Armistiţiu cu armele la picior, ieri, la PSD. Toată lumea-şi trage sufletul

luni, 14 septembrie 2015, 01:58
4 MIN
 Armistiţiu cu armele la picior, ieri, la PSD. Toată lumea-şi trage sufletul

Taberele din filiala ieşeană a PSD au încheiat un armistiţiu cu arma la picior. După runde succesive de discuţii, purtate de vineri până duminică, prima fiind şi cea mai tensionată, liderii PSD au căzut de acord să suspende temporar ostilităţile.

Presaţi de preşedintele executiv al partidului, Liviu Dragnea, să prezinte o poziţie unită, social-democraţii ieşeni îi vor trimite acestuia o listă întreagă de candidaţi potenţiali la funcţiile din partid. Departe de a se fi încheiat, războiul intern din partid pare să fi luat doar o pauză pentru a permite combatanţilor să-şi tragă sufletul.

"Dragnea nu a dat un ultimatum. A lansat un mesaj foarte simplu şi foarte actual în condiţiile de acum: încercaţi să găsiţi o soluţie pentru a nu pune în pericol partidul. Pe 3 octombrie avem alegeri în partid. Toate funcţiile vor fi puse la dispoziţia celor care le vor dori. Până atunci, rămânem în structura existentă“, a precizat primarul interimar, Mihai Chirica.

Cele două zile de discuţii din weekend au dus doar la concluzia că nimic cert nu a fost stabilit. La alegerile din octombrie, pentru funcţia de preşedinte al filialei judeţene a PSD este aşteptată o concurenţă acerbă. Pe lista scurtă a posibililor candidaţi la principala funcţie din filiala ieşeană a partidului se află secretarul de stat Maricel Popa, senatorul Florin Constantinescu, senatorul Sorin Lazăr, consilierul judeţean Vasile Câtea şi preşedintele interimar al Consiliului Judeţean, Victorel Lupu. La aceştia s-ar putea adăuga şi primarul comunei Schitu Duca, Mihai Mihalache.

O variantă luată în calcul este şi candidatura liderului consilierilor judeţeni ai PSD, Cristian Stanciu, în cazul în care Lupu nu se va mai înscrie în cursă, surse din cadrul partidului afirmând că acesta nu este interesat de funcţie. Singurul nume care nu a fost menţionat de niciunul din participanţii la negocierile din ultimele zile este cel al fostului lider al filialei, primarul Gheorghe Nichita. „Lista candidaţilor este deschisă. Conform statutului, inclusiv în ziua alegerilor pot fi depuse candidaturi, şi nu ar mira pe nimeni dacă s-ar întâmpla. Important este că rămânem uniţi, şi vom rămâne şi după 3 octombrie, când vom avea un nou Birou Executiv, un nou Birou Permanent Judeţean şi toate structurile de conducere noi“, a precizat Câtea.

Până la organizarea alegerilor interne, conducerea filialei judeţene a PSD va fi asigurată de Victorel Lupu, un apropiat al lui Nichita şi Stanciu. Lupu se află însă în concediu până pe 29 septembrie, pregătirea alegerilor urmând practic să fie asigurată de secretarul executiv al filialei, consilierul judeţean Mihail Popescu, aflat în relaţii reci cu tabăra Nichita.

Contactat telefonic, Cristian Stanciu a apreciat discuţiile din ultimele zile ca ducând la „un consens parţial“. „Există o disponibilitate largă pentru a menţine echilibrul şi unitatea în partid. S-a ajuns la un consens parţial, în sensul susţinerii unei echipe unitare care să se ocupe de judeţ. Însă, pe de altă parte, există mai multe variante privind intenţiile legate de candidatura la preşedinţia PSD Iaşi, lista rămânând deschisă“, a comentat Stanciu.

 

CITEŞTE ŞI: 

Maini in gat si pumni la PSD Iaşi: Butoiul cu pulbere a explodat. Se numără răniţii

Negocierile dintre tabere au intrat în prelungiri, după ce tabăra Chirica a obţinut un uşor avantaj, în urma intervenţiei secretarului general de la Bucureşti. Tensiunea a fost atât de mare încât, la un moment dat, doi participanţi şi-au înfipt mâinile în gât. Urmează un weekend de foc la PSD Iaşi. Şedinţa programată pentru ieri a fost un semieşec, în încercarea taberelor din filială de a ajunge la un consens. Potrivit preşedintelui Liviu Dragnea, dacă nu se ajunge la o înţelegere până luni, PSD Iaşi ar urma să fie condus din afara judeţului

 

Comentarii