Angajaţi de la UMF, puşi să-şi ia concediu când au activitate didactică

vineri, 01 mai 2015, 01:58
3 MIN
 Angajaţi de la UMF, puşi să-şi ia concediu când au activitate didactică

Decizia a fost luată în momentul în care universitatea a fost condusă de către prof.dr. Vasile Astărăstoae. „Concediul se poate lua când universitatea nu are activitate, iar când are, nu poţi da drumul oamenilor“, susţine fostul rector.

Câţiva angajaţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi susţin că le-a fost fragmentat concediul „în mod ilogic“ de către conducerea instituţiei de învăţământ superior, lucrând mai multe zile din vară şi având liber în septembrie, când aveau activitate didactică. Cei care au trimis sesizarea pe adresa redacţiei se recomandă a fi angajaţi din categoria personal didactic auxiliar şi se plâng că de anul trecut s-au luat două decizii în Consiliul de Administraţie al universităţii care le limitează libertatea de a-şi lua concediu în perioada în care universitatea nu are activitate didactică.

„Fişa postului nostru cuprinde sarcini de a pregăti şi sprijini activitatea didactică practică cu studenţii, cât şi alte activităţi administrative specifice fiecărei discipline, muncă pe care o facem de ani de zile cu plăcere“, au precizat angajaţii.

În decizia nr. 818/25.08.2014 se menţionează că, „având în vedere necesitatea desfăşurării activităţii personalului auxiliar-didactic în concordanţă cu structura anului universitar“, Consiliul de Administraţie a hotărât fragmentarea concediului de odihnă după următorul program – zilele de 9, 10, 14-17 în aprilie, zece zile în luna august, şase în luna septembrie şi 23, 24, 28, 29, 30, 31 în decembrie.

„Această fragmentare nu are nicio logică şi anume concediul din luna septembrie este tocmai când există activităţi cu studenţii. La fiecare disciplină, activitatea noastră nu poate fi făcută de persoane de la alte discipline, dat fiind specificul fiecărei discipline şi a intervalului scurt de concediu“, au precizat angajaţii UMF.

Aceştia mai susţin că nu se poate respecta nici prevederea din Codul Muncii care susţine că angajatorul este obligat, în cazul în care concediul de odihnă se face fracţionat, să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să aibă cel puţin 15 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

Cele două decizii prin care s-a stabilit acest concediu au fost semnate anul trecut, când rector al UMF era în continuare prof.dr. Vasile Astărăstoae. Acesta a explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ că deciziile au fost luate în Consiliul de Administraţie şi au fost luate prin consultarea cadrelor didactice, astfel încât activitatea universităţii să nu aibă de suferit.

„Este o decizie valabilă atât pentru cadrele didactice cât şi pentru cele auxiliar-didactice. Concediul se poate lua când universitatea nu are activitate, iar când are, nu poţi da drumul oamenilor. Însă în acea decizie se precizează că în cazuri excepţionale, personalul poate face cerere să nu-şi ia concediu în perioadele stabilite, iar dacă coordonatorul disciplinei este de acord atunci li se aprobă“, a declarat prof.dr. Vasile Astărăstoae.

Angajaţii mai susţin şi că intenţionează să sesizeze Oficiul Juridic al universităţii care ar fi aprobat deciziile cu încălcarea unor prevederi din Codul Muncii.
 

Comentarii