Amazonul, Cascadele Iguazu şi râul subteran Puerto Princesa, printre cele 7 minuni ale naturii

marți, 26 martie 2013, 15:06
4 MIN
 Amazonul, Cascadele Iguazu şi râul subteran Puerto Princesa, printre cele 7 minuni ale naturii

Trăind pe o planetă cu nesfârşite bogăţii naturale, omul a simţit nevoia să-şi exprime admiraţia faţă de ele şi, probabil în acord cu spiritul lui competitiv, să le ordoneze în felurite liste şi topuri, care debutează frecvent cu „cel mai…” sau cu „cea mai…” dintre toate. Dincolo de nenumăratele şi diversele preferinţe, ceea ce contează în final e faptul că sunt puse în valoare frumuseţea şi măreţia acestor peisaje naturale.

După ce în 2007 s-au ales cele 7 noi minuni ale lumii moderne, în noiembrie 2011, ca urmare a competiţiei deschise de aceeaşi asociaţie „New 7 Wonders”, lista celor 7 minuni ale Naturii a fost încheiată şi dată publicităţii. Au fost lăsate departe de primele locuri vulcanul Vezuviu, Marea Moartă, Muntele Kilimanjaro, Marea Barieră de Corali, Cascada Angel, Matterhornul, Maldivele sau Marele Canion şi au câştigat:

1. Amazonul

Cu cel mai mare bazin al lumii (şapte milioane de kilometri pătraţi) şi cu cel mai mare debit (cât următoarele şapte fluvii mari ale lumii, luate la un loc), fluviul Amazon îşi întrece cu uşurinţă concurenţii. Doar ca lungime (6400 km) se află pe locul doi, după Nilul african (6650 km). Având izvoarele în Anzii peruvieni, Amazonul traversează Peru, Columbia şi Brazilia, înainte să se verse în Oceanul Atlantic printr-un estuar larg de 250 de kilometri. Dacă în timpul sezonului secetos lăţimea fluviului măsoară între 1,6 km şi 10 km, ploile de vară aduc un belşug de apă ce depărtează malurile Amazonului până la peste 50 de km unul de celălalt.

Dar nu numai astfel de cifre au determinat ca acest mare râu al lumii să fie considerat o minune naturală, ci şi biodiversitatea pe care apele lui o întreţin în Bazinul Amazonului – o arie geografică uriaşă, în care cei 1100 de afluenţi ai fluviului şi sute de mii de kilometri de pădure tropicală adăpostesc cea mai mare colecţie vie de plante şi animale. Doar în arealul acvatic înoată peste 2000 de specii de peşti – cam de 10 ori mai mulţi peşti decât în apele Europei. Şi celelalte date sunt uimitoare: 2,5 milioane de specii de insecte, 40.000 de specii de plante, peste 1200 de specii de păsări, 800 de specii de reptile şi amfibieni, 420 de specii de mamifere. În total, 30% din speciile lumii vii trăiesc în sistemul fluvial amazonian.

2. Golful Ha Long

Natura a fost darnică şi a zămislit un peisaj minunat în provincia Quáng Ninh din nordul Vietnamului: sute de stânci înalte de calcar şi sute de insuliţe pitoreşti sunt răsfirate în apele de smarald ale golfului Ha Long. Unele din aceste „pete” de calcar au fost ocupate de sate pescăreşti, altele atrag vizitatorii cu lacurile lor clare ori cu peşterile adânci. Insula Ban Sen e acoperită de o pădure tropicală deasă, aşa că puţini oameni locuiesc pe ea. Exact invers se întâmplă pe Van Dan, o insulă mare aproape în totalitate cucerită de civilizaţie. Quan Lan întâmpină oaspeţii cu plaje încântătoare şi hoteluri bune, în timp ce Cat Ba e un mic paradis pentru speologi şi iubitorii de natură. Pentru înot şi scufundări, zona din jurul insulei Dau Be e cea mai potrivită. Peşteri minunate au fost săpate de ape în insulele Bo Hon şi Dau Go.
În 2012, în mod oficial, vietnamezii au sărbătorit cu mult fast şi cu multă bucurie alegerea Golfului Ha Long ca minune a Naturii. Au dezvelit o placă gravată şi au reamintit tuturor că UNESCO, cu aproape două decenii în urmă, a transferat în patrimoniul umanităţii insulele lor de calcar.

3. Cascadele Iguazu

La graniţa dintre Brazilia şi Argentina, fluviul Iguaçu se prăvăleşte de pe stânci într-o perdea lungă de apă, formând peste 270 de cascade (în perioada ploioasă a anului). Tunetul lor acoperă strigătele maimuţelor din jungla dimprejur, casă a multor specii de animale, unele chiar periclitate.
 Parcul Naţional Iguaçu, protejat de UNESCO, cuprinde ambele maluri ale fluviului, unul aparţinând teritoriului brazilian, celălalt Argentinei. O panoramă spectaculoasă găsesc vizitatorii care accesează cascadele dinspre Brazilia, însă pentru partea sălbatică, de explorare a parcului şi a celei mai mari căderi de apă de pe Iguazu, Garganta del Diablo (Gâtul Diavolului)- cu o înălţime de 80 de metri, poarta de acces recomandată e cea argentiniană (80% dintre cascade se află în Argentina).
Întinzându-se pe aproape trei kilometri lungime şi înconjurându-se de verdele intens al junglei, Cascadele Iguaçu au fost apreciate ca cele mai frumoase din lume. Rivala lor Niagara, cu un debit de trei ori mai mic şi lipsită de peisajul exotic, se recunoaşte, în cele din urmă, înfrântă.
 

Comentarii