Arhiva şi biblioteca istoricului Mihnea Berindei vor fi aduse de la Veneţia la Iaşi

marți, 29 august 2017, 01:50
2 MIN
 Arhiva şi biblioteca istoricului Mihnea Berindei vor fi aduse de la Veneţia la Iaşi

Istoricul Dorin Dobrincu a anunţat demersurile unui grup de istorici ieşeni pentru a aduce la Iaşi biblioteca şi arhiva istoricului Mihnea Berindei, care s-a stins din viaţă în Veneţia în 2016. „Zilele trecute am împachetat la Veneţia biblioteca şi arhiva lui Mihnea Berindei. 

Sunt cărţi, extrase şi documente deosebit de importante pentru istoria României, osmanistică, Europa central-estică, exilul anticomunist românesc din anii 1970 – 1989, reconstrucţia democratică a României, Republicii Moldova şi a altor ţări din regiune după căderea comunismului“, a scris Dorin Dobrincu pe o reţea de socializare. Arhiva şi biblioteca lui Mihnea Berindei vor ajunge la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol“ din Iaşi, iar documentele la Arhivele Naţionale Iaşi, acestea urmând să completeze o colecţie ce a fost primită în martie 2013, după cum precizează Dorin Dobrincu.

Întreg demersul s-a desfăşurat în urma donaţiilor făcute de Catherine Berindei, soţia lui Mihnea Berindei. La finalul săptămânii trecute, arhiva a fost transportată pe canalele Veneţiei, fiind preluată ulterior de un TIR care va ajunge în perioada următoare la Iaşi, cel mai probabil vineri. Mihnea Berindei a murit la vârsta de 68 de ani, fiind cunoscut drept un reputat cercetător român naturalizat în Franţa în urma exilului din România. A lucrat 20 de ani ca cercetător specializat în istoria Imperiului Otoman la Ecole des Hautes etudes en Sciences Sociales. În România este recunoscut ca fiind una dintre vocile disidenţei anticomuniste, vorbind la Europa Liberă despre represiunile regimului comunist din ţară şi încurajând rezistenţa celor din ţară.

Comentarii