Apar ploile, dar disconfortul termic rămâne. Prognoza de la Meteo Moldova

luni, 27 iunie 2016, 02:00
2 MIN
 Apar ploile, dar disconfortul termic rămâne. Prognoza de la Meteo Moldova

Specialiştii Meteo Moldova estimează că săptămâna viitoare va fi una în care, deşi temperaturile vor scădea uşor, disconfortul termic se va păstra şi sunt aşteptate inclusiv fenomenele extreme. 

 „Ne aşteaptă o săptămână cu un regim termic apropiat de normal în majoritatea zonelor. Instabilitatea va fi cuvântul de ordine al fiecărei zile din cursul săptămânii următoare. Aceasta va fi una specifică zilelor de vară, cu ploi torenţiale, frecvente descărcări electrice, căderi de grindină şi intensificări ale vântului“, explică aceştia.

Specialiştii, formaţi în special din cadre didactice şi doctoranzi ai Facultăţii de Geografie şi Geologie, a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, spun că săptămâna trecută a fost una în care stresul termic „a fost o adevărată piatră de moară (…) Acesta atingea pragul critic chiar din ultimele ore ale dimineţii şi se menţinea până la orele serii“.

Pentru săptămâna aceasta, pentru întreaga regiune a Moldovei, maximele vor fi între 21-24 grade Celsius în zona deluroasă de nord-vest şi 30-33 de grade în sudul şi centrul Moldovei, inclusiv în zona Iaşului. Minimele vor rămâne la fel în zona noastră, 18-20 grade. Însă, deşi temperatuile par să scadă, nu vom scăpa de umiditatea ridicată din atmosferă şi, prin urmare, nici de disconfrotul termic.

În ceea ce priveşte precipitaţiile, acestea vor avea caracter de aversă, vor fi însemnate cantitativ şi se vor întâlni de regulă după-amiază şi în prima parte a nopţilor. „Aşa cum este lesne de înţeles, apariţia precipitaţiilor pe un fond termic ridicat va fi una violentă. De asemenea, risc de viituri, cu atât mai mult că solul este saturat de apă, în urma ultimelor episoade pluviale. Pe fondul instabilităţii aşteptate, măsuri de precauţie pentru cei ce urmează să efectueze activităţi în aer liber“, au conchis reprezentanţii Meteo Moldova. 

 

Comentarii