Ambasada Italiei în Kosovo implicată într-un scandal legat de crimă organizată

joi, 06 februarie 2014, 10:18
2 MIN
 Ambasada Italiei în Kosovo implicată într-un scandal legat de crimă organizată

Fiul fostului lider al luptei pentru independența Kosovo, Ibrahim Rugova, se numără printre cele 10 persoane arestate miercuri de poliția Uniunii Europene suspectate de crimă organizată și implicând ambasada italiană la Pristina, relatează agenția Reuters.

Misiunea poliției UE în Kosovo, EULEX, a declarat că acuzațiile includ crimă organizată, trafic de influență și fraudă împotriva misiunii diplomatice italiene în capitală.

Presa locală a relatat că grupul este suspectat că a vândut râvnite vize Schengen emise de ambasadă.

Vorbind pentru Reuters, ambasadorul italian Andreas Ferrarese a refuzat să confirme sau să infirme rapoartele mass-media potrivit cărora membri ai personalului local al ambasadei se numără printre cei arestați.

"Eu nu pot intra în detalii deoarece există o problemă de viață privată și de asemenea pentru a proteja ancheta", a declarat el în limba engleză.

El a spus că ambasada lucrează pentru a clarifica situația și cooperează cu misiunea UE de poliție și justiție EULEX, în care are încredere deplină.

Purtând măști negre, poliția UE a percheziționat casa lui Uke Rugova, fosta reședință a președintelui kosovar Ibrahim Rugova până la moartea sa în 2006. Uke Rugova este membru al parlamentului Kosovo în cadrul coaliției de guvernare.

"La începutul acestei dimineți, un procuror internațional… a condus o arestare și operațiune de căutare contra a 10 inculpați implicați într-un grup criminal organizat suspectat de comiterea unor diferite infracțiuni", a declarat misiunea UE într-un comunicat.

Ea îl numește pe Uke Rugova ca fiind unul dintre cei arestați. Însă nu a avut de făcut imediat comentarii asupra rapoartelor privind vizele Schengen.

Avocatul lui Rugova, Bajram Tmava, a declarat pentru Reuters: "L-am vizitat la centrul de detenție și el neagă absolut orice fărădelege".

Tatăl său a condus lupta albanezilor din Kosovo pentru libertate față de Serbia în anii 1990, înainte ca abordarea sa pacifistă să fie eclipsată de o insurgență de gherilă. NATO a bombardat Iugoslavia în 1999 pentru a opri un val de epurare etnică comis în Kosovo de forțele sârbe și Kosovo și-a declarat independența în 2008.

O țară săracă fără ieșire la mare de 1,7 milioane de locuitori, Kosovo este singura din Balcanii de Vest care încă are nevoie de vize pentru a intra în spațiul fără frontiere european Schengen, amintește Reuters.

Pentru mulți, o viză Schengen deschide ușa unei posibile șederi pe termen lung în interiorul UE și în cele din urmă șansa de a lucra și trimite bani acasă. (Agerpres)

Comentarii