Au dispărut 11 monumente istorice din Iaşi. Demolate sau chiar furate bucată cu bucată

joi, 26 mai 2016, 01:58
2 MIN
 Au dispărut 11 monumente istorice din Iaşi. Demolate sau chiar furate bucată cu bucată

Monumentele Iaşului sunt pe cale de dispariţie. În ultimii zece ani, 11 monumente istorice ieşene s-au ruinat sau au fost pur şi simplu furate. Alte două au dispărut de pe lista monumentelor istorice, nemaibeneficiind astfel de protecţie.  

Mai mult, în noua Comisie Zonală a Monumentelor Istorice, ieşenii se află în minoritate. Aceasta, deşi Iaşul se află pe locul al doilea în ţară din punctul de vedere al numărului de monumente, după Bucureşti. „În noua comisie zonală sunt foarte mulţi bucureşteni, în condiţiile în care ea cuprinde judeţele Iaşi, Vaslui, Galaţi, Vrancea şi Bacău. Nu se poate ca Planul Urbanistic General al unui oraş precum Iaşul să fie avizat de oameni care ştiu oraşul doar ca turişti sau din fotografii. La următoarea şedinţă a comisiei avem în discuţie 54 de dosare numai din Iaşi. Am informat Ministerul Culturii asupra acestei probleme, dar deocamdată fără rezultat”, a declarat şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, Virgil Băbîi.

Pe lista naţională a monumentelor istorice se află 1.630 de obiective, din care 1.431 sunt monumente arheologice şi de arhitectură. Pe lista A, cuprinzând obiectivele de interes naţional se află 124 de monumente. „Lista are foarte multe erori. Sunt trecute acolo monumente care nu există sau cu adrese greşite. Am avut numeroase procese cu proprietari ai unor clădiri care sunt trecute ca monumente din greşeală, regimul de construcţie fiind foarte restricţionat”, a spus Băbîi. Tot din eroare, muzeul Mihail Sadoveanu şi atelierele Nicolina au fost scoase de pe lista monumentelor istorice. Dacă pentru muzeu există un dosar de reclasare a clădirii ca monument, pentru atelierele Nicolina situaţia este mai complicată. „Nu putem propune clasarea ca monument din oficiu, iar proprietarii nu vor să semneze. Asta înseamnă că oricând atelierele ar putea să dispară”, a spus Băbîi.

De-a lungul anilor, s-au demolat sau furat bucată cu bucată conacul Poieni, turnul de apă al Fabricii Nicolina, fosta manufactură de tutun, conacul Cantacuzino-Paşcani din Cepleniţa sau casa scriitoarei Magda Isanos. Printre monumentele dispărute se numără şi busturile lui Nicolae Ganea şi Barbu Ştefănescu Delavrancea din parcul Copou. După 1989 au fost restaurate 34 de monumente istorice, îndeosebi cu fonduri europene. Alte 36 se află însă în stare gravă de degradare sau necesită lucrări de restaurare urgente. 

Comentarii