326 de ieşeni sunt luaţi în evidenţă ca infectaţi cu HIV. Nu toți iau tratament

miercuri, 21 decembrie 2016, 02:57
2 MIN
 326 de ieşeni sunt luaţi în evidenţă ca infectaţi cu HIV. Nu toți iau tratament

289 dintre aceştia se află sub tratament 

Cele trei programe de sănătate derulate de Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi au funcţionat în 2016 fără întârzieri sau blocaje. Potrivit conducerii spitalului, programul naţional pentru HIV/SIDA, cel pentru tratarea pacienţilor cu hepatită C şi programul naţional pentru secţia ATI s-au derulat fără probleme pentru pacienţi. Astfel, în programul HIV/SIDA, Centrul Regional de la Spitalul de Boli Infecţioase, al doilea după Bucureşti, are în evidenţă 1.437 de pacienţi.

Dintre aceştia, aproape 300 sunt din judeţul Iaşi, ceilalţi bolnavi fiind din alte judeţe ale Moldovei. În tratamentul HIV/SIDA, specialiştii întrezăresc o speranţă pentru copii născuţi din părinţi infectaţi.Proporţia bărbaţi – femei este egală pentru centrul nostru. Trebuie subliniat că majoritatea pacientelor se află la vârstă fertilă, deci pot naşte copii. În acest sens, copii născuţi în ultimii doi ani din părinţi infectaţi par a nu fi, la rândul lor, infectaţi. Spun par a nu fi pentru că un diagnostic corect şi clar se poate pune la vârsta de un an şi jumătate. Totuşi, investigaţiile care se pot face până la vârsta respectivă, ne dau speranţa că aceşti copii nu vor fi bolnavi, ceea ce înseamnă că părinţii lor, pacienţii noştri, sunt corect trataţi”, a explicat profesorul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Potrivit medicului, în judeţul Iaşi sunt 326 de pacienţi infectaţi cu HIV, 289 dintre aceştia aflându-se sub tratament. „Diferenţa de pacienţi nu urmează tratament pentru că sunt bolnavi foarte bine echilibraţi, care nu necesită terapie”, a mai precizat medicul. În cadrul programului naţional de depistare a hepatitei C, la Iaşi au fost testaţi 5.000 de pacienţi.

Bolnavii urmează să intre într-o nouă etapă de diagnostic în prima parte a anului, după cum au arătat medicii. Pentru programul de ATI în care au intrat mai multe secţii din ţară, printre care şi cea de la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, unitatea medicală a primit finanţare pentru toţi pacienţii internaţi în această secţie. 

Comentarii