Ameninţări cu închisoarea pentru părinţii care nu-şi vaccinează copiii

miercuri, 30 septembrie 2015, 02:00
3 MIN
 Ameninţări cu închisoarea pentru părinţii care nu-şi vaccinează copiii

În lipsa unor campanii de convingere, ministerul se inspiră din legislaţia franceză, dar propune mai multe vaccinuri obligatorii şi pedepsirea părinţilor pentru „rele tratamente aplicate minorului“. Părinţii sunt pasibili de puşcărie, iar copiii nu au voie să meargă la grădiniţă sau la şcoală. Doar în câteva ţări europene imunizarea este obligatorie.

Opt vaccinuri vor fi obligatorii pentru înscrierea copilului la şcoală sau la gră­di­niţă, potrivit unui proiect ce va fi lansat spre dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii. Proiectul consultat de HotNews spune că în România vaccinurile împotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomie­litei, rujeolei, oreionului şi rubeolei vor deveni obligatorii pentru copii, iar la înscrierea la şcoală/grădiniţă, părinţii vor trebui să facă dovada administrării acestora.

Dacă dovada vaccinării complete nu se va putea face, părintele se va prezenta la Co­misia Judeţeană de Vaccinare cu un document în care să fie precizate datele de recuperare în următorul an al vaccinurilor ce nu au fost efectuate iniţial. Dacă nici după un an tabloul vaccinurilor nu va fi complet, şcoala sau grădiniţa nu îl va mai putea înscrie pe copil, iar legea spune că directorul unităţii de învăţământ trebuie să aducă cazul în faţa comisiei de vaccinare.

Ex­cepţie de la vaccinurile obligatorii menţionate vor face copiii care au contraindicaţii medicale pentru anumite vaccinuri, dar care, după cum explică medicii, vor fi imunizaţi în mod indirect dacă colectivul din care fac parte este imunizat.

Grupurile de părinţi anti-vaccin aşteaptă legea ca să poată riposta

Medicii sunt de părere că acest proiect al Ministerului Sănătăţii este binevenit, mai ales că mulţi părinţi în ultima perioadă aleg să nu îşi mai vaccineze copiii după ce se informează din surse necredibile. „O familie care acceptă să îşi vaccineze copiii este conştientă de pericole, dat fiind faptul că, în ultima perioadă, părinţii se informează din surse complet neoficiale şi că toată lumea uită în momentul de faţă ce efecte pot avea aceste boli transmisibile. Vac­ci­nurile în decursul a sute de ani şi-au pus amprenta şi au lăsat o singură mare victorie, eradicarea unor boli extrem de grave. În momentul de faţă, pentru un părinte care este responsabil, este anormal ca copilul lui să intre într-o colectivitate în care ceilalţi nu sunt vaccinaţi şi care fac aceste boli“, a precizat dr. Anca Deleanu, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie – Filiala Iaşi.

De partea cealaltă, părinţii care nu sunt de acord cu vaccinarea mi­cuţilor se arată îngrijoraţi şi spun că, dacă se impune, îşi vor educa copiii acasă. Ei au lansat chiar o dezbatare pe reţelele de so­cializare prin care să caute soluţii. „O să îmi educ copilul acasă, şi cu asta am terminat povestea! Nu avem nevoie de vaccinuri pentru că nu o să stea ei să îngrijească un copil bolnav“, spune o mămică.

Refuzul părinţilor de a îşi vaccina copilul va fi însă taxat de lege. Conform proiectului, dacă un copil nu a fost vaccinat până la vârsta de trei ani, comisia judeţeană de vaccinare va sesiza instituţiile abilitate privind „infracţiunea de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi“, se arată în pro­iectul citat de HotNews.

Părinţii au reac­ţionat dur la această prevedere şi spun că vor găsi alte căi prin care să combată legea. „Oameni buni sunt avocaţi, sunt legi. Să nu uităm că trăim în România unde numai dacă nu vrei nu găseşti o cale! Legea lor se bate cap în cap cu drepturile pacientului, drepturile omului, dreptul la educaţie. Aşteptăm până la momentul când va fi cazul să căutam o cale potri­vită“, a subliniat un părinte.

La nivelul ju­deţului Iaşi, rata de acoperire vaccinală este de 89%, faţă de 95%, cât recomandă Mi­nisterul Sănătăţii.

Comentarii