anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Urma banilor negri din Mitropolia Moldovei: 100 de lei nunta și botezul pe chitanță, restul la plic

GALERIE
mitropolia moldovei, lumanari, bani
 • mitropolia moldovei, lumanari, bani
- +

Din misterioasa avere a Bisericii Române se vede doar vârful icebergului. Bilanțurile depuse de asociațiile bisericești la Ministerul de Finanțe rămân singura sursa informație oficială, disponibilă. Dar incompletă.

Metodele folosite Biserica Ortodoxă Română (BOR) pentru colectarea banilor sunt ținute secrete. Nu se depun rapoarte de activitate, cifrele oficiale legate de veniturile din arende, exploatarea lemnului, chirii, vânzarea de obiecte de cult sunt ferecate sub șapte chei. 

newsweek.ro a încearcat, apelând la surse deschise, statistici și analize comparative să descifreze modul în care biserica își produce banii. BOR și Mitropolia Moldovei au refuzat dialogul.

Luând urma banilor albi, fiscalizați, ai bisericii, Newsweek România arată, în final, că fiecare parohie din Mitropolia Moldovei și Bucovinei ar obține, în medie, venituri, lunare, de numai 400 lei. Calculul arată că, în medie, parohiile primesc doar 100 de lei pentru o nuntă sau pentru un botez. Diferența pe care o cunoaște și a simțit-o aproape toată lumea reprezintă banii negri ai bisericii.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei: 77 milioane din activități economice în 2019

În nord-estul țării veniturile bisericii sunt administrate prin două asociații non profit: Mitropolia Molodovei și Bucovinei și Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. Arhiepiscopia Iașilor, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și Episcopia Hușilor nu au asociații proprii, potrivit portalului analizeeconomice.ro

Bilanțurile depuse la Ministerul de Finanțe, pe 2019, arată că Mitropolia Moldovei și Bucovinei, a realizat venituri de 104 milioane de lei (362 milioane cumulat în ultimii 4 ani). Clădirile și terenurile (activele imobilizate) au fost evaluatete la 222.800.945 lei (45 milioane de euro). Veniturile au crescut cu câte 10% în fiecare din ultimii 4 ani.

Suma de 77  milioane de lei reprezintă venituri din activități economice, restul sumei fiind donații.

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului pretinde că toate veniturile de anul trecut – peste 26 de milioane – reprezintă donații.

O anchetă TVR arată că BOR deține, la nivel național, 35.000 hectare de pădure și 40.000 de hectare de teren arabil. Mai multe surse vorbesc de faptul că Mitropolia Moldovei deține 10.000 de hectare de pădure. Potrivit unei analize zf.ro, în zece ani de zile, exploatările dintr-un lot de 1.000 de hectare se ridică la de 3,5 milioane euro în cel mai pesimist scenariu. Într-un an, pe cele 10.000 de hectare, Mitropolia Moldovei ar putea scoate exact 3,5 milioane de euro. Venituri estimate: 17,5 milioane lei.

În regiunea de Nord-Est (aferentă Mitropoliei Moldovei) terenul arabil reprezintă aproape 15% din suprafața totală. Aplicând procentul la terenul arabil deținut de BOR, Mitropoliei Moldovei i-ar reveni 6.000 de hectare. Un hectar poate fi dat în arendă la un preț de 150-200 euro/hectar, de unde venituri de aproximativ 5 milioane de lei. Pe site-ul oficial, Mitropolia anunță licitații publice pentru vânzarea de lemn. Dar și pentru arendarea de teren. 

Spitalul și Policlinica privată Providența: tarife ca la privat

Policlinica funcționează pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați și are 47 de medici. Are aproape 30 de specializări, laborator propriu, face intervenții chirurgicale. Clinica are același CUI ca și Asociația non-profit Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Un consult costă 100 de lei, o ecografie – 250 lei, o biopsie, o unghie încarnată - 300, hernie – 3.800 lei, o cataractă – 1.560 lei. O intervenție chirurgicală, cu internare trece de 1.500 și poate ajuge la 5.000 de lei.

Sunt tratați 20.000 de pacienți și se fac 1.000 de intervenții chirurgicale pe an. La un cost pentru un tratament mediu de 300 lei și la o intervenție chirurgicală de 2.000 de lei, ar rezulta venituri de 8 milioane de lei.

În 2013, Mitropolia a susținut că a făcut consulturi gratuite „pentru 4.609 pacienți în valoare de 115.225 lei”. Dar o investigație TVR, arată un angajat al clinicii spunând că „dacă nu ești asigurat, plătești. Noi nu facem un favor că sunteți enoriași”.

Sfânta Parascheva, venituri record

Venituri foarte mari sunt realizate cu ocazia pelerinajului la moaștele Sfintei Parascheva. O sursă vorbește de venituri, anuale, de 12,5 milioane de lei.

Câte lumânări ard jumătate de million de credincioși

România a produs în 2019 lumânări în valoare de aproximativ 925.000 de euro, fiind singurul stat membru al Uniunii Europene care a avut o valoare a producţiei de lumânări mai mică de un milion de euro..

Cifrele sunt atât de mici pentru că Biserica are monopol pe producerea și comercializarea obiectelor de cult printre care și lumânările. Și nimeni nu știe câte lumânări produce biserica. O lumânare se vinde cu 0,3 – 0,5 lei. În zona de nord-est trăiesc 2,8 milioane de credicioși. Sunt 90.000 de evenimente cu participarea bisericii/preoților fără a pune la socoteală marile sărăbători religioase. Dacă jumătate din credincioși ar cumpăra, în medie, 5 lumânări, ar rezulta venituri de 3 milioane de lei.

Mai multe informații, pe newsweek.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.