Arjen, primul între arieni

duminică, 26 mai 2013, 00:09
6 MIN

 

 

Cu un gol şi o pasă decisivă, Robben a fost eroul finalei Ligii Campionilor, câştigată de Bayern München în faţa Borussiei Dortmund cu 2-1 (0-0). Bavarezii au cucerit pentru a cincea oară cel mai preţios trofeu al fotbalului european
Bayern: Neuer – Lahm, Boateng, Dante, Alaba – Martinez, Schweinsteiger – Robben, Müller, Ribéry (’90^1 – Luiz Gustavo) – Mandzukic (’90^4 – Gomez). Antrenor: Jupp Heynckes.
Borussia: Weidenfeller – Piszczek, Subotic, Hummels, Schmelzer – Bender (’90^1 – Şahin), Gündogan – Blaszczykowski (’90^1 – Schieber), Reus, Grosskreutz – Lezandowski: Antrenor: Jürgen Klopp
Arbitru: Nicola Rizzoli (Italia).
Cartonaşe galbene: Dante, Ribéry / Grosskreutz
0-1, min. 60: Ribéry îl deschide pe partea stângă pe Robben, acesta îl depăşeşte pe portarul Weidenfeller şi pasează lui Mandzukic, care înscrie simplu.
1-1, min. 68: Dante îl faultează în careu pe Reus, lovitura de pedeapsă este transformată de Gündogan.
2-1, min. 89: pasă în adâncime a lui Ribéry pentru Robben, care trece prin apărarea Borussiei şi înscrie în poarta lui Weidenfeller.
Nici detestatul Führer de altădată n-ar fi visat ceea ce s-a întâmplat sâmbătă seara: invazie germană pe străzile Londrei. E limpede, englezii nu s-au arătat încântaţi de acest fenomen, fiindcă nu le-a căzut bine la stomac o finală teutonă pe templul lor din Wembley, dar au avut şi de lucru pentru că suporterii germani ai celor două echipe s-au încăierat serios pe străzi, poliţia londoneză având serios de lucru. Pe teren, ca să folosim un termen din vremea Reich-ului de altădată, finala "ariană" a fost decisă de Arjen Robben foarte aproape de fluierul care trebuia să conducă meciul spre prelungiri. A fost, deci, un final cu emoţii al finalei deşi, cu cât partida înainta spre deznodământ cu atât mai mult se arăta clasa care desparte pe Bayern de Borussia. Probabil că formaţia din Dortmund ar fi avut mai multe şanse într-un ultim act cu Barcelona, ca să nu mai vorbim de Real, decât de acest Bayern, care, indiferent de palmarese sau de forma sportivă, a fost şi este, de multă vreme, "tăticul" fotbalului german. Ce-i drept, Borussia îşi permitea tupeul inoculat de un antrenor tânăr şi talentat, Jürgen Klopp, care a crezut în şansa lui şi în strategia lui curajoasă. Să atace Bayern-ul în primele minute, să dea o lovitură de graţie şi să apere rezultatul până la final, mizând şi pe eventualele posibilităţi de contraatac. Nu i-a lipsit mult junelui Jürgen să-i iasă măcar jumătate de pasienţă, dar s-a opus portarul advers, Manuel Neuer, providenţial la şuturile lui Lewandowski (’12), Blaszczykowski (’13), Reus (’19) şi Bender (’21). Trecuse bine prima repriză de jumătate, când Bayern a început să "mârâie", dar Neuer i-a transmis ambiţia omologului său Weidenfeller. Ribéry, Robben şi Müller încep să deseneze prin jumătatea lui Klopp, iar numitul Weidenfeller salvează din faţa lui Mandzukic, din şutul lui Robben, în timp ce Lewandowski n-a reuşit să profite de o bâlbă în apărearea bavareză, din cauza lui Neuer. Cea mai mare ocazie a primei reprize a apărut în min. 41, când Robben (care părea sortit să redevină oaia neagră a echipei) a întârziat o clipă, suficient ca portarul Borussiei să-i fure mingea.
Al doilea act al finalei a început tacticizat, ca să nu spunem somnolent, de parcă am fi asistat la un Inter – Juventus. Se părea că se aşteaptă o greşeală decisivă, dar n-a fost nici o greşeală, ci trezirea lui Robben, care i-a făcut cadou lui Mandzukic golul de 1-0. Şansa Borussiei s-a numit… Dante, care a comis o comédie (deloc divină!) în careu, intrând cu piciorul la faţa lui Reus. Rizzolli l-a iertat pe tizul lui Alighieri de al doilea galben, însă nu şi de penalty, transformarea lui Gündogan relansând meciul. Dar echipa la timonă este Bayern. Weidenfeller s-a remarcat din nou la un trăsnet trimis de Alaba (’78) şi la torpila de la 16 metri a lui Schweinsteiger (’82), iar când părea învins în min. 72 de Robben, a venit Subotic şi l-a salvat de pe linia porţii. Dar până la urmă, vicleanul Arjen Robben a devenit din risipitorul echipei, eroul meciului, când, servit de celălalt mare "R" al echipei, a măturat careul Borussiei şi l-a îngenuncheat pe portar. Un gol (decisiv) după o pasă decisivă. Mai poţi să-i zici ceva lui Robben?
 
Al cincilea trofeu
Căpitanul echipei Bayern Munchen, Philipp Lahm, a primit trofeul Ligii ampionilor, sâmbătă seară, la Londra, din partea preşedintelui UEFA, Michel Platini, în prezenţa cancelarului german, Angela Merkel. Lahm a ridicat penru prima oară trofeul câştigat de Bayern pentru a cincea oara în istorie, doar după ce toţi jucătorii şi staful tehnic al bavarezilor au fost premiaţi de Platini. Primul reprezentant al Bayern care a primit medalia de campion a fost antrenorul Jupp Heynckes, care va părăsi echipa la finalul acestui sezon. Heynckes este al 19-lea antrenor din istorie care câştigă Liga Campionilor de două ori şi al cincilea care reuşeşte performanţa cu două echipe diferite, după ce s-a impus şi cu Real Madrid, în 1998. Anterior, jucătorii Borussiei Dortmund, alături de staful tehnic al antrenorului Jürgen Klopp, au primit medaliile cuvenite învinsei din finala de la Londra.
Declaraţiile antrenorilor
Jürgen Klopp: "Felicitări Bayern, felicitări Jupp. Am fost în joc dar la final totul a ieşit perfect pentru Bayern şi ei au câştigat. Le-am spus jucătorilor mei că vor reveni într-o altă finală, poate nu pe Wembley dar într-o altă finală"

Jupp Heynckes: "Este incredibil, de acestă dată am ajuns până la final. Nu a mai existat nicio echipă în Germania să facă ce am făcut noi în acest sezon. Am câştigat campionatul la 25 de puncte diferenţă, am cucerit Liga Campionilor şi mai avem de jucat finala Cupei Germaniei. Sunt extrem de satisfăcut, în acest sezon am văzut un spirit de echipă extraordinar. Am avut 22-23 de jucători cu adevărat profesionişti şi acesta a fost secretul nostru. În ultima săptămână am lucrat foarte mult cu Robben, mai ales în plan fizic, şi mă bucur pentru el. Anul trecut a fost tragic pentru toată lumea, nu numai pentru Robben. Astăzi însă el a fost decisiv. Era momentul perfect pentru această generaţie să câştige Liga Campionilor. Meritul este numai al lor, eu nu am fost pe teren. A fost un meci intens, ambele echipe au luptat până la final. Din punct de vedere tactic jocul a fost la cel mai înalt nivel şi trebuie să-i felicităm pe adversari. Dortmund a avut un sezon fantastic în Liga Campionilor după ce a câştigat doi ani la rând titlul în Germania. Înţeleg deziluzia lor, dar fotbalul este creat din victorii şi înfrângeri. Este posibil ca în această seară să înceapă o nouă eră în Europa, cea a lui Bayern", a spus Heynckes.

 

Comentarii