De Business

Punem punctul pe știi

Amenzi drastice pentru firmele care nu îşi depun bilanţurile la timp

marți, 01 martie 2016, 02:50
2 MIN
 Amenzi drastice pentru firmele care nu îşi depun bilanţurile la timp

Fiscul ieşean a comunicat care sunt principalele date la care se depun situaţiile financiare ale societăţilor comerciale.

Patronii firmelor ieşene sunt aşteptaţi la sediul Administraţiei Judeţene de Finanţe Publice Iaşi pentru a depune situaţiile financiare sau declaraţiile de inactivitate aferente anului 2015. Declaraţiile de inactivitate trebuie depuse în termen de 60 de zile de la închiderea exerciţiului financiar (n.r. – 31 decembrie) de către firmele care nu au desfăşurat activitate de la constituire, neconformarea în termen culminând cu amendă de la 100 la 200 lei. Pe de altă parte, contribuabilii care au desfăşurat activitate economică anul trecut vor trebui să depună situaţii financiare sau raportări anuale, în funcţie de o serie de criterii. Astfel, situaţiile financiare se depun în termen de 150 de zile de la încheierea exerciţiului financiar de către majoritatea firmelor, cu excepţia ONG-urilor şi instituţiilor de credit sau nebancare, care au la dispoziţie un termen de 120 de zile. Nedepunerea acestor situaţii poate fi sancţionată drastic de către AJFP Iaşi, amenzile fiind cuprinse între 2.000 şi 5.000 lei.
 
Referitor la raportările anuale, acestea trebuie depuse de firmele aflate în lichidare în termen de 90 de zile de la închiderea exerciţiului financiar, şi în termen de 150 de zile de către firmele care au un exerciţiu financiar diferit de cel calendaristic, de firmele cotate la Bursă sau de filiale ale unor societăţi rezidente în state aparţinând Spaţiului Economic European. Şi în acest caz, valoarea amenzilor este cuprinsă între 2.000 şi 5.000 lei. Potrivit unui comunicat de presă al AJFP Iaşi, au obligaţia să întocmească situaţii financiare anuale, inclusiv în situaţia fuziunii, dizolvării sau lichidării acestora: societăţile comerciale, regiile autonome, institutele naţionale şi celelalte persoane juridice, instituţiile publice, asociaţiile şi celelalte persoane juridice cu şi fără scop patrimonial, subunităţile fără personalitate juridice din ţară sau străinătate, deţinute de persoane din ţară sau din străinătate şi organismele de plasament colectiv.
 
„Erorile constatate după depunerea situaţiilor financiare anuale se corectează la data constatării lor. Se interzice depunerea a mai multor seturi de situaţii financiare anuale/raportări contabile anuale, pentru acelaşi exerciţiu financiar/an calendaristic”, potrivit AJFP Iaşi. Anul trecut, doar 55% din firmele care trebuiau să depună aceste documente şi-au făcut datoria. Totuşi, din firmele care nu au depus, 83% sunt în insolvenţă sau faliment, astfel că din cele peste 34.000 entităţi economice din judeţ, 2.600 nu aveau depuse documentele fiscale pentru anul 2014, într-o statistică oferită de Fisc pentru „Ziarul de Iaşi” în octombrie 2015.  
 
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii