Regulament privind toaletarea arborilor din Iaşi, supus dezbaterii publice

Aflaţi ce pregăteşte Primăria pentru copacii din Iaşi. Actele de la Ocolul Silvic, maculatură

marți, 11 martie 2014, 02:50
3 MIN
 Aflaţi ce pregăteşte Primăria pentru copacii din Iaşi. Actele de la Ocolul Silvic, maculatură

„Prin lege, atribuţiile privind decizia asupra arborilor de pe raza administrativ-teritorială a localităţilor aparţin celui care administrează“, spune viceprimarul Chirica. Ocolul silvic va avea competenţe numai privind cubarea lemnului.

Primăria a simplificat procedu­rile prin care se autorizează tăie­rile de copaci din oraş. Conform oficialilor, tăierile vor avea loc prin decizia directă a Primăriei, fără să mai aştepte autorizaţiile de la Ocolul Silvic. „Decizia de tă­iere ne aparţine 100%, prin Le­gea mediului. Prin lege, atribu­ţiile privind decizia asupra arborilor de pe raza administrativ-te­ritorială a localităţilor aparţin celui care administrează, iar noi pe domeniul public, în afara fondu­lui silvic, suntem administrator“, a declarat viceprimarul Mi­hai Chirica.

Oficialii din Primărie au avut o întâlnire la sfârşitul săptămânii trecute cu şefii de la Garda de Me­diu, Agenţia de Protecţia a Mediu­lui şi Direcţia Silvică pentru a stabili care sunt competenţele fiecă­rei instituţii asupra toaletărilor şi tăierilor de arbori. Conform oficialilor, aceste lucrări vor avea loc în funcţie de necesităţi. „Unul din subiecte a fost pregătirea programului de primăvară şi apoi toaletări. Am propus să facem un protocol de lucru cu Garda de Mediu, Agenţie şi Primăria asu­pra modalităţii de lucru pentru că nu poţi să stai blocat cu toale­tările de arbori în condiţiile în care ei pot reprezenta un pericol sau am nevoie să profit de vremea când se pot face toaletări. Referitor la arborii care sunt în pericol, am stabilit cu Romsilva şi cu Garda şi Agenţia de Mediu. Acolo unde este pericol iminent, noi executăm şi apoi ne reaşezăm în discuţii cu ei“, a declarat Chi­rica.

Conform viceprimarului, Ocolul Silvic va avea competenţe limitate în ceea ce priveşte tăierile de arbori. Inginerii silvici vor fi abilitaţi să se pronunţe asupra modului de cubare a lemnului pro­venit în urma tăierilor. Aceştia nu vor mai avea competenţe să autorizeze sau nu tăierile, aşa cum au procedat până acum. „Ca să nu creem o confuzie acolo unde e com­petenţa Agenţiei, a Primariei sau a Romsilva, Romsilva nu se implică decât în modalitatea de cubare a lemnului, atât. Nu-i in­teresează nimic altceva. Asta e singura competenţă a Romsilva, asupra modalităţii de cubare şi a avizului de expediţie a lemnului în depozit. Garda de Mediu nu se implică şi are dreptul de a respecta toate cerinţele impuse de Agenţia de Protecţie a Mediului. Acolo unde APM nu impune o anumită conduită, Garda nu are voie de pedepsească“, a punctat viceprimarul.

Primăria va supune dezbaterii publice în perioada următoare un regulament privind toaletarea arborilor din Iaşi. Documentul, într-o formă iniţială, a fost depus de Grupul „Iaşul iubeşte teii“. Re­gulamentul final va obliga echi­pele de muncitori care se ocupă de toaletări să lucreze doar în pre­zenţa unui specialist, astfel încât crengile copacilor să nu fie tăiate agresiv de drujbe. Reprezentanţii din Primărie au stabilit ca procedură de lucru să transmită toate cererile de tăieri şi toaletări la APM şi Garda de Mediu, cereri care depăşeşc 1.000 la număr, pe parcursul unui an. În perioada următoare, echipele de Servicii Publice au programate în jur de 300-400 de toaletări. O parte din viitoarele tăieri vor avea loc la Palatul de Justiţie din Târgu Cucu. Municipalitatea ar urma să taie 6-7 ulmi care blochează accesul în clădire, dinspre strada Elena Doam­na. „Acelaşi lucru va fi făcut pentru alveolele pentru mijloacele de transport în comun şi staţii de taxi pe proiectele europene care presupun relocare de arbori: de pe aliniament îl duci în spate, şi toate vor fi în evidenţă“, a completat Chirica.

Comentarii