moara de Vânt. Un expert a prezentat două variante de detaşare din această suprafaţă a câte unui hectar pentru îndestularea pretenţiilor lui Vasile Chirica. Solicitarea a fost totuşi respinsă, întrucât tot terenul deţinut de Primărie în Moara de Vânt este de domeniu public.

FOTO: cum au fost cedate renurile din jurul SRU (reporteris.ro)

„Instanţa constată că suprafaţa de teren de 187.116 mp, din extravilan Iaşi, Zona Moara de Vânt - Podgoria Copou, aparţine domeniului public. Bunurile aparţinând domeniului public sunt inalienabile şi insesizabile, astfel că instanţa nu poate admite cererea reclamantului de atribuire în proprietate a unor suprafeţe de teren ce aparţin domeniului public. Faţă de aceste considerente, instanţa urmează să respingă, ca neîntemeiată, prezenta acţiune”, au conchis magistraţii Judecătoriei. Decizia acestora a fost contestată de Chirica săptămâna trecută, apelul intrând marţi pe rolul Tribunalului. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.