anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Unde contestaţi chestiunile legate de pensii? Atenţie mare: s-a schimbat legea! Riscaţi să nu vă încadraţi în termen

GALERIE
contestatii, pensii, termen
 • contestatii, pensii, termen
- +

Nemulţumirile legate de deciziile de pensionare nu se mai soluţionează prin Casa de Pensii. Deşi prevederile vechii legi a pensiilor, cea din 2010, au fost înlocuite parţial în 2019, cei trei ani trecuţi nu i-au obişnuit încă pe viitorii pensionari cu noile norme. Ce au de făcut cei în cauză?

 

„Încă se mai depun, sporadic, contestaţii la deciziile de pensionare. În general este vorba de aspecte legate de vechime, de grupa de muncă sau altele de acest gen. Noi anunţăm cât de repede putem petentul că trebuie să meargă direct la instanţă. De regulă, dacă sesizarea este primită pe mail, răspundem imediat. În scris, cam în 5-6 zile. Există riscul să iasă din termenul de contestare. Legea nu este încă foarte bine cunoscută. Culmea, mai sunt chiar şi avocaţi care depun, în numele clienţii, contestaţii la noi”, a precizat directoarea Casei Judeţene de Pensii, Maria Andronache.

Comisia nu soluţiona deloc contestaţia

Vechea formă a legii prevedea că deciziile emise de casele teritoriale de pensii pot fi contestate în termen de 30 de zile la Comisia Centrală de Contestaţii din cadrul Casei Naţionale de Pensii. La rândul său, comisia se pronunţa în termen de 45 de zile de la data primirii plângerii. O eventuală acţiune în instanţă putea fi depusă după expirarea şi a acestui termen, deci la 75 de zile de la data emiterii deciziei de pensionare.

„De multe ori, Comisia nu soluţiona deloc contestaţia prealabilă, astfel că petenţii aveau deschisă calea acţiunii în instanţă după expirarea termenului în care trebuia soluţionată plângerea prealabilă”, a precizat avocata Lavinia Văcărescu. În 2019, legea pensiilor a fost modificată, noua lege urmând să intre în vigoare la 1 septembrie 2023, cu excepţia unor paragrafe cu aplicabilitate imediată. Cea mai importantă prevedere intrată deja în vigoare se referă la modalitatea de contestare a deciziilor de pensionare. Astfel, deciziile de pensionare nu mai pot fi contestate decât direct la Tribunal, în termen de 45 de zile de la emitere. Termenul de constestare a fost astfel redus, iar procedura modificată.

„Oamenii nu citesc cu atenţie aceste aspecte”

„Termenul de contestaţie este precizat prin chiar Decizia de pensionare, însă, de multe ori, oamenii nu citesc cu atenţie aceste aspecte şi există riscul de a ieşi din termenul de contestare dacă se pierde timp cu drumuri pe la Casa de Pensii pentru diverse lămuriri. Recomandarea este ca beneficiarii pensiei să verifice bine datele cuprinse în Decizia de pensionare. Spre exemplu, trebuie verificat dacă este reţinut indicele de corecţie aferent anului în care se iese la pensie, dacă au fost valorificate perioadele în care s-au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupe de muncă, dacă s-au reţinut corect numărul de ani lucraţi. Dacă se constată că deciziile nu valorifică toate drepturile cuvenite, trebuie sesizată instanţa cu o cerere care trebuie să bifeze anumite condiţii procedurale şi care trebuie să fie însoţită de probe în dovedirea aspectelor pe care este întemeiată cererea. Acţiunile în materia stabilirii şi plăţii pensiilor, precum şi ale altor drepturi prevăzute prin sistemele de asigurări sociale sunt scutite de la plata taxelor judiciare de timbru”, a precizat Văcărescu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (I)

Alexandru LĂZESCU

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (I)

Alegerile din Italia accentuează tendinţa de a aduce valorile culturale şi chestiunea raporturile dintre Comisia Europeană şi statele membre în centrul disputelor electorale viitoare din UE.

opinii

Un internet al tuturor lucrurilor din univers

Nichita DANILOV

Un internet al tuturor lucrurilor din univers

Nu cred că trăim în interiorul unui univers cumva asemănător cu peştera închipuită de Platon, în care materia devine o simplă proiecţie a umbrei spiritului sau cam aşa ceva. Dar suntem pe cale de-a crea un astfel de univers, care să acapareze (să înghită) propriul nostru univers. Trăim într-un timp în care lumea reală începe să fie dominată de spaţiul virtual.

Georgia Meloni: antielitism european, populism şi suveranism

Ciprian IFTIMOAEI

Georgia Meloni: antielitism european, populism şi suveranism

Are toate şansele să câştige postul de premier şi să devină prima femeie din istoria Italiei care exercită cea mai importantă funcţie politică, ţinând cont că preşedintele acestei ţări europene are un rol de reprezentare, decorativ, fără influenţă prea mare în politica internă şi internaţională. Este vorba de Georgia Meloni, noua stea a politicii italiene, care a câştigat alegerile ca preşedinte al partidului Fraţii Italiei (FdI) şi care a făcut să tresară establishment-ul politico-birocratic de la Bruxelles, îngrijorat pe bună dreptate de ascensiunea extremei drepte italiene.

Javroave putiniste

Michael ASTNER

Javroave putiniste

Deci, avem aşa: un stat mai mare decât China, întins pe două continente, care nu-şi mai încape în piele şi invadează fără niciun motiv un stat vecin (încălcând toate normele internaţionale şi Carta ONU), unde bombardează cartiere rezidenţiale, spitale, şcoli şi grădiniţe, pune la pământ oraşe-ntregi (Mariupol!!!), fură grâne şi curent şi, în general, comite crime de război pe bandă rulantă. 

pulspulspuls

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

Chiar aşa stimaţi telespectatori, iată câteva ipostaze de la o abordare revoluţionară a felului în care se pot face afaceri. În prima fotografie, city managerul Petru Movilă lucrează în timpul somnului la o întâlnire de tip conferinţă a pompierilor ieşeni. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.