A murit Zimbrul Carpaţilor

sâmbătă, 02 iulie 2016, 01:43
2 MIN
 A murit Zimbrul Carpaţilor

 

Marele rugbist ieşean Gheorghe Drobotă a trecut în nefiinţă
 
Ieri a fost o zi tristă pentru rugbiul ieşean. A încetat din viaţă, la vârsta de 82 de ani, cel mai mare jucător de rugby format în oraşul nostru, Gheorghe (Gigi) Drobotă, de 63 de ori purtător al tricoului echipei naţionale în perioada 1958-1966, titular în neuitatele victorii obţinute în faţa Franţei acelor vremuri. Trista ştire  ne-a fost oferită de un alt fost mare rugbist, ieşean, Clement Nemesniciuc, în prezent observator federal.
Gheorghe Drobotă s-a născut pe 24 aprilie 1934, în comuna Dolhasca, judeţul Suceava şi după ce a făcut primii paşi în rugby la oraşul cel mai apropiat, Fălticeni, a sosit la Iaşi unde s-a împlinit atât pe plan sportiv, cât şi pe cel profesional şi familial. Drobotă a jucat la prima echipă de rugby a Iaşului, indiferent că s-a numit Ştiinţa, CSMS sau Politehnica), de la oraşul bahluvian promovând la echipa naţională unde a fost coleg cu jucători ca Penciu, Wusek, Ciobănelu, Pârcălăbescu, Irimescu şi alţii. Evoluţiile sale în meciurile cu Franţa din 1961 (la Bayonne) şi 1962 (Bucureşti) i-au făcut pe ziariştii din Hexagon să-l numească “Zimbrul Carpaţilor”.
Pe plan profesional, Drobotă şi-a confundat cariera cu Institutul Agronomic din Iaşi unde a parcurs toate treptele afirmării universitare, de la asistent până la profesor, în specialitatea horticultură, publicând şi numeroase lucrări de specialitate în domeniu. Realizat pe deplin pe toate planurile “nea Gigi” cum îi spuneau toţi din lumea acestui sport, era de asemenea un om hâtru, jovial, ale cărui glume circulă şi acum în lumea restrânsă a practicanţilor sportului cu balonul oval. Toţi care l-au cunoscut îi vor păstra o amintire luminoasă. Să-ţi fie ţărâna uşoară, nea Gigi! 
 

    In imagine, Gheorghe Drobota este cel din dreapta

Comentarii