1 mai lung, dacă se poate

luni, 04 mai 2015, 10:14
3 MIN
 1 mai lung, dacă se poate

* Râde, iarăşi, primăvara, peste câmpuri, peste plai. Veselia umple ţara, fiindcă a fost, deja, 1 Mai. Veselia a umplut ţara încă de joi după programul de lucru, când oamenii muncii au ţâşnit spre locurile de agrement, încărcaţi ca nişte furnicuţe (în caz că furnicuţele cară în spate mici şi ceafă de porc). Au existat, ce-i drept, mulţi nemulţumiţi, care ar fi dorit ca 1 mai să pice miercuri, să aibă liber şi luni şi marţi, dar asta a fost situaţia, oamenii muncii s-au mulţumit cu ce au avut, iar unii dintre ei nici nu s-au mai dat duşi de pe iarba verde…

– Bună dimineaţa! Ce faceţi aici, luni dimineaţa?

– Păi, am petrecut în aşteptarea zilei de 1 Mai, apoi de 1 Mai, apoi şi în amintirea zilei de 1 Mai, ceea ce facem acum.

– O petrecere lungă, se vede… De ce aici?

– Da’ unde, acasă? Aici e mai ieftin!

– Staţi pe pături, la iarbă verde, nu?

– Dimineaţa stăm sub pături, că e mai frig.

– Cum e lumea, faţă de alţi ani?

– Acum, ca în toţi anii fără alegeri, e lume bună, doar amatori de natură şi frumos. Când e an electoral se înghesuie toţi fripturiştii, să apuce, nu-i interesează pe ei program sau doctrină sau politică economică. Doar mici, muştar şi bere, fără vreo culoare sau poziţionare pe eşichier. Cuvântul ăsta l-am auzit la televizor…

– La anul vor fi alegeri multe; înseamnă că oferta va fi mare, nu?

– La anul, 1 Mai pică în duminica de Paşti, aşadar n-avem mari aşteptări de la cei implicaţi în lupta electorală. Ce să dea, ouă? Oricum, dacă merge DNA tot aşa, e posibil ca la anul nici să nu mai existe candidaţi. Nu ştiu cât ar fi de rău…

* Ne-am mai plimbat puţin pe pajişte, încercând să ocolim grupurile de oameni ai muncii care petreceau sau dormeau, mahmuri, pentru a sta de vorbă şi cu alţii:

– Bună dimineaţa? Cum vă distraţi azi, luni?

– Păi, cine se distrează de luni se distrează toată săptămâna, aşa e o vorbă pe la noi, deci încercăm să ne descurcăm cu ce putem. Distracţii specifice de distrat cu ele în sânul naturii. O tablă, un şeptic, Păcălici, "Nu te supăra, frate!"… Avem şi la rece, în pârâiaş!

– Aveţi jocuri puse la rece, în pârâiaş? Cum adică?

– La rece, în pârâiaş, e jocul "Nu te îmbăta, cumnate!". Adică bere, vin…

– Dar alte moduri de a vă distra nu găsiţi, doar bere şi vin?

– Acum nu, dar peste un ceas, două, da, că vine socrul cu nişte ţuică!

– De mâncare aveţi? Văd că n-aţi făcut focul, n-aţi pregătit nici un grătar…

– Avem copiii. Nu-i mâncăm, îi trimitem să culeagă din această zonă pitorească a patriei. Mâncăm ce ne oferă natura.

– Ştiu ei să recunoască o ciupercă bună de una otrăvitoare, de exemplu?

– A, nu! Altele culeg ei! Doi se fac că se bat lângă grătarul unuia, omul sare să-i despartă, iar ceilalţi culeg roadele naturii, ciocănele de pui, mici, ceafă, ce pusese respectivul. Doar atât, că trebuie pândit momentul optim, să nu fie carnea crudă!

 

Comentarii