Zeci de lideri de state se întâlnesc la Chişinău. Aeroportul ieşean, pregătit pentru eventuale escale ale curselor oficiale

luni, 29 mai 2023, 01:50
3 MIN
 Zeci de lideri de state se întâlnesc la Chişinău. Aeroportul ieşean, pregătit pentru eventuale escale ale curselor oficiale

Peste 2.500 de invitaţi din aproape toate statele Europei vor participa pe 1 Iunie la reuniunea Comunităţii Politice Europene de la Chişinău. Încă nu se ştie câţi dintre ei se vor opri şi la Iaşi, dar aeroportul de aici va găzdui în mod sigur avioane ale delegaţiilor.

 

Spaţiul aerian al Republicii Moldova se va închide din nou, săptămâna viitoare. De data aceasta, măsura va dura doar ceva mai mult de o zi şi se referă exclusiv la zborurile aeronavelor civile. Pagina de internet a Aeroportului Internaţional Chişinău precizează că „în perioada 01.06 (ora 00:01) – 02.06 (ora 07:00) Aeroportul Internaţional Chişinău este declarat zonă temporar restricţionată. Publicul larg nu va avea acces în aria Aeroportului”. Motivul acestor măsuri de securitate foarte stricte este dictat cu siguranţă de războiul declanşat de Rusia în Ucraina.

În perioada menţionată, „spaţiul aerian al Republicii Moldova va fi declarat ca zonă temporar restricţionată pentru zborurile aeronavelor civile şi alte activităţi de utilizare a spaţiului aerian. Vor fi permise doar zborurile aeronavelor care transportă delegaţii oficiale la Summit-ul Comunităţii Politice Europene”, precizează Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova.

Pe 1 Iunie, Chişinăul, aflat la mai puţin de 100 km de Iaşi în linie dreaptă, va fi gazda celei de-a doua reuniuni a Comunităţii Politice Europene, care cuprinde aproape toate statele Europei, inclusiv Armenia, Azerbaidjan şi Turcia. Pe lista celor 46 de state plus Kosovo nu se regăsesc Belarus, Kazahstan şi Rusia. Aproximativ 2.500 de invitaţi sunt aşteptaţi la Castelul Mimi, situat la 35 km de Chişinău, iar printre oficialităţile de rang înalt se numără preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. România va fi reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis.

Discuţiile vor viza în principal eforturile comune pentru pace în contextul războiului din Ucraina, apărarea democraţiei, consolidarea securităţii energetice, dar şi modificările climei sau posibilitatea amplificării colaborării între universităţi, inclusiv a schimburilor de studenţi.

Aeroportul din Chişinău are un număr de curse zilnice similar celui din Iaşi, curse care vor fi sistate pentru mai bine de 30 de ore începând de la miezul nopţii de miercuri spre joi. Mai mult, restricţiile au cuprins deja şi parcarea aerogării. Astfel, de pe 15 mai a fost permisă parcarea autovehiculelor doar la nivelul superior, iar de pe 28 mai accesul va fi interzis şi acolo până în dimineaţa zilei de 2 iunie. Totuşi, cei care şi-au lăsat maşinile acolo le vor putea lua până în seara zilei de 31 mai sau după ora 7 a zilei de 2 iunie.

Numărul mare de participanţi la reuniune va face cu siguranţă ca unele delegaţii să sosească în România, de unde să se deplaseze terestru sau tot cu avionul spre Chişinău. Cu o săptămână înainte de eveniment, nici la administraţia locală, nici la Prefectură nu fuseseră anunţate vizite prilejuite de eventuale escale. În schimb, Aeroportul Iaşi a fost solicitat să asigure locuri de parcare pentru avioane, cerere pe care au primit-o şi alte aeroporturi din ţară. 

Comentarii