Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

25 de ani de LIBREX

GALERIE
Florin Cintic
  • Florin Cintic
- +

Cu voia Dvs., simt nevoia să reiau un text scris la o ediţie anterioară a "Târgului de Cărţi de la Iaşi", pentru a marca nu numai semijubileul din acest an, ci faptul că, prin efortul echipei coordonate de domnul Radu Petru, LIBREX a devenit un brand cultural solid şi spornic pentru Iaşi. A devenit deja o efigie la care nu mai poţi schimba nimic, dar care lansează, totuşi, neobosit, an de an, o invitaţie pentru toţi cei care vor să scape de tirania televizorului şi care simt nevoia unui binevenit şi folositor „shopping cultural”.

"Rare mai sunt ocaziile de a vorbi astăzi despre cărţi pentru că destinul cărţii în contemporaneitate pare fragil şi strâmb. Asediaţi de imagine, de iureşul ameţitor şi calp al televiziunii, de magia înşelătoare a calculatorului sau de apăsarea şi frugalitatea unei vieţi sub tensiune, răgazul necesar citirii unei cărţi pare, astăzi mai mult decât oricând, cu neputinţă de găsit. De aceea, târgurile consacrate cărţii sunt un minunat prilej de reflecţie şi de înviorătoare reîntoarcere la îndeletnicirea cea mai de folos şi cea mai plăcută pentru oamenii cultivaţi. 

Pornit în primăvara lui 1993, la ideea lui Cezar Ivănescu şi a lui Lucian Vasiliu, cu sprijinul entuziast al lui Georges Diener, directorul de atunci al Centrului Cultural Francez, pus în practică cu ajutorul logistic şi instituţional al Camerei de Comerţ, condusă la acea vreme de regretatul Constantin Popa, şi al companiei ieşene de distribuţie a cărţii Sedcom Libris, sprijinit declarativ de autorităţile culturale şi administrative ale urbei noastre (degrabă alergătoare la tăiat panglici şi discursuri sforăitoare), LIBREX s-a născut într-o zodie fastă devenind astăzi o uriaşă întreprindere culturală, cu un impact adânc asupra mediului universitar, cultural şi monden ieşean. O iniţiativă care a fost desăvârşită instituţional de domnul Radu Petru, CEO al fostului «Centru de librării», transformat în SEDCOM Libris Iaşi, unul dintre puţinele exemple de succes din branşă, devenit, graţie acestei reuşite, un nume cu greutate în asociaţiile profesionale de profil, cel care face posibilă această sărbătoare an de an, alături de o inimoasă şi ageră echipă de colaboratori (între care e imposibil să nu o pomenim pe energetica Alina Hucai). Dintre membrii fondatori, alături de domnul Toader Berlea, doamna Elena Novac a fost ani la rând, de asemenea, o prezenţă constantă şi nepreţuită care a făcut ca acest eveniment cultural şi comercial în acelaşi timp, cu uriaşe valenţe formative şi educative să se poată organiza la Iaşi. Astăzi însă e o reuşită preponderent privată, aportul banilor publici fiind nesemnificativ, aşa cum rareori se întâmplă în acest oraş.

Dincolo de «bucătăria» târgului, esenţială, dar îndeobşte discretă (de unde şi reverenţa mea la adresa organizatorilor) LIBREX-ul a fost, decenii la rând, un deschizător de drumuri prilejuind momente memorabile în care autori celebri, formatori de opinie sau critici cu greutate au fost prezenţi la Iaşi, au semnat volume, au putut fi urmăriţi de către iubitorii de literatură sau de carte nonfiction în timp ce-şi lansau cele mai recente apariţii sau participau la incitante şi de neuitat dezbateri provocate de cărţi. Muzeul Literaturii Române împreună cu Direcţia pentru Cultură a judeţului au mediat, an de an, astfel de momente memorabile care au făcut ca târgul «de cărţi», nu «de carte» cum cu justeţe a spus de la început regretatul şi de neînlocuitul prieten al Iaşului literar care a fost Cezar Ivănescu, să fie cu mult mai mult decât un prilej de a cumpăra volume la preţuri promoţionale, de negăsit în restul anului în librării. LIBREX a fost şi a rămas o sărbătoare a literaturii şi a esenţelor culturale cele mai alese. I-am invitat la Iaşi, cu astfel de prilejuri, împreună cu Lucian Vasiliu şi cu sprijinul Uniunii Scriitorilor filiala Iaşi, pe Neagu Djuvara, Gabriel Liiceanu, H.R. Patapievici, Nicolae Breban, Laurenţiu Ulici, Sorin Alexandrescu, Matei Vişnic sau Claude Karnoouh pentru a aminti în fugă câteva nume dintr-o prestigioasă panoplie de monştri sacri ai scrisului. Aici şi-a început cariera, la mijlocul anilor ’90, Simona Kessler (care a adus atunci la Iaşi, în premieră românească, câţiva scriitori importanţi europeni), magicul agent literar de azi fără de care nu poate fi organizat niciun festival de literatură. În ediţiile trecute, mari figuri ale literaturii noastre, astăzi plecaţi cu discreţie dintre noi, precum Mihai Ursachi, Adrian Marino, Constantin Ciopraga, Alexandru Paleologu, Paul Miron sau Radu G. Ţeposu, au vorbit ieşenilor şi au onorat cu prezenţa lor această sărbătoare a cărţii. Memoriei lor, precum şi multor altor autori nenumiţi aici, le este dedicat acest eveniment. şi în aceste zile, ca în toţi anii din urmă, târgul generează un set de manifestări conexe cu un grad ridicat de tensiune intelectuală şi cu impact asupra publicului cultivat, iar cei care vor să vada ce surprize le-au oferit organizatorii în perioada 10-14 mai, sper să dea curs curiozităţii şi dorinţei de a vedea pe viu autori şi editori ai timpului nostru.

Aflat la cea de-a XXV-a ediţie, târgul de carte din acest an, organizat în spaţiul generos al inimii oraşului de la Palas Mall, lansează o invitaţie pentru toţi cei care vor să scape de tirania televizorului în acest weekend şi care simt nevoia unui binevenit şi folositor «shopping cultural». LIBREX este o instituţie de succes, un eveniment care face, printre puţinele existente, ca numele Iaşului să capete cu adevărat o rezonanţă naţională şi, câteodată, să intre în atenţia oaspeţilor de peste hotare ca un centru cultural şi urban de prestigiu.

Merită onorat, fie numai şi pentru faptul că, spre deosebire de e-book, de lectura literară de pe DVD sau de obişnuinţa castratoare de a ciuguli informaţii gata mestecate de pe internet, cartea te obligă să gândeşti, te prinde în exerciţiul fizic şi intelectual al lecturii, al descifrării şi înţelegerii şi, finalmente, îţi activează alţi centri de pe cortex decât contemplarea. Cu alte cuvinte, te face mai puţin prost. Ce-ar fi să..."

(Această reluare festivă marchează şi articolul meu cu numărul 200 din Ziarul de Iaşi)

Florin Cîntic este istoric, director al Arhivelor Naţionale, Filiala Iaşi şi scriitor 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri