Ăştia-ş liberalii!

marți, 18 august 2015, 01:50
3 MIN
 Ăştia-ş liberalii!

Amintiri din epoca duduitoare ce va să vină.

Mai ţineţi minte una dintre primele certuri serioase declanşate între PNL şi PD, în timpul parteneriatului din cadrul Alianţei DA? Se fac vreo opt ani de atunci. Totul a început cu declaraţia imperativă şi intempestivă a lui Emil Boc, poreclit „Piticul” – liderul democraţilor, care a cerut fuziunea imediată a celor două partide sub numele de PD. După un moment de derută, liberalii – aflaţi sub comanda premierului Călin Popescu Tăriceanu, alias „Moliceanu” – au contraatacat nervoşi şi au solicitat la rându-le unirea celor două formaţiuni politice, dar sub titulatura istorică de PNL. Şi a început bâlciul!

Erau vremuri frumoase şi liniştite, iar partidele de la guvernare nu prea aveau cu ce să-şi ocupe agenda. PSD se prăbuşise din lipsă de ciolan, se lua credit cu buletinul de la orice colţ de stradă, căpşunarii trimiteau lunar miliardul de euro în ţară, aparatul administrativ se îngrăşa ca un porc, ajutoarele sociale, salariile şi pensiile creşteau cu viteză nemaipomenită, muncitorii chinezi ridicau voioşi mall-uri oriunde vedeai cu ochii, iar Băsescu se iubea cu Udrea.

Dar, cu un an înainte de venirea crizei, conflictul dintre PNL şi PD a escaladat, liberalii i-au alungat pe democraţi de la guvernare şi au încheiat un pact de colaborare cu PSD. Ce sume babane s-au risipit atunci fără să se facă absolut nimic! Nici autostrăzi, nici spitale regionale de urgenţe, nici necesarele şi promisele reforme în Sănătate şi în Educaţie. În schimb, ulterior, Antonescu şi Ponta (unşi lideri ai PNL şi PSD) au privit în sufletele lor adânci şi, descoperind zăcăminte uriaşe de camaraderie şi putere de sacrificiu, au inventat o nouă alianţă politică întru binele românilor (USL, dacă aţi uitat cumva!).

Azi, povestea merge mai departe. Până la urmă, după eşecul jalnic al USL, PNL şi PD (PDL) chiar au fuzionat, rezultând noul PNL. Răutăcioşii spun că avem de-a face tot cu un PD, dar cu nume schimbat, în vreme ce vizionarii prevăd o perpetuă Românie liberală cu parfum de femeie. E drept că Boc şi Tăriceanu au dispărut din peisaj, deconspirându-şi astfel adevăratele iubiri, Băsescu, respectiv Ponta, dar ceilalţi liberali şi democraţi au rămas (dacă nu au ajuns cumva la mititica!) pe poziţii. Chiar şi promisiunile lor sunt aceleaşi. Potrivit programului de guvernare, imediat ce va prelua puterea în 2016, noul PNL ne va construi autostrăzi, spitale regionale de urgenţe şi va face din Educaţie şi din Sănătate priorităţi naţionale! Din nou, ni se promite – sub cuvânt de onoare! – că Iaşul va beneficia de o atenţie plină de dragoste recunoscătoare din partea guvernanţilor, pentru a-şi recăpăta strălucirea de odinioară!

Singura şi eterna morală a poveştii este că politicienii de azi sunt în stare de orice jonglerie electorală pentru a-şi păstra puterea, privilegiile şi averea. Atâta vreme cât încă nu-i putem trage la răspundere pentru nenumăratele minciuni cu care ne îndoapă în campaniile electorale, nu ne rămâne decât ca, la anul, printr-un vot bine cântărit, să-i trimitem fie acasă, fie – de ce nu? – la puşcărie.

Apropo, l-am auzit în această vară pe Petre Roman exprimându-şi dorinţa de a candida din partea PNL la fotoliul de primar al Bucureştiului. Premier de foarte tristă amintire, incompetentul şi aventurierul Roman afirma cu vreo 20 de ani în urmă că nu-şi concepe viaţá în afara social-democraţiei. |ştia-s liberalii?

Comentarii