De Sănătate

Punem punctul pe știi

200 de ieşeni au primit o mare şansă: pot scăpa de ciroză sau hepatită cronică

miercuri, 05 iulie 2017, 01:50
2 MIN
 200 de ieşeni au primit o mare şansă: pot scăpa de ciroză sau hepatită cronică

Aceştia au început zilele trecute tratamentul interferon free. Tratamentul pentru un singur pacient, suportat de autorităţi, este de peste 120.000 lei.

Aproape 200 de ieşeni au început tratamentul interferon free la sfârşitul lunii iunie. Potrivit Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi, (CJAS) pe 30 iunie, nouă pacienţi din judeţ, diagnosticaţi cu ciroză decompensată, au început tratamentul cu medicamentul Harvoni, iar alţi 88 de ieşeni diagnosticaţi cu ciroză compensată, plus încă 83 diagnosticaţi cu hepatită cronică, au început tratamentul cu Viekirox, respectiv Exviera. Tratamentul bolonavilor a fost prescris de 22 de medici specialişti de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ şi de la Spitalul de Boli Infecţioase. CJAS a prezentat situaţia pacienţilor care se încadrează tratamentului interferon free la o dezbatere publică organizată de revista medicală „Politici de sănătate“. „La nivelul furnizorului de servicii medicale s-au constituit baze de date medicale cu privire la aceşti pacienţi şi proceduri interne, în vederea gestionării cât mai eficiente a documentaţiei medicale. Cât priveşte pârghia administrativă a comisiilor de experţi, s-a apreciat că, în urma desfiinţării acestora de la nivel central, pacienţii pot beneficia, în prezent, mult mai rapid de tratament, nefiind nevoiţi să aştepte decizia comisiei de experţi CNAS“, se arată într-un comunicat de presă emis de CJAS. Conform acestuia, după dezbaterea de pe 3 iulie, în legătură cu protocolul de prescriere a medicamentelor, au fost reţinute propuneri de îmbunătăţire, urmând să fie înaintate în cel mai scurt timp comisiei de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii. „S-a conchis faptul că evaluarea pacienţilor în vederea iniţierii tratamentului trebuie făcută etapizat şi în strânsă corelare cu resursele unităţii sanitare, asfel încât pacientul să beneficieze în mod gratuit de investigaţii şi servicii medicale necesare pregătirii documentaţiei“, au mai menţionat reprezentanţii CJAS. 

În judeţul Iaşi, în 2016 au beneficiat de tratamentul interferon free 800 de pacienţi, rata de vindecare fiind, potrivit CJAS, de aproximativ 99%, iar costurile în valoare de peste 99 de milioane de lei. La nivel naţional, în jur de 12.000 de bolnavi sunt incluşi în tratamentul interferon free. Potrivit CNAS, tratamentul fără interferon pentru pacienţii diagnosticaţi cu hepatită cronică virală C se adresează pacienţilor cu ciroză compensată, fibroză F3 şi F4, cu fibroză F2 asociată cu manifestări extra-hepatice de tip autoimun, cu limfom cu celule B non-Hodgkin, cu hepatocarcinom, cu hemofilie sau talasemie majoră, precum şi  personalului medical, indiferent de stadiul fibrozei.

Comentarii