Adomniţei, sprijinit în CJ de consilierii PDL, nu şi de partenerii de alianţă

vineri, 31 ianuarie 2014, 02:50
3 MIN
 Adomniţei, sprijinit în CJ de consilierii PDL, nu şi de partenerii de alianţă

În timpul şedinţei, cu ocazia unui vot, Cristian Adomniţei a fost sprijinit de consilierii PNL şi PDL.

Consilierii judeţeni s-au întâlnit ieri în şedinţă cu un ochi pe ordinea de zi şi cu un altul pe telefoanele mobile. Principalul subiect discutat în pauzele de ţigară a fost situaţia deputatului Relu Fenechiu, consilierii aşteptând verdictul final în procesul acestuia. „Boală şi asta nu poţi dori nici duşmanilor. Iaşul pierde un om politic important“, a comentat liderul consilierilor PPDD, Alin Aivănoaiei.

Cele mai aprige discuţii le-a iscat propunerea preşedintelui Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei, de încheiere a unui acord-cadru pe patru ani pentru lucrările sezoniere de întreţinere a drumurilor judeţene. Acordul ar permite selectarea unei firme care să efectueze reparaţiile curente până la sfârşitul anului 2017, fără a mai fi nevoie de organizarea de licitaţii pentru fiecare lucrare în parte. Consilierii PSD au solicitat ca acordul-cadru să fie încheiat doar până la finalul mandatului actual, respectiv până în iunie 2016. „Nu vrem să grevăm bugetul judeţului pe o perioadă care ne excede manda­tul. Şi noi, şi executivul actual, suntem doar temporar aici. Cei care vor veni din 2016 ar putea avea alte priorităţi“, a explicat liderul consilierilor PSD, Cristian Stanciu. La rândul lor, consilierii PDL au propus termenul limită de octombrie 2016. După îndelungi dezbateri, preşedintele CJ a respins orice compromis, solicitând votul consilie­rilor. „Înţeleg opinia dumneavoastră, dar îmi asum decizia. Practica naţională este de patru ani, de asta merg şi eu tot pe patru ani. Asta cred că este bine de făcut, asta vă supun votului“, a spus Adomniţei. Consilierii PSD au votat împotriva proiectului propus de preşedintele CJ.

Adomniţei a fost înfrânt în decembrie anul trecut de o coaliţie PSD-PDL-PC-PPDD, atunci când a propus modificarea criteriilor de repartizare a cotelor defalcate din TVA către comunele din judeţ. De această dată, coaliţia nu a funcţionat, PDL votând în favoarea propunerii lui Adomniţei. Propunerea a fost adoptată cu 18 voturi pentru şi 17 împotrivă. „Mă simt mâhnit. Nu înţeleg de ce s-a votat aşa“, a spus Adomniţei, deşi votul îi fusese favorabil.

Discuţii a ridicat şi proiectul de buget, consilierul PDL Cătălin Moroşanu cerând stabilirea clară a destinaţiei banilor alocaţi sportului. „Ştim cu toţii ce se întâmplă. Dăm 10 miliarde la sport şi ajung la fotbal. Hai să scriem clar că două miliarde rămân la alte sporturi“, a cerut acesta. Propunerea a fost respinsă, ca şi alte critici aduse bugetului, proiectul înregistrând doar 11 voturi contra. În schimb, propunerea de dublare a indemnizaţiei membrilor Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică a fost amânată la cererea consilierilor, urmând să fie stabilite criterii clare de apreciere a activităţii instituţiei.
Majoritatea celorlalte puncte de pe ordinea de zi au fost votate fără comentarii. Consilierii au acceptat condiţiile de contractare a unui credit de 7,5 mili­oane euro de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru realizarea proiectului Sistemului de management integrat al deşeurilor. A fost aprobată şi asocierea CJ cu primăria comunei Leţcani pentru realizarea în comun a viitorului parc industrial, ca şi masterplanul drumurilor judeţene.

Comentarii