300 de ieşeni s-au tratat anul acesta în străinătate. În 2012, numărul lor a fost dublu

miercuri, 18 decembrie 2013, 02:50
3 MIN
 300 de ieşeni s-au tratat anul acesta în străinătate. În 2012, numărul lor a fost dublu

Potrivit noilor reglementări europene, asiguraţii ieşeni se pot trata oriunde vor în UE, dar vor plăti tratamentul din banii lor, iar CJAS îi va despăgubi doar cu costul din România al acelui serviciu. O operaţie de apendicită costă în Germania 5.000 de euro; la noi, doar 300.

A scăzut numărul asigura­ţilor ieşeni cărora Casa Jude­ţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) le-a decontat serviciile medicale primite în străinătate. Dacă anul trecut CJAS a rambursat valoarea îngrijirilor me­dicale pentru 624 de persoane, anul acesta, din ianuarie în noiembrie, au fost achitate serviciile pentru 307 de ieşeni care s-au tratat în străinătate.

„Valoarea serviciilor me­dicale decontate va fi anunţată în ianuarie, când se va face un raport al activităţii casei, pentru că, spre deosebire de anii an­teriori, anul acesta s-au plătit şi datoriile cumulate în ultimii patru ani şi încă nu avem defalcate concret su­mele“, a precizat ec. Robert Dân­că, preşedintele CJAS. Pa­cienţii s-au tratat în străinătate în baza formularelor europene prin care casa de asigurări de sănătate decontează serviciile medicale primite de către asiguraţii săi în statele Uniunii Europene.
„Cel mai solicitat formular la nivelul judeţului a fost E104, prin care se verifică cel mai des calitatea de asigurat a unui pacient şi prin care se face astfel dovada decontării serviciului respectiv“, a mai precizat preşedintele CJAS. Astfel, în primele 11 luni ale anului, prin aplicarea Regula­mentului Consiliului European CE nr. 883/2004 CJAS a elibe­rat 81 de formulare europene pentru asiguraţii ieşeni, în timp ce anul trecut au fost emise 356 de documente tipizate. Totodată 7.701 de asiguraţi au primit carduri europene sau certificate provizorii de înlocuire a acestora, carduri solicitate de ieşeni pentru a putea beneficia de servicii medicale gratuite pentru afecţiuni acute sau urgenţe pe timpul şederii temporare în unul dintre statele UE.

Conform protocoalelor UE, casa de asigurări de sănătate cu care are contract spitalul în care a fost tratat asiguratul străin trimite spre decontare CNAS îngrijirile prestate în baza formularului E125. Anul trecut, CJAS a eliberat 8.076 de carduri europene. Însă de pe 25 oc­tombrie, în România a intrat în vigoare Directiva 24/2011 pri­­vind asistenţa medicală trans­­frontalieră adoptată de UE prin care toţi cetăţenii UE au li­ber­tatea de a se trata în străi­nătate.

Astfel, pacienţii români vor suporta costurile inter­venţiilor din banii proprii, dar pe baza facturilor obţinute CNAS este obligată să deconteze valoarea serviciilor me­dicale primite. „Dar această sumă va fi egală cu preţul serviciului din Ro­mânia, şi atunci asiguratului îi va fi decontată o sumă relativ modică, dacă ar fi să raportăm la costurile din UE. Dacă o operaţie de apendicită costă 5.000 de euro în Ger­mania, la noi ea poate fi făcută şi cu 300 de euro, şi atunci se va face o medie şi se va obţiune un preţ mediu ponderat care va fi decontat pacientului“, a explicat Vasile Barbu, preşe­din­tele Asociaţiei pentru Pro­tec­ţia Pacienţilor.

Comentarii