Unde contestaţi chestiunile legate de pensii? Atenţie mare: s-a schimbat legea! Riscaţi să nu vă încadraţi în termen

joi, 18 august 2022, 01:50
3 MIN
 Unde contestaţi chestiunile legate de pensii? Atenţie mare: s-a schimbat legea! Riscaţi să nu vă încadraţi în termen

Nemulţumirile legate de deciziile de pensionare nu se mai soluţionează prin Casa de Pensii. Deşi prevederile vechii legi a pensiilor, cea din 2010, au fost înlocuite parţial în 2019, cei trei ani trecuţi nu i-au obişnuit încă pe viitorii pensionari cu noile norme. Ce au de făcut cei în cauză?

 

„Încă se mai depun, sporadic, contestaţii la deciziile de pensionare. În general este vorba de aspecte legate de vechime, de grupa de muncă sau altele de acest gen. Noi anunţăm cât de repede putem petentul că trebuie să meargă direct la instanţă. De regulă, dacă sesizarea este primită pe mail, răspundem imediat. În scris, cam în 5-6 zile. Există riscul să iasă din termenul de contestare. Legea nu este încă foarte bine cunoscută. Culmea, mai sunt chiar şi avocaţi care depun, în numele clienţii, contestaţii la noi”, a precizat directoarea Casei Judeţene de Pensii, Maria Andronache.

Comisia nu soluţiona deloc contestaţia

Vechea formă a legii prevedea că deciziile emise de casele teritoriale de pensii pot fi contestate în termen de 30 de zile la Comisia Centrală de Contestaţii din cadrul Casei Naţionale de Pensii. La rândul său, comisia se pronunţa în termen de 45 de zile de la data primirii plângerii. O eventuală acţiune în instanţă putea fi depusă după expirarea şi a acestui termen, deci la 75 de zile de la data emiterii deciziei de pensionare.

„De multe ori, Comisia nu soluţiona deloc contestaţia prealabilă, astfel că petenţii aveau deschisă calea acţiunii în instanţă după expirarea termenului în care trebuia soluţionată plângerea prealabilă”, a precizat avocata Lavinia Văcărescu. În 2019, legea pensiilor a fost modificată, noua lege urmând să intre în vigoare la 1 septembrie 2023, cu excepţia unor paragrafe cu aplicabilitate imediată. Cea mai importantă prevedere intrată deja în vigoare se referă la modalitatea de contestare a deciziilor de pensionare. Astfel, deciziile de pensionare nu mai pot fi contestate decât direct la Tribunal, în termen de 45 de zile de la emitere. Termenul de constestare a fost astfel redus, iar procedura modificată.

„Oamenii nu citesc cu atenţie aceste aspecte”

„Termenul de contestaţie este precizat prin chiar Decizia de pensionare, însă, de multe ori, oamenii nu citesc cu atenţie aceste aspecte şi există riscul de a ieşi din termenul de contestare dacă se pierde timp cu drumuri pe la Casa de Pensii pentru diverse lămuriri. Recomandarea este ca beneficiarii pensiei să verifice bine datele cuprinse în Decizia de pensionare. Spre exemplu, trebuie verificat dacă este reţinut indicele de corecţie aferent anului în care se iese la pensie, dacă au fost valorificate perioadele în care s-au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupe de muncă, dacă s-au reţinut corect numărul de ani lucraţi. Dacă se constată că deciziile nu valorifică toate drepturile cuvenite, trebuie sesizată instanţa cu o cerere care trebuie să bifeze anumite condiţii procedurale şi care trebuie să fie însoţită de probe în dovedirea aspectelor pe care este întemeiată cererea. Acţiunile în materia stabilirii şi plăţii pensiilor, precum şi ale altor drepturi prevăzute prin sistemele de asigurări sociale sunt scutite de la plata taxelor judiciare de timbru”, a precizat Văcărescu.

Comentarii