25 de biciclete pentru elevi de la Adrian Butucă. Campania „Ziarul de Iaşi” se extinde (FOTO)

vineri, 13 decembrie 2013, 02:50
6 MIN
 25 de biciclete pentru elevi de la Adrian Butucă. Campania „Ziarul de Iaşi” se extinde (FOTO)

„Ziarul de Iaşi“ a extins campania de ajutorare a elevilor navetişti şi la nivelul altor comune, şi nu se limitează doar la Ţibana. Între timp, ieri, omul de afaceri Adrian Butucă ne-a anunţat că a trimis spre redactie 25 de biciclete noi, care vor ajunge la elevii navetişti

Pentru că situaţia copiilor din Ţibana nu este unică la nivelul judeţului şi pentru că donaţiile ieşenilor generoşi au început să se adune în ca­merele redacţiei, „Ziarul de Iaşi“ s-a hotărât să caute şi alte comune în care distanţa îi împinge pe elevi să străbată peste zece kilometri pe zi, dus-întors, până la şcoală.

GALERIE FOTO I

GALERIE FOTO II

Aşa i-am găsit pe tinerii din comuna Mironeasa, unde toţi cei 940 de elevi din toată comuna depind de un singur microbuz, care, conform părinţilor şi reprezentanţilor şcolii, are mai multe probleme.

 

CITIŢI ŞI: Autorităţile nu pot să le pună la dispoziţie microbuze. Să-i ajutăm noi cu biciclete!

 

O pereche de ghete stricată pe lună

În Schitu Hadâmbului, satul cel mai îndepăr­tat din comuna Mironeasa, locuiesc doi fraţi: Io­nuţ şi Nicolae. Ionuţ e în clasa a VIII-a, în echipa de fotbal, un elev fâşneţ şi plin de viaţă, după descrierea profesorilor. Nicolae s-a bucurat de ziua numelui ce tocmai a trecut nu pentru că ar fi găsit un cadou în ghetele lăsate îngrijite la uşă, ci pentru că moşul i-a adus o nouă pereche. Una cu care să poată începe clasa întâi cu dreptul, mergând şase kilometri pe la marginea unei păduri, până la şcoală, fără să se ude la picioare. Pe noroi sau pe zăpadă. Pentru că Nicolae trebuie să meargă în fiecare dimineaţă singur, fiin­dcă fratele său, fiind în clasa a VIII-a, merge la şcoală după-amiază. Cei doi băieţi se întâlnesc pe drum, unul pleacă şi unul se întoarce spre casă. În zilele bune, pe cel mic îl duce mama de mână până la şcoală şi tot ea îl aduce. Femeia speră ca ghetele pe care i le-a cumpărat lui Ni­colae să-l ţină măcar două luni. „E noapte şi mi-e frică, şi copilul e mic. Facem o oră dus, o oră întors. Cum să nu îi încurajez să meargă la şcoală? Ce venit au ei în viaţă? Care e grea des­tul şi fără carte. Măcar la şcoală să meargă copiii, poate viaţa asta ne bleasteamă că nu ne ţinem de ei. Măcar ei să aibă o şansă mai bună în viaţă“, povesteşte Maria Molocea, mama ce­lor doi. Aceasta spune că, din cauza drumului, ajunge să schimbe şi câte o pereche de ghete pe lună pentru fiecare dintre cei doi băieţi.

CITIŢI ŞI: Aceşti copii sunt nişte eroi. Renunţă la orice bucurie pentru şcoală. Dăruiţi-le o bicicletă! CAMPANIE „ZIARUL DE IAŞI“: biciclete pentru elevii navetişti!

Un microbuz pentru 940 de elevi

Cristina Botezatu, directoarea Şcolii gimnaziale Mironeasa, care coordonează activita­tea microbuzului pentru toată comuna, explică de ce maşina nu poate ajunge şi la cei 13 elevi care merg în fiecare zi 12 kilometri pe jos, dus-întors, din Schitu Hadâmbului până în Urşiţa. Despre cei care au renunţat din cauza distanţei nu mai ştie nimeni, nimic. „Nu avem timpul efectiv să facem cursele până acolo, iar alt mijloc de transport în comun nu este. Mai ales dimineaţă. Deja am decalat cu ju­mătate de oră programul pentru cei de la Urşiţa care au mult de mers până la şcoală. Trebuie să îi ducă pe ei acolo şi apoi la grădiniţă, am decalat programul, dar oricum, cu un singur microbuz nu se poate rezolva nimic“, explică Cristina Botezatu. De altfel, nici două micro­buze nu i-ar ajuta pe elevi. Abia sunt bani pentru motorina celui dintâi, posturile sunt blocate, iar cei de la şcoală nu pot astfel angaja un al doilea şofer. Costurile pentru întreţinerea acestuia, de la plăcuţele de frână până la amortizoare sau motorină, mai mult pe timp de iarnă, îl ţine imobilizat, uneori, şi câte două zile. Zile în care elevii trebuie să vină kilometri pe jos, prin frig, la şcoală, din voinţa lor şi din cea a părinţilor.

O donaţie surpriză de 25 de biciclete

Campania „Donează o bicicletă elevilor navetişti“ iniţiată de „Ziarul de Iaşi“ a primit ieri o donaţie substanţială din partea omului de afaceri ieşean Adrian Butucă. Acţionarul de la Moldomobila şi Polirom a anunţat că a trimis către redacţie 25 de biciclete noi, care urmează să fie trimise de ziar spre elevii din Ţibana. Mai mult, fiindcă numărul bicicletelor devine din ce în ce mai mare, am hotărât să mutăm campania şi către alte comune în care elevii trebuie să străbată mai mulţi kilometri pe jos până să ajungă la şcoală. Bicicletele le vor primi de Crăciun pentru ca, la sfârşitul iernii după ce zăpada se va topi, să poate ajunge mai repede şi mai în siguranţă la şcoală. În plus, mâine vom porni să strângem bicicletele de la ieşenii care ne-au sunat şi ne-au rugat să trecem pe la ei pentru a le ridica. Reamintim tuturor celor care au posibilitatea, fie având o bicicletă nouă sau fiind dispuşi să doneze bani pentru a cumpăra una, să ne contacteze la numărul de telefon 0232/271.271. Puteţi aduce bicicletele pe strada Smârdan nr. 5, în intersecţia Bucşinescu, la sediul ziarului, sau puteţi să ne sunaţi pentru a veni noi să le ridicăm. În plus, cei care nu au biciclete dar vor să ne ajute pentru a le face o surpriză de Crăciun elevilor navetişti pot face donaţii în contul deschis la Banca Românească Iaşi în numele SC Grupul de Presă Medianet SRL – RO24 BRMA 0240 0242 5300 0000. Până acum, către redacţia noastră au ajuns biciclete din partea deputatului Constantin Adăscăliţei, senatorului Mihaela Popa, rectorului UPA, Doru Tompea, medicilor Emil Stratan şi Bogdan Galan, directoarei AJOFM, Gabriela Vasilache, omului de afaceri Petre Vieru. În total, avem 37 de biciclete strânse pentru elevii din Ţibana şi Mironeasa.

CITIŢI ŞI: Şapte biciclete pentru elevii navetişti, în prima zi de campanie Ziarul de Iaşi

Polirom: „Investiţia în educaţie“, mina de aur a României

Educaţia este, în viziunea companiei Polirom, cel mai sigur drum pentru dezvoltarea comunităţilor locale şi a societăţii româneşti în ansamblul ei. „Investiţia în educaţie este cel mai profitabil plasament financiar. Copiii care vor să înveţe trebuie să aibă această şansă şi este de datoria noastră să-i ajutăm să îşi împlinească visele“, a explicat Adrian Butucă filosofia companiei Polirom. „Trebuie să dăruim comunităţii în care trăim o parte din ceea ce ne-a dăruit“, a continuat omul de afaceri Adrian Butucă, care a ţinut să precizeze: „Pegas a fost prima mea bicicletă. A fost mai importantă decât prima mea maşină. Bicicleta este un simbol al copilăriei. Drumul până la şcoală va fi mai uşor pentru elevii navetişti din comuna Ţibana. Aceşti copii sunt mai curajoşi şi mai puternici decât mulţi dintre noi“.

Comentarii