De Business

Punem punctul pe știi

A dat o ţeapă de un milion de euro şi a tras obloanele

miercuri, 25 noiembrie 2015, 02:50
2 MIN
 A dat o ţeapă de un milion de euro şi a tras obloanele

O firmă de apartament condusă de o cetăţeancă de etnie romă a dat o ţeapă de un milion de euro statului şi a „tras oblonul”. Magistraţii ieşeni au dispus, recent, dizolvarea şi radierea firmei Giovani Regal Construct, înfiinţată de Fraga Stănescu din Hârlău, după ce în cadrul procedurii de insolvenţă nu s-au găsit posibilităţi de plată a datoriilor. Firma a fost înfiinţată în 2012 la parterul unui bloc de pe bulevardul Independenţei şi a avut ca obiect de activitate intermedierea în comerţul cu diverse produse.

Singurul bilanţ contabil depus de Fraga Stănescu la Fisc este aferent anului înfiinţării, când Fraga a reuşit, fără salariaţi şi active imobilizate, să aibă afaceri de trei milioane lei şi un profit de 7.600 lei, datoriile însumând circa 200.000 lei. Alte tranzacţii din contabilitatea firmei nu au mai ajuns la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice, iar la începutul acestui an firma ieşeană a intrat în insolvenţă la cererea unui partener din Constanţă aflat în faliment, care avea de recuperat peste 536.000 lei.

„În hora” insolvenţei de la Giovani Regal Construct a intrat şi Fiscul, care revendica circa patru milioane lei, din care 1,17 milioane lei sunt majorări şi penalităţi aplicate la debitul principal ce consta în impozite, taxe şi amenzi neachitate la bugetul de stat. În luna mai, lichidatorul societăţii ieşene publica deja raportul final de închidere a procedurii motivând că societatea nu dispune de vreun bun mobil sau imobil şi nu are de recuperat sume de bani cu ajutorul cărora să poată plăti creditorii.

Ulterior, lichidatorul judiciar a deschis un subdosar pentru a obţine atragerea răspunderii personale pentru acoperirea pasivului de 4,5 milioane lei pe care Fraga Stănescu, în calitate de administrator al firmei, îi datorează la bugetul de stat şi firmei Tecada Building din Constanţa. Pe 12 noiembrie, judecătorul sindic a aprobat cererea lichidatorului de dizolvare a firmei, Fraga Stănescu putând să depună apel în termen de 7 zile de la comunicare. „În condiţiile în care debitorul falit nu deţine bunuri sau elemente de patrimoniu valorificabile, nu are disponibilităţi în conturi bancare şi nu au fost identificate nici creanţe ce ar fi putut fi încasate în numele acestuia care să asigure creanţeloe creditorilor, procedura este lipsită de obiect”, se arată în motivarea Tribunalului Iaşi prin care s-a dispus dizolvarea firmei.  

 

Comentarii