Adio computer tomograf la spitalul „Căi Ferate”. Banii, alocaţi prea târziu

joi, 05 noiembrie 2015, 02:54
2 MIN
 Adio computer tomograf la spitalul „Căi Ferate”. Banii, alocaţi prea târziu

Spitalul CF îşi ia adio de la aparatul computer tomograf în acest an. Deşi a primit bani de la Ministerul Transporturilor, aceştia au venit prea târziu. Conducerea unităţii sanitare ieşene spune că, dacă ar vrea să cumpere un computer tomograf nou, nu s-ar încadra în termenul limită de cheltuire a banilor primiţi.  

“Avem aproape patru milioane de lei, este filă de buget şi urmează să fie deblocaţi de Ministerul Finanţelor. Dar au venit cam târziu şi e greu să ne orientăm acum. Este foarte greu, iar ca să cumperi un computer tomograf de la comandă până la livrare durează cam două luni de zile. Iar aceşti bani trebuie să fie cheltuiţi până la închiderea anului financiar, până la sfârşitul lunii decembrie. Nu ştiu dacă o să avem timpul fizic ca să cumparam CT-ul, şi atunci trebuie să ne reorientăm suma”, a explicat dr. Mihai Glod, managerul Spitalului Căi Ferate Iaşi.

Banii au fost primiţi în urma rectificării bugetare din această toamnă, care însă s-a făcut târziu. Managerul spune că acum şi-a stabilit o perioadă de aproximativ două săptămâni în care să încerce să găsească un CT pentru spital. “Am putea vorbi, de exemplu, de un CT care a fost comandat de un spital sau de cineva şi apoi nu a fost instalat sau de o firmă care să fi rămas pe stoc cu un aparat după ce a pierdut o licitaţie.

Dacă acest aparat va îndeplini cerinţele noastre, vom încerca să îl achiziţionăm. Noi ne dorim un CT performant, care să fie un pic mai bun decât un RMN. Deoarece cu un CT poţi aborda orice organ, în timp ce la RMN sunt multe preferenţiale. Să sperăm că poate vom reuşi să finalizăm”, a adăugat dr Glod. Dacă acest plan nu va funcţiona, conducerea spitalului va trebui să găsească soluţii prin care să cheltuiască banii.

Timpul scurt însă nu permite nici măcar ca Spitalul CF să intre într-un proces de modernizare, astfel că va fi nevoie de un plan de rezervă. “Aparatura noastră este din 2002, 2003, deci este uzată din punct de vedere moral. Ne gândim să investim în aparatura de la balneofizioterapie, în aparate de electrocardiogramă sau ecografe, aparatură care intră în contractul cu Casa de Asigurări, pentru că CT-ul nu este. Este mai vechi de nouă ani, şi legea nu permite”, a conchis dr. Mihai Glod, managerul spitalului. În acest fel, cel mai probabil, Spitalul CF din Iaşi va putea avea un Computer Tomograf nou abia în 2016.

 

 

Comentarii