ARĂTAȚI CE PUTEȚI! Concurs de idei pentru Piaţa Palatului Culturii. REGULI

joi, 25 august 2016, 02:01
2 MIN
 ARĂTAȚI CE PUTEȚI! Concurs de idei pentru Piaţa Palatului Culturii. REGULI

Care sunt liniile obligatorii trasate de Primărie, în regulamentul de concurs, pentru amenajarea spaţiului din faţa Palatului Culturii?

Municipalitatea aşteaptă idei pentru amenajarea spaţiului verde din zona Palatului Culturii până la sfârşitul lunii septembrie. În Sistemul Electronic pentru Achiziţii Publice (SEAP) au fost publicate regulamentul şi tema concursului de soluţii cu privire la refacerea esplanadei, unde funcţionează în prezent şi o parcare de aproape 200 locuri. Suprafaţa de teren este de 17.317 mp, fiind vorba despre Piaţa Palatului Culturii (14.506 mp) şi spaţiul verde din spatele Palatului Culturii (2.811 mp).

„Se vor propune materiale durabile, naturale şi locale care subliniează sustenabilitatea amenajărilor. Vor fi apreciate soluţii care folosesc materialele într-o manieră ce pune în valoare identitatea şi puterea spirituală a locului. Se va acorda atenţie zonelor de întâlnire, ale rezolvărilor de paviment propuse cu pavimentele existente pe străzile adiacente (racordarea Pieţei Palatului cu strada A. Panu, bd. ştefan cel Mare şi strada Palat)“, se arată în documentaţiile aferente concursului, publicate de Primărie în SEAP.

Potrivit sursei citate, proiectele propuse vor cuprinde şi un concept de trafic riveran cu amenajarea acceselor rutiere pentru trafic ocazional, analiza posibilităţii de parcaje subterane sau supraterane şi a posibilităţii de organizare de spectacole în aer liber.

La nivel de mobilier urban, un proiect trebuie să cuprindă amplasarea de bănci, coşuri de gunoi, suport biciclete, panouri de informare pentru evenimente, precum şi alte propuneri care sunt lăsate la latitudinea concurenţilor.

Un alt concept în amenajarea Pieţei Palatului Culturii este cel privind asigurarea unui sistem de iluminat funcţional şi ambiental al traseelor şi punctelor de interes (statuia lui Ştefan cel Mare şi cele două tunuri din lateral), precum şi elaborarea unui plan pentru vegetaţie şi pentru evacuarea apelor pluviale.

Nu în ultimul rând, Primăria mai solicită identificarea spaţiilor cu potenţial comercial estival, elaborarea unui sistem de afişaj pentru informaţii despre monumentele de arhitectură şi subliniază că nu se doreşte proiectarea unor construcţii sau clădiri provizorii pe spaţiul pieţei.

„Obiectul principal al concursului caută să promoveze idei noi în urbanism şi să remodeleze tipologiile tradiţionale de spaţii urbane, încurajând creativitate, susţinând în acelaşi timp cercetarea arhitecturală şi implementarea de proiecte contemporane în sit istoric, dar cu sensibilitate şi respect faţă de elementele existente“, se mai arată în documentaţie.

Termenul pentru depunerea proiectelor este 26 septembrie, preşedintele juriului fiind primarul Mihai Chirica, în timp ce 4 dintre cei 7 membri ai comisiei sunt arhitecţi. Cel mai bun proiect va fi premiat cu 8.000 lei, iar concuren­ţii clasaţi pe locurile II şi III vor încasa 5.000 lei şi, respectiv, 3.000 lei.

Comentarii