Avanpremieră la Noaptea Cercetătorilor la Iaşi: magia fizicii (GALERIE FOTO)

vineri, 27 septembrie 2013, 01:50
3 MIN

Cercetătorii ieşeni au organizat ieri o sesiune de experimente pentru presa locală. Evenimentul a fost o avanpremieră la Noaptea Cercetătorilor, ce se va desfăşura astăzi, de la 18 la 24, la Palas.

În borcanul din laboratorul de fizică, fulgerele se izbesc de sticlă nervoase, încercând să evadeze. Cum se aşază o mână deasupra lor, se îngrămădesc ca peştii dintr-un acvariu când îi hrăneşti. Dar curentul nu se opreşte la peretele de sticlă. Urcă prin mână, îţi furnică muşchii braţului şi, aparent, se opreşte la cap. Cel puţin ăsta a fost cazul lui Ciprian, care, curajos, şi-a lipit un bec pe vârful nasului şi s-a aprins.

GALERIE FOTO

„Copiii sunt fascinaţi de experimentele astea“, povesteşte Ionuţ, fizicianul care ne-a strâns într-un laborator de la ultimul etaj al Universităţii „Cuza“, pentru avanpremiera experimentelor care vor avea loc astăzi în grădina Palasului, la Noaptea Cercetătorilor. „Oricum, aici facem doar a cincea partea din cele de mâine seară“, continuă acesta. Era şi greu ca în camera înghesuită să se poată lansa bile de ping-pong cu viteza sunetului care să spargă doze de suc şi pereţi de plastic fără să se distrugă. Mai ales dacă luăm în considerare zgomotul asurzitor provocat de arma cu vid. Însă tocmai asta îşi propune Noaptea Cercetătorilor, care se va desfăşura în 600 de oraşe mari din toată Europa, în ultima săptămână din septembrie. Să scuture praful de pe echipamentele laboratoarelor de fizică şi chimie, să scoată cercetătorii din încăperile semiobscure şi să-i arunce în braţele copiiilor, curioşi să vadă partea amuzantă şi interactivă a ştiinţei. Pentru că, după cum explică Ionuţ, „ştiinţa este şi trebuie să fie în jurul nostru. Vrem să ajungem în inima copiilor.“

Flori îngheţate la -200 grade

Bolul plin cu azot lichid, la minus 200 de grade, bolboroseşte ca o ciorbă dată-n clocot. Din el se ridică o ceaţă groasă, care nu se grăbeşte să ajungă în tavan, ci se prelinge încet de-a lungul mesei laboratorului. „Şi-n încăperea de aici avem 80% azot, nu trebuie să vă temeţi“, îmbia Ionuţ curajoşii. Până la urmă, experimentele sunt destinate să fie sigure şi pentru copii. Când trandafirul proaspăt tăiat din buchet a fost scufundat în bol, azotul a început să fiarbă stropind cu bulbuci mari mănuşile până la cot ale celui care mânuia floarea. Scos afară din lichidul efervescent, trandafirul strălucea şi părea neschimbat, până când a fost izbit de masă şi s-a împrăştiat, instantaneu, în sute de cioburi. „Dacă intră în contact cu pielea, culmea, senzaţia e de arsură, nu de îngheţ“, explică fizicianul. În laboratorul scufundat într-o semiobscuritate nu au încăput nici o cincime din experimentele pregătite pentru Noaptea Cercetătorilor. Pentru cei care vor vrea să vadă cum poate stârni ştiinţa curiozitatea, cercetătorii ieşeni le-au pregătit simulări de vulcan, proiecţii cu lasere, experimente cu plasmă, aprinderea făcliilor fără flacără sau forme de organizare a nisipului frecat cu un arcuş de vioară. „Spre exemplu, copiii vor putea pedala şi vor ilumina, cu energia lor, treptat, tot cortul în care se vor afla. Trebuie să rămânem până la miezul nopţii, dar, dacă vom avea curioşi, suntem dispuşi să plecăm la şase dimineaţă de acolo“, povesteşte Ionuţ despre proiectul de şase ore la pregătirea căruia au lucrat şase luni.

Astăzi, de la 18 la 24, în zona în care iarna e organizat patinoarul, la Palas, ieşenii sunt aşteptaţi să oprească timpul şi să-l închidă într-un borcan.

Comentarii