Atenţia asupra „împărţirii“ primarilor din Iaşi între PNL şi PSD, abătută cu ironii

luni, 06 octombrie 2014, 01:58
4 MIN
 Atenţia asupra „împărţirii“ primarilor din Iaşi între PNL şi PSD, abătută cu ironii

Liberalii afirmă că Dragnea a venit la racolări, în timp ce prefectul susţine că sunt „fantezii“.

Prefectul Dan Cârlan a re­cunoscut pentru „Ziarul de Iaşi“ că a participat la întâlnirea se­cretă dintre vicepremierul Liviu Dragnea şi mai mulţi primari din judeţ. Prefectul a declarat că a luat parte la întâlnire, dar a invocat îndatoririle pe care le are reprezentantul Guvernului în teritoriu faţă de un înalt oficial guvernamental atunci când se află la Iaşi.

Liderii din PNL Iaşi au demascat zilele trecute şedinţa secretă dintre Dragnea şi primari, acuzând că vicepre­mierul le-a promis primarilor că le finanţează proiectele depuse la Ministerul Dezvoltării în schimbul migraţiei lor la PSD Iaşi.

„Am participat la o în­tâlnire cu domnul Dragnea pentru că este absolut firesc atât timp cât viceprim-ministrul este în judeţ, prefectul ca reprezentant al Guvernului trebuie să fie acolo. M-am întâlnit cu domnul Dragnea în cursul vizitei pe care a avut-o în Iaşi şi am discutat exclusiv proiectele legate de judeţ“, a declarat prefectul Dan Cârlan.

Acesta susţine că a discutat cu vicepremierul proiecte legate de judeţul Iaşi, că i-a prezentat şi situaţia legată de pagubele provocate de inundaţii şi că în urma discuţiei ar fi reuşit să finalizeze un nou proiect de hotărâre de guvern şi să-l transmită pentru ca judeţul să beneficieze de noi fonduri. Prefectul Dan Cârlan a refuzat să precizeze unde a avut loc întâlnirea secretă şi de ce a fost ţinută departe de ochii presei. Mai mult, acesta a fost întrebat în cadrul conferinţei de presă pe care a organizat-o vineri dacă s-a întâlnit cu ministrul Dragnea şi a negat categoric. „Am fost întrebat dacă m-am întâlnit joi cu domnul Dragnea. Am spus că «nu» pentru că întâlnirea a avut loc miercuri“, a explicat Cârlan.

Liberalii au continuat şi ieri acuzaţiile la adresa social-democraţilor şi a prefectului. Senatorul Varujan Vosganian susţine că prefectul i-a invitat pe primari la întâlnirea secretă care ar fi avut loc la restaurantul „La Castel“, unde a fost organizată acum două săptămâni şi nunta mezinei primarului Gheor­ghe Nichita. „Nego­cierile se poartă fără nicio jenă şi la nivel înalt. Însuşi Liviu Dragnea, vicepremier, a venit la Iaşi şi a târguit cu fiecare primar. Târguiala s-a derulat cam aşa: prefectul a invitat primarii liberali la restaurant (Castel îi zice restaurantului, ca să dea un iz de cavalerism), apoi primarii au intrat unul câte unul în sanctuarul târguielii unde îi aştepta vice­premierul. Dragnea îi întreba: ce vrei ca să treci la PSD? Iar primarii, precum copilaşii în faţa zeiţei Măseluţă, spuneau: vreau aia şi aia şi aia. Se face, spunea Dragnea, invariabil, şi scria pe răboj (sau se făcea că scrie)“, a declarat Vosganian.

Senatorul liberal a sugerat că „ar trebui totuşi să se analizeze dacă folosirea banilor publici în schimbul adeziunii de membru la partidul de guvernă­mânt nu are totuşi o încadrare penală de tipul mitei“ şi a acuzat că „instituţia prefectului, care ar fi trebuit să fie apolitică, se face vârful de lance al acestor presiuni“. Reacţia prefectului Dan Cârlan a fost una vehementă. „Total­mente greşit şi exclus. Este o fantezie să creadă cineva că vine viceprim-ministrul Guver­nului să negocieze transferuri de primari dintr-o parte în alta. Numai cine nu cunoaşte cum funcţionează politica la nivel local poate să gândească că ar fi credibil un asemenea scenariu în care viceprim-mi­nis­trul să vină în teritoriu şi să negocieze transferuri“, a declarat Cârlan.

Prefectul a mai precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că ministrul Liviu Dragnea a venit la Iaşi „pentru că a primit solicitări nenumărate de la primari“. Acesta a catalogat drept „copilărie“ şi o „manipulare gro­solană“ scenariul conform căruia Dragnea ar fi venit la Iaşi să racoleze primari. „Este de datoria prefectului ca repre­zen­tantul Guvernului în teoritoriu să fie alături de orice membru al Guvernului care se află în judeţ. Nu a existat niciun cuvânt despre trecerea de la un partid în altul. A fost o discuţie legată de priorităţile şi nevoile de finanţare ale pri­măriilor“, a mai detaliat Dan Cârlan.

Conform prefectului, întâlnirea a durat aproximativ 3 ore, la care ar fi participat „mulţi primari“. Liberalii au dezvăluit săptămâna trecută că vicepremierul Dragnea ar fi purtat discuţii cu 60 de primari, majoritatea de la PSD şi în jur de 15, de la ACL. Conform li­beralilor, Dragnea le-ar fi promis că le semnează contractele pe care le au depuse la Ministerul Dezvoltării dacă trec la PSD Iaşi. Racolarea imputată vicepremierului în schimbul fondurilor guvernamentale s-ar produce în contextul în care ordonanţa „traseiştilor“ care le permite aleşilor locali să plece la alt partid fără să-şi piardă man­datul expiră în perioada imediat următoare.
 

Comentarii