UPDATE: Clinica „Marele Ars“, funcţională de azi. Au fost emoţii: încape sau nu targa pe uşă?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

UPDATE: Clinica „Marele Ars“, funcţională de azi. Au fost emoţii: încape sau nu targa pe uşă?

GALERIE
clinica marele ars iasi
  • clinica marele ars iasi
- +
Dintr-o boacănă în alta: deschiderea Clinicii „Marele Ars“ de la Iaşi, care va avea loc efectiv azi sau mâine, deşi panglica fusese tăiată de acum două săptămâni, pare a avea parte de o nouă peripeţie. Ar fi vorba de uşile de la intrarea pacienţilor, care în cazul clinicilor din ţară similare celei ieşene s-au dovedit a fi proiectate, e drept că la limită, prea strâmte. Tărgile speciale pentru marii arşi sunt puţin mai late decât cele normale, iar în acest caz nu ar încăpea decât înclinate. Oficialii spitalului au făcut ieri declaraţii prudente: „Deocamdată, nu avem suspiciuni“. Neoficial, însă, cadrele medicale ale clinicii admit că au emoţii azi sau mâine, odată cu transferul primului pacient pe targă. Această anomalie s-ar adăuga astfel lungului şir de peripeţii care au amânat ani de zile deschiderea acestei clinici vitale pentru Iaşi şi Moldova.

UPDATE

Clinica „Marele Ars“ a trecut proba cu targa. În această dimineață, doi pacienți cu arsuri, unul din Târnăveni și altul din Botoșani, care erau internați în vechea secție de chirurgie reconstructivă, au fost transferați în noua clinică.

"La noua locație a clinicii de arși probele au ieșit conforme. Cei doi pacienți de terapie intensivă arși au fost transferați de SMURD în locația nouă. Sunt transferați și pacienții stabili în saloane. Echipa de la Clinica de arși, inclusiv ATI, îi ingrijește de astăzi în locația nouă", a declarat Diana Cimpoieșu, coordonator SMURD și purtător de cuvânt la Spitalul Sfântul Spiridon.

TEXT INIȚIAL

După opt ani, dar şi după alte 12 zile numărate de la inaugurare până ieri, Clinica Marelui Ars de la Iaşi este aptă să-şi primească pacienţii. Cel puţin aşa declară reprezentanţii Spitalului Clinic „Sfântul Spiridon“, care au dat asigurări ieri că bolnavii care sunt diagnosticaţi cu arsuri şi care deja se află internaţi în spaţiile vechi ale secţiei vor fi transferaţi şi trataţi în noua clădire. Ar exista însă probleme în ceea ce priveşte uşa de intrare destinată pacienţilor. În alte situaţii din ţară, pe proiect similar, aceasta a fost proiectată prea îngustă pentru tărgile puţin mai late destinate pacienţilor arşi. Cum stă însă clinica la celelalte capitole care s-au dovedit problematice după inaugurare?

„Ultimele probe la apă au ieşit bune“

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţe „Sfântul Spiridon“, prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu, din punct de vedere epidemiologic nu mai există nicio problemă la Clinica Marelui Ars. „Au venit şi ultimele probe la apă şi ele au ieşit foarte bine, deci epidemiologic, în acest moment, nu mai există risc de infecţi nosocromiale. Cel mai probabil în cursul zilei de mâine (astăzi - n.r.), pacienţii care se află acum internaţi în spaţiile vechi ale clinicii vor fi transferaţi în clădirea nouă“, a declarat Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD şi purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon“. Anterior inaugurării de la Iaşi, au existat şi alte secţii sau clinici identice deschise în ţară, cum ar fi cea de la Timişoara, de exemplu, care au avut însă alte probleme din start, e drept, reparate din timp. Nu a fost vorba de infecţii nosocromiale, ca la Iaşi, ci de faptul că uşile destinate intrării bolnavilor nu erau conforme, adică erau ceva mai mici decât cele pentru tărgile pacienţilor care suferă de arsuri.

Cum şi cele de la Iaşi sunt, cel puţin din proiect, la fel, există serioase suspiciuni, cel puţin în mod neoficial, că şi aici va trebui intervenit asupra tocurilor uşii de intrare destinate pacienţilor pe targă. Oficialii spitalului au refuzat însă să confirme ieri dacă sunt probleme, pe care însă nici nu au putut să le excludă. Ca urmare, aceştia vor avea azi sau mâine emoţii, în momentul în care primul pacient ars, aflat pe targă, va fi introdus în noua clinică. „Deocamdată, nu avem suspiciuni că aceste uşi de intrare vor fi cu probleme. Sperăm că accesul bolnavilor va fi optim şi orice inconvenienţă va fi ca şi rezolvată“, a declarat Diana Cimpoeşu.

Inaugurată, apoi închisă

Deşi s-a inaugurat pe 16 octombrie, Clinica Marelui Ars nu a putut fi deschisă din cauză că probele epidemiologice la aer şi apă indicau risc de infecţii nosocomiale, infecţii care pot fi fatale în cazul pacienţilor cu arsuri. Astfel, imediat după inaugurare, clinica a fost închisă pentru dezinfecţie. Dacă în cazul probelor la aer vina au purtat-o toate cele peste 200 de persoane care au călcat pragul clinicii la deschidere, în cazul probelor la apa de la robinetele sălilor de operaţie, de vină au fost filtrele. Deşi clădirea noii Clinci de Mare Ars a fost reabilitată complet timp de aproape opt ani, de filtrele la apă se pare că s-a uitat. După cum a declarat Ioan Bârliba, managerul Spitalului Clinic de Urgenţe „Sfântul Spiridon“, acestea erau vechi de aproximativ patru ani şi au trebuit schimbate. Amintim că lucrările de reabilitare şi modernizare a Clinicii Marelui Ars de la Iaşi au costat peste 50 de milioane de lei, bani alocaţi de Ministerul Sănătăţii.

O problemă nerezolvată

O problemă rămasă încă nerezolvată la Clinica Marelui Ars este cea care ţine de corpul medical. De altfel, chiar la inaugurare, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a recunoscut că, în momentul de faţă, angajaţii nu pot asigura funcţionarea de 100% a clinicii. Chiar dacă există 91 de cadre medicale, din care cinci şi-au făcut stagii pentru profilul marelui ars în străinătate, statele de funcţii sunt incomplete. Mai exact, este nevoie de alte încă 72 de cadre medicale specializate în chirurgie plastică, reconstructivă şi de mare ars. Pentru acestea, abia în ziua inaugurării conducerea spitalului a anunţat concurs de angajare. În momentul de faţă, concursul se află la etapa de înscriere a candidaţilor, rezultatele finale urmând să fie afişate spre sfârşitul anului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.