Calcul matematic: un banal accident de circulaţie a mărit ieri timpul mediu de aşteptare pentru Salvare la Iaşi cu 2 la sută

Ambulanţă pusă pe chituci după un accident în pasajul din Fundație

vineri, 09 iunie 2017, 01:59
2 MIN
 Ambulanţă pusă pe chituci după un accident în pasajul din Fundație

Din cele 66 de maşini ale Serviciului de Ambulanţă Iaşi, 15 se aflau oricum în diferite stadii de reparaţii. Ieri, un accident petrecut în Pasajul Fundaţie a mai indisponibilizat o maşină. Toate astea dau timpi mai îndelungaţi de aşteptare.

În urma unui accident rutier care a avut loc ieri-dimineaţă în Pasajul din Piaţa Mihai Eminescu, o ambulanţă din parcul auto al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Iaşi a fost avariată, urmând ca, în perioada următoare, aceasta să fie trasă pe dreapta până când va fi reparată.

Deşi incidentul a fost unul uşor şi fără victime, acest lucru înseamnă că automat SAJ va interveni la solicitări cu mai puţine echipaje, aproape o treime dintre acestea fiind în service în această perioadă.

Doar ieri-dimineaţă, la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Iaşi, din cele 66 de maşini din parcul auto, 15 se aflau în diferite stadii de reparaţie, fie în atelierul propriu, fie în alte service-uri cu care SAJ are colaborări, intervenindu-se astfel cu un număr limitat de echipaje.

Strict matematic vorbind, indisponibilizarea unei salvări din cele 51 funcţionale înseamnă o mărire a timpului mediu de aşteptare cu circa 2%.

„Până nu se va finaliza procedura naţională de achiziţie de ambulanţe, va trebui să ne descurcăm cu ce avem, cu maşini mai vechi, maşini reparate, pentru că nu avem altă alternativă. Ca să nu diminuăm capacitatea de intervenţie, utilizăm tot ce avem la maximum. Activitatea de reparaţie a lor este una continuă: o parte ies, altele intră. Mai mult, toate maşinile din parcul auto merg 24 din 24 de ore“, a explicat Mircea Ursu, directorul tehnic al SAJ Iaşi.

Acesta a mai precizat că, în mod normal, fiecare ambulanţă ar trebui să aibă cel puţin o tură în care să nu fie folosită la solicitări, însă, pentru că nu există suficiente echipaje medicale care să ajungă la urgenţe, sunt utilizate toate resursele existente. Asta în condiţiile în care aproximativ 50 din cele 66 de echipaje ar trebui să fie casate deoarece au depăşit pragul de uzură fizică şi morală, având sute de mii de kilometri la bord.

Directorul tehnic al SAJ Iaşi a mai precizat că, în ultima perioadă, la nivelul oraşului s-a înregistrat şi un val de activităţi şi evenimente la care echipajele SAJ au trebuit să fie prezente pentru a asigura asistenţa medicală necesară.

„Aceste activităţi organizate în oraş sunt în plus faţă de activitatea noastră de bază, adică cea de a asigura urgenţele zilnice care vin prin apel la 112. Pentru acestea, sunt echipaje care se aduc suplimentar pe regim de gardă, pentru că nu se intervine cu maşini care sunt în tura de serviciu, şi trebuie şi aici să facem faţă cum putem şi cu ce avem“, a completat directorul tehnic al SAJ Iaşi.

Comentarii